Smażony filet kurczaka tworzy perfekcyjne połączenie z suszonymi pomidorami i parmezanem, a wszystko pływa w smakowitym sosie na bazie bulionu, śmietanki oraz czosnku, cebuli i papryki. Zwieńczeniem dzieła są odpowiednio dobrane zioła. Popularny przepis doczekał się licznych przeróbek. Jedną z alternatywnych wersji jest Marry Me Tortellini, ale to nie wszystko. Na chłodne jesienne i zimowe dni proponujemy marry me pumpkin chicken, czyli wariant sezonowy z puree z dyni.
Marry me pumpkin chicken jest ulepszoną wersją viralowego przepisu, który wiele osób już zdążyło wypróbować. Wersja dyniowa idealnie nadaje się na chłodniejsze, jesienno-zimowe dni. Potrawa bardzo dobre rozgrzewa i sprawia, że przyjemne ciepło rozlewa się po całym ciele. Może być obiadem do pracy albo szybkim lunchem w domu. Podobnie jak inne dania z drobiu nie wymaga dużo czasu. Dodatek dyni stanowi ciekawe urozmaicenie, zwłaszcza dla osób, które bardzo lubią to warzywo.
Przygotowywanie marry me pumpkin chicken najlepiej zacząć od pokrojonego kurczaka na mniejsze kawałki, doprawienia mięsa solą i pieprzem, a następnie obtoczenia w mące i podsmażenia na patelni. Gdy filety ładnie się zarumienią, należy zdjąć je z patelni i odstawić na bok. Na tej samej patelni smaży się cebulę, masło i świeży czosnek. Do tych składników dodaje się puree z ugotowanej, zmielonej dyni oraz kurczaka. Danie będzie doskonale smakować z ryżem, makaronem albo kluskami.
Mus dyniowy do tego przepisu uzyskasz, miksując pokrojoną na kawałki dynię, która wcześniej została ugotowana lub upieczona z dodatkiem bulionu. Do puree można dodać również cebulę. Szczegółowy przepis w osobnym artykule: Puree z dyni z cebulą.
Każdy! Danie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wszystkie składniki trafiają na jedną patelnię, więc trudno tu zrobić coś nie tak. Jeśli tylko będziesz uważać, żeby nie przesadzić z ilością przypraw albo gotowaniem na zbyt dużym ogniu, to na pewno wszystko się uda.
Oczywiście! Jeśli z okazji Halloween szykujesz uroczystą kolację, obiad dla większego grona przyjaciół lub inne spotkanie, dyniowy kurczak może trafić wtedy na stół. To nie przypadek, że dyniowa wersja także stała się viralowa. Po prostu ludzie to lubią!
Jeśli ma być na ostro można dodać wędzoną papryczkę oraz chilli. Łagodniejszy smak uzyskasz, dodając zioła takie jak pietruszka, szczypiorek.
Przeczytaj również: