Doskonałym przykładem jest świętowanie Halloween. Inną ciekawą okazją do celebracji jest celtyckie święto Mabon. Z tym wydarzeniem wiąże się żywe do dziś zwyczaje kulinarne. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty i próbowanie nowych rzeczy, Mabon może być świetną okazją, żeby zasmakować w plemiennym dziedzictwie.
Święto Mabon przypada w równonoc jesienną, czyli noc między 22 a 23 września. To wówczas długość nocy zrównuje się z długością dnia, co oznacza definitywne pożegnanie lata i rozpoczęcie okresu zimowego. Pod pewnymi względami Mabon przypomina dobrze znane w Polsce dożynki. Wówczas również w centrum uwagi są plony. Główna różnica polega jednak na tym, że obchodzone w sierpniu dożynki oznaczają po prostu radość z okazji zakończenia zbiorów. Mabon natomiast upamiętnia cały wysiłek włożony w zgromadzenie zapasów na zimę i wyraża nadzieję, że uda się przetrwać ten trudny okres. Niektórzy postrzegają także Mabon jako pogańską wersję Święta Dziękczynienia. Według tych założeń jest to okazja, żeby podziękować naturze, za wszystkie hojne dary.
Sama nazwa Mabon pochodzi od imienia celtyckiego boga płodności, młodości, zbiorów i polowań utożsamianego z rzymskim Apollinem. Mabon według mitologii celtyckiej był w dzieciństwie odebrany matce, podobnie jak Persefona znana z mitologii greckiej. Przyjmuje się jednak, że podobne do Mabon uroczystości miały miejsce nie tylko w kulturze celtyckiej, lecz także wśród Słowian i Germanów. Współcześni wiccanie mogą nazywać Mabon także Świętem Jesiennego Zrównania. Przypisanie nazwy Mabon do równonocy jesiennej to efekt wydania pierwszego kalendarza pogańskich świąt, którego autorem był Aidan Kelly – kontrowersyjny religioznawca, założyciel własnej neopogańskiej tradycji i propagator święta Mabon.
Mabon, czyli dawne święto plonów, najlepiej uczcić, organizując sobie ucztę z potrawami przygotowanymi z produktów sezonowych. Miłośnicy pogańskich tradycji lubią z tej okazji urządzać tańce przy ognisku i rytuały związane z paleniem liści.
Świętowanie może też mieć bardziej kameralną, symboliczną formę. Z okazji Mabonu możesz przygotować takie proste potrawy, jak:
Można także upiec różnego rodzaju ciasteczka – w końcu to także święto związane ze zbiorem zbóż. W związku z jesienną porą aż prosi się o potrawy i desery z takimi dodatkami, jak imbir, cynamon i goździki. Taka kompozycja składników zapewni przyjemny smak i aromat, a przy tym będzie wspomagać odporność, która w okresie jesiennym jest przecież bardzo ważna.
Mabon to wywodzące się z przedchrześcijańskich tradycji święto będące połączeniem dożynek i Święta Dziękczynienia. Jest ściśle powiązane z naturalnym cyklem pór roku, co sprawia, że może być ważne dla osób ceniących sobie ekologię i więź z naturą. Z okazji Mabon możesz przygotować kilka prostych, typowo jesiennych potraw, dzięki czemu dzień równonocy jesiennej stanie się na swój sposób wyjątkowy.