Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Mistrzowska zupa gulaszowa bez tajemnic

Zupa gulaszowa to prawdziwy majstersztyk, legenda wśród zup. Pochodzi z kuchni węgierskiej, ale dziś znana jest niemal na całym świecie. Jej smak to połączenie tradycji z nutą nowoczesności.

Jak to się zaczęło? Zupa gulaszowa, znana również jako gulyásleves ma swoje korzenie w średniowieczu, kiedy węgierscy pasterze (gulyás) przygotowywali prostą potrawę z mięsa i cebuli gotowaną na otwartym ogniu. Dawniej pasterze potrzebowali pożywnego i łatwego do zrobienia posiłku, który mógłby być gotowany w jednym kociołku. Zupa gulaszowa idealnie spełniała te wymagania. Współczesne wersje mogą się znacznie różnić, ale jedno pozostaje niezmienne – zupa gulaszowa to prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie historię, kulturę i niezapomniany smak.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Odkryj sekret idealnej zupy gulaszowej

Podstawą każdej dobrej zupy gulaszowej są odpowiednio dobrane i jakościowe składniki. Wybierając mięso najlepiej sprawdza się wołowina, która nadaje naszej zupie głębi, a dzięki długiemu gotowaniu staje się miękka i soczysta. Kolejnym ważnym elementem są warzywa – świeże, pełna smaku i aromatu.

Nie można zapomnieć też o przyprawach. Mielona papryka, czosnek, majeranek i kminek tworzą niepowtarzalny aromat. Aby nadać zupie trochę egzotycznego charakteru, możesz dodać szczyptę cynamonu lub kardamonu. Te przyprawy wprowadzą nutę orientu, która zaskoczy Twoich gości.

Na koniec jeszcze jedna rzecz. Zupa gulaszowa nie lubi pośpiechu. Jej gotowanie wymaga cierpliwości i czasu – im dłużej ją gotujesz, tym lepiej smaki się przegryzają.

Zupa gulaszowa - rozgrzewający hit tego sezonu

W chłodne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz gorącej zupy gulaszowej. Jej bogaty smak i aromat sprawiają, że każda porcja to prawdziwa przyjemność. Podana z kawałkiem chrupiącego chleba, grzankami albo z kluseczkami, stanie się niezapomnianym posiłkiem, który zadowoli każde podniebienie. Chcesz więcej? Aby nadać zupie nowoczesnego twistu, podaj ją z plackami ziemniaczanymi lub chrupiącymi nachos – te dodatki wprowadzą element zaskoczenia i sprawią, że zupa gulaszowa stanie się hitem w Twoim menu. Nie ma nic lepszego niż gorąca zupa gulaszowa po dniu spędzonym na świeżym powietrzu albo po ciężkim dniu w pracy!

Polecane przepisy

Pomidorowa na udkach z kurczaka

Pomidorowa na udkach z kurczaka

1 godz 38 min Łatwy
Zupa królewska

Zupa królewska

52 min Łatwy
Zupa paprykowa z ziemniakami

Zupa paprykowa z ziemniakami

55 min Łatwy
Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

40 min Łatwy
Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

52 min Łatwy
Zupa jarzynowa z mięsem

Zupa jarzynowa z mięsem

1 godz 6 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej: węgierskie potrawy na wspólny stół
Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej: węgierskie potrawy na wspólny stół
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzej się od środka! Przepis na obiad idealny na zimowe dni
Rozgrzej się od środka! Przepis na obiad idealny na zimowe dni
5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne ZWZ WINIARY
5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne
danie z dynią i pomidorami
Pomysły na obiad jednogarnkowy, które zrobisz z tego, co masz w lodówce!
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu