Klasyczne brownie to intensywnie czekoladowe ciasto o ciemnobrązowej barwie. Stąd właśnie jego nazwa. Choć znane są wersje brownie z batata albo z buraków, najpopularniejszy przepis to prosty wypiek powstający z mąki, masła i jajek. Milionerskie brownie to coś więcej! Przepis został podrasowany w ten sposób, żeby mieć jeszcze bardziej intensywny i urozmaicony smak. Ciasto powstaje z trzech warstw, które doskonale do siebie pasują. Pierwszą jest właśnie ciasto brownie. Druga warstwa to zrobiona jest z karmelu, a trzecią stanowi gruba warstwa czekolady. Efekt jest naprawdę niezwykły!
Brownie jest puszyste i wilgotne w środku, warstwa karmelowa ciągnąca i bardzo słodka, a czekoladowa polewa na samej górze bardzo chrupiąca. To tak, jakby jeść trzy ciasta na raz, z których każde jest wyjątkowo smaczne.
Receptura na viralowe ciasto wcale nie jest skomplikowana, jednak przygotowanie tego perfekcyjnego deseru wymaga nieco cierpliwości. Na początek przygotowuje się klasyczne czekoladowe brownie. W tym celu należy roztopić dwie tabliczki czekolady i 200 g masła, a następnie połączyć tę mieszaninę z 4 jajkami wymieszanymi z 2 szklankami cukru. Do tych mokrych składników dodaje się wymieszane wcześniej suche składniki, czyli 1 i ½ szklanki mąki pszennej oraz ½ szklanki kakao. Do tego można dołączyć jeszcze trochę posiekanej czekolady. Wszystko razem tworzy płynne ciasto, które należy wlać do formy i piec w piekarniku około 30 minut. Gdy ciasto ostygnie, należy rozprowadzić na nim masę kajmakową, która utworzy drugą warstwę. Trzecia warstwa to rozpuszczona czekolada nałożona na zastygłą warstwę karmelową. Żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły i stwardniały, potrzeba jeszcze około 2 godzin w lodówce. Jak widać, milionerskie brownie to nie przepis do przygotowania na ostatnią chwilę. Jego przyrządzenie raczej trzeba zaplanować z wyprzedzeniem, lecz na pewno warto to zrobić, bo końcowy efekt zdecydowanie wynagradza duże zaangażowanie przy tworzeniu tego przepisu.
Jest kilka prostych metod na szybkie roztopienie całej tabliczki czekolady. Często wykorzystywanym sposobem jest kąpiel wodna. Pokruszoną czekoladę zapakowaną do woreczka strunowego umieszcza się w miseczce z gorącą wodą. Po kilku chwilach czekolada się topi, a żeby wydobyć ją ze środka, wystarczy naciąć woreczek na jednym z rogów. Czekoladę możesz roztapiać także, korzystając z mikrofalówki. Pamiętaj jednak, żeby nie wkładać czekolady od razu na długo, a raczej stopniowo podgrzewać po 20-30 sekund i obserwować efekt. Więcej praktycznych porad na ten temat znajdziesz w osobnym artykule: Polewa czekoladowa - jak rozpuścić czekoladę?
Millionaire Brownie jest już tak intensywnie czekoladowe i słodkie, że trudno dodać coś więcej. Jeśli szukasz dodatków, najlepiej sięgnąć po coś bardziej delikatnego. Dobrym wyborem będzie gałka lodów albo porcja bitej śmietany.
Zazwyczaj nie ma problemu z przechowywaniem, bo ciasto błyskawicznie znika z talerza. Jeśli jednak trochę zostanie, najlepiej umieść brownie w zamkniętym pojemniku, żeby ciasto łatwo nie wyschło.
Sprawdź również inne przepisy: