Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Maślanka, zsiadłe mleko a kefir - najważniejsze różnice

Na sklepowych półkach nie brakuje rozmaitych produktów mlecznych, Czy na pewno każdy z nich dobrze znasz i wiesz, czym różni się od pozostałych? Czy gdy sięgasz po zsiadłe mleko czy kefir, na pewno wiesz, co to za produkt i w jaki sposób powstał? Chociaż pod pewnymi względami są do siebie podobne, to nie jest przecież to samo.

Kefir a zsiadłe mleko różnice

Zarówno kefir, jak i zsiadłe mleko powstają w wyniku fermentacji. Dzięki licznym bakteriom stanowią naturalny probiotyk po który warto sięgać, gdy masz problemy trawienne lub jelitowe. Podstawowa różnica między tymi produktami sprowadza się do rodzaju bakterii odpowiedzialnych za fermentację.

W przypadku zsiadłego mleka (nazywanego też kwaśnym mlekiem) proces zachodzi samoistnie, gdy pozostawisz niepasteryzowane mleko na około dwie doby. Za skwaszenie odpowiadają mikroorganizmy żyjące w mleku w stanie naturalnym. Gdy mleko kwaśnieje, można zaobserwować podzielenie się cieczy na dwie warstwy o innej strukturze - gęsty skrzep i płynną serwatkę. Ponowne mechaniczne wymieszanie tych składników doprowadzi do stworzenia zsiadłego mleka, które możesz kupić w sklepie.

Z kefirem jest trochę inaczej. Do jego powstania niezbędne są tak zwane ziarna kefirowe. To występujące naturalnie mikroorganizmy odkryte w rejonie Kaukazu. Za ich rozpowszechnienie odpowiadają Ormianie, którzy pili kefir już w starożytności i przechowywali w skórzanych workach i dębowych beczkach. Co ważne kefir można zrobić nie tylko z mleka krowiego, ale też z mleka kóz czy owiec.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Mleko zsiadłe a kefir - wykorzystanie

Zarówno kwaśne (zsiadłe) mleko, jak i kefir można traktować jako napój do obiadu. Zsiadłe mleko polecane jest także jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem. Zastosowanie kefiru jest jednak szersze. To ważny składnik do zup podawanych na zimno. Będzie potrzebny, jeśli chcesz przygotować chłodnik z botwinki albo chłodnik kalafiorowy. W wielu przepisach jest także podawany jako składnik do wypieków - na przykładek babeczek albo brownie.

Kefir czy zsiadłe mleko - co wybrać?

Jeśli chodzi o mleczny napój, przy wyborze można kierować się wyłącznie preferencjami smakowymi. Natomiast jeśli zsiadłe mleko albo kefir ma być składnikiem, po prostu trzeba dokładnie spojrzeć na przepis. Mimo pozornego podobieństwa, nie opłaca się zamieniać jednego na drugie.

Zsiadłe mleko a maślanka

Efektem mlecznej fermentacji jest także maślanka. Tym mianem określa się produkt uboczny powstający przy wytwarzaniu masła. Bardzo długo traktowana była jako odpad produkcyjny. Z czasem jednak doceniono jej smak i pozytywne działanie na organizm. Oprócz tradycyjnej maślanki, uzyskiwanej w opisany sposób, jest jeszcze maślanka fermentowana otrzymywana z mleka odtłuszczonego lub częściowo odtłuszczonego, zwykle pasteryzowanego w wysokiej temperaturze.

Maślanka świetnie nadaje się na składnik do placków, gofrów, a także puszystych naleśników, czyli pancakes. Po maślankę można także sięgać, gdy masz ochotę na smaczny mleczny napój.  Wielu producentów oferuje zresztą wersje smakowe - z dodatkiem aromatu z truskawek, mango, kawy czy czekolady.

Kwaśne mleko a kefir lub maślanka? Jak widzisz, wybór jest duży. Warto wypróbować każdy z tych produktów mlecznych. Pamiętaj jednak o ich prawidłowym przechowywaniu. Muszą znajdować się w lodówce. W innym przypadku szybko się zepsują.

Polecane przepisy

Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

Pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem

37 min Łatwy
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone

Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone

38 min Łatwy
Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

40 min Łatwy
Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

Tłuczone ziemniaki z kefirem grzybami

30 min Łatwy
Smażony makaron z serem i boczkiem

Smażony makaron z serem i boczkiem

17 min Łatwy
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

21 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
domowy jogurt naturalny
Jak zrobić domowy jogurt naturalny
mleko migdałowe
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
1111_DSC_1043.jpg ZWZ WINIARY
Jak zabielić zupę?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Klarowane masło - jak klarować masło w domu?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu