Dziś szpinak cieszy się dużą popularnością jako składnik różnych potraw, jednak nie zawsze tak było. Jeszcze 30 lat temu należał do nielubianych potraw wśród dzieci. Wielu dzisiejszych dorosłych nie ma najlepszych wspomnień z czasów przedszkola, gdy namawiano ich do jedzenia mało apetycznej szpinakowej brei. To już jednak zamierzchła przeszłość! Obecnie szpinak jest ceniony jako dodatek do wielu dań - zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich.
Liście szpinaku można jeść na surowo, co praktykuje się, przygotowując pyszne sałatki z dużą ilością zieleniny. Mogą także trafić do dań smażonych i pieczonych – do zapiekanek, dań z makaronu albo na pizzę. Szpinak rozdrobniony razem z innymi składnikami może utworzyć pyszny koktajl, nadając mu przy okazji oryginalną barwę.
W sklepie można kupić zarówno świeże liście szpinaku, jak również mrożony szpinak w kostce do odmrożenia na patelni, w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mrożony szpinak można przygotować także samodzielnie. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu: Jak zamrozić szpinak na zimę? Jak przechowywać?.
Czy jedzenie szpinaku zawsze jest wskazane? Zwykle tak, niemniej są wyjątki potwierdzające tę regułę. Szpinak w diecie powinny ograniczyć osoby cierpiące na kamicę nerkową, ponieważ występujące w nim kwas szczawiowy nie powinien być spożywany przez osoby z takimi dolegliwościami.
Dzień Szpinaku można świętować naprawdę hucznie, ponieważ przepisów z tym składnikiem jest całe mnóstwo. Żeby trochę uporządkować listę polecanych dań, podzieliliśmy je na kilka różnych kategorii.
Przystawki i przekąski ze szpinakiem, które polecamy to:
Zupy ze szpinakiem:
Główne dania ze szpinakiem: