Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mabon – celtyckie święto

Mabon – celtyckie święto równonocy i jego kulinarne tradycje

Mimo rozwoju wiedzy i technologii, wciąż lubimy wracać do dawnych tradycji, które pozwalają być bliżej natury. Dlatego w dzisiejszych czasach popularność zyskują różne pogańskie święta i tradycje sprzed setek lat.

Doskonałym przykładem jest świętowanie Halloween. Inną ciekawą okazją do celebracji jest celtyckie święto Mabon. Z tym wydarzeniem wiąże się żywe do dziś zwyczaje kulinarne. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i próbowanie nowych rzeczy, Mabon może być świetną okazją, żeby zasmakować w plemiennym dziedzictwie.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co to jest święto Mabon?

Święto Mabon przypada w równonoc jesienną, czyli noc między 22 a 23 września. To wówczas długość nocy zrównuje się z długością dnia, co oznacza definitywne pożegnanie lata i rozpoczęcie okresu zimowego. Pod pewnymi względami Mabon przypomina dobrze znane w Polsce dożynki. Wówczas również w centrum uwagi są plony. Główna różnica polega jednak na tym, że obchodzone w sierpniu dożynki oznaczają po prostu radość z okazji zakończenia zbiorów. Mabon natomiast upamiętnia cały wysiłek włożony w zgromadzenie zapasów na zimę i wyraża nadzieję, że uda się przetrwać ten trudny okres. Niektórzy postrzegają także Mabon jako pogańską wersję Święta Dziękczynienia. Według tych założeń jest to okazja, żeby podziękować naturze, za wszystkie hojne dary.

Sama nazwa Mabon pochodzi od imienia celtyckiego boga płodności, młodości, zbiorów i polowań utożsamianego z rzymskim Apollinem. Mabon według mitologii celtyckiej był w dzieciństwie odebrany matce, podobnie jak Persefona znana z mitologii greckiej. Przyjmuje się jednak, że podobne do Mabon uroczystości miały miejsce nie tylko w kulturze celtyckiej, lecz także wśród Słowian i Germanów. Współcześni wiccanie mogą nazywać Mabon także Świętem Jesiennego Zrównania. Przypisanie nazwy Mabon do równonocy jesiennej to efekt wydania pierwszego kalendarza pogańskich świąt, którego autorem był Aidan Kelly – kontrowersyjny religioznawca, założyciel własnej neopogańskiej tradycji i propagator święta Mabon.

Mabon rytuały i dania

Mabon, czyli dawne święto plonów, najlepiej uczcić, organizując sobie ucztę z potrawami przygotowanymi z produktów sezonowych. Miłośnicy pogańskich tradycji lubią z tej okazji urządzać tańce przy ognisku i rytuały związane z paleniem liści.

Świętowanie może też mieć bardziej kameralną, symboliczną formę. Z okazji Mabonu możesz przygotować takie proste potrawy, jak:

  • pieczone jabłka;
  • chipsy jabłkowe;
  • zupa dyniowa z imbirem.

Można także upiec różnego rodzaju ciasteczka – w końcu to także święto związane ze zbiorem zbóż. W związku z jesienną porą aż prosi się o potrawy i desery z takimi dodatkami, jak imbir, cynamon i goździki. Taka kompozycja składników zapewni przyjemny smak i aromat, a przy tym będzie wspomagać odporność, która w okresie jesiennym jest przecież bardzo ważna.

Jak można świętować Mabon? Podsumowanie

Mabon to wywodzące się z przedchrześcijańskich tradycji święto będące połączeniem dożynek i Święta Dziękczynienia. Jest ściśle powiązane z naturalnym cyklem pór roku, co sprawia, że może być ważne dla osób ceniących sobie ekologię i więź z naturą. Z okazji Mabon możesz przygotować kilka prostych, typowo jesiennych potraw, dzięki czemu dzień równonocy jesiennej stanie się na swój sposób wyjątkowy.

Polecane przepisy

Pieczona karkówka z warzywami i kiszonym ogórkiem

Pieczona karkówka z warzywami i kiszonym ogórkiem

55 min Łatwy
Leczo z pieczoną dynią

Leczo z pieczoną dynią

55 min Średni
Łazanki z kurczakiem i zielonym groszkiem

Łazanki z kurczakiem i zielonym groszkiem

43 min Łatwy
Wiejska potrawka jarzynowa

Wiejska potrawka jarzynowa

51 min Łatwy
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy
Kasza pęczak z grzybami i warzywami

Kasza pęczak z grzybami i warzywami

50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Zupa krem z dyni
Dyniowe menu idealne na Halloween
4 najlepsze przepisy na roladki schabowe
4 najlepsze przepisy na roladki schabowe
Mistrzowska zupa gulaszowa bez tajemnic
Mistrzowska zupa gulaszowa bez tajemnic
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Jesienne śniadania
Jesienne śniadania – pożywne i rozgrzewające pomysły na start dnia
leczo
Jak zrobić leczo?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu