Można więc powiedzieć, że to zdrowe lody, idealne dla osób dbających o dietę, trenujących albo po prostu miłośników kulinarnych eksperymentów. Jeśli chcesz na co dzień cieszyć się oryginalnym smakiem, możesz łatwo przygotować domowe lody proteinowe. Jak to zrobić i dlaczego warto? Zobacz nasz poradnik!
Proteinowe lody mają gęstą kremową konsystencję – podobnie jak inne lody. Ich smak zależy od zastosowanych składników. W mediach społecznościowych znajdziesz przepisy na wersje owocowe, a także takie z czekoladą, bakaliami, masłem orzechowym czy kremem czekoladowym. Nie są tak słodkie jak lody tradycyjne, ale i tak smakują dzieciom i dorosłym.
Jest wiele powodów, żeby sięgnąć po proteinowe lody. To rozwiązanie ma tak dużo zalet, że wyjątkowym smakiem może cieszyć się cała rodzina. Co szczególnie przemawia za takim deserem?
Nie we wszystkich sklepach można znaleźć proteinowe lody. Ale to nawet lepiej. Zamiast kupować, lepiej zrobić samemu – zwłaszcza, że nie jest to bardzo trudne. Lody proteinowe własnej produkcji to dodatkowa frajda, a także pełna kontrola na doborem składników. Domowe lody proteinowe przygotujesz bez niepotrzebnych konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku a i tak będą pyszne!
Wystarczy umieścić w jednym naczyniu wszystkie składniki, dokładnie je zmiksować, a następnie przelać do odpowiedniego pojemnika i zamrozić. Do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji lodów wystarczy osiem – dziewięć godzin, choć najlepiej wstawić je do zamrażarki co najmniej na całą noc.
Tak jak wspominaliśmy, lody proteinowe cechuje duża zawartość białka. To dlatego, że głównym składnikiem są produkty mleczne. Jako bazę do przepisu można zastosować serek wiejski, jogurt naturalny lub jogurt z dodatkiem mleka. W niektórych przepisach pojawia się także miks serka wiejskiego i śmietany. Standardem w wielu recepturach jest także dodanie jednej miarki odżywki białkowej, takiej, jaką dodaje się do koktajli.
Owocowym składnikiem mogą być truskawki, banany, mango lub inne owoce, które stosunkowo łatwo można zmiksować.
Lody proteinowe można przygotować także z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao, migdałów.
Jeśli chcesz, żeby deser był słodszy, polecamy sięgnięcie po jedną – dwie łyżki miodu.
Proteinowe lody to idealny deser na letnie miesiące – i nie tylko. Jeśli masz dość sztampowych przekąsek i szukasz czegoś oryginalnego, przepisy na domowe lody proteinowe powinny doskonale się sprawdzić. W sieci znajdziesz wiele receptur, które możesz przerobić po swojemu, żeby osiągnąć dokładnie taki efekt o jakim marzysz. To jedyne lody, które można jeść nawet na diecie. I bardzo dobrze, bo nie sposób im się oprzeć!