Wraz z rozwojem trendów zero waste i less waste popularność zyskuje leśna kuchnia, czyli włączanie do swojego jadłospisu naturalnie występujących roślin, ziół owoców. To wszystko elementy ekologicznego podejścia do życia. Sięgając po jadalne, dziko rosnące rośliny, można urozmaicić swoje posiłki i być bliżej natury. Jeśli chcesz spróbować takiego menu, lato jest świetną okazją, żeby zacząć. Wówczas jest naprawdę w czym wybierać!
Leśna kuchnia oznacza praktyczne podejście do przygotowywania posiłków, w których wykorzystuje się dary natury. Samodzielnie zbieranie jadalnych roślin ma wiele potencjalnych zalet. Przede wszystkim – pozyskując składniki w taki sposób, można rozbudowywać swoją dietę w sposób neutralny dla środowiska naturalnego. Leśne specjały nie muszą być magazynowane, przewożone na dużą odległość ani umieszczane w opakowaniach z tworzyw sztucznych. Prosto z lasu trafiają do Twojej kuchni.
Można powiedzieć, że to powrót do korzeni, ponieważ nasi słowiańscy przodkowie bardzo często wykorzystywali w swojej diecie jadalne dzikie rośliny. Nie trzeba zresztą cofać się aż tak daleko w przeszłość. Jeszcze 20-30 lat temu wyprawy na grzyby czy na jagody były popularne. Obecnie wracają do łask. Dzikie rośliny jadalne w Polsce występują dość powszechnie, dlatego niezależnie od miejsca zamieszkania, można stosunkowo łatwo je znaleźć.
Leśne rośliny jadalne mogą być używane na wiele różnych sposobów. Zioła wykorzystasz do przygotowania naparu albo jako dodatek do obiadu. Mogą wzbogacić sałatkę albo zupę. Owoce będą idealne do deserów, ciast oraz słodkich dań takich jak naleśniki, placki czy gofry. Wiele roślin nadaje się także do wzbogacenia smaku domowej nalewki. Niektóre z kolei świetnie sprawdzają się także jako dodatek do herbaty. Wyruszając na poszukiwania, możesz mieć wiele pomysłów, a ostateczne zastosowanie zależy od tego, co uda się znaleźć i w jakiej ilości.
Rośliny dzikie jadalne, które zbiera się najczęściej to przede wszystkim:
Oprócz tych podstawowych roślin, można spotkać także bardziej wyszukane i rzadkie. Dobrym przykładem jest choćby topinambur – dość popularna, bulwiasta roślina – hit wśród wegetarian i wegan, szukających oryginalnych smaków.
Jeśli Ci się poszczęści dzięki znalezionym roślinom możesz przygotować wiele pysznych potraw takich jak:
Jeśli chcesz zbierać jadalne rośliny leśne, żeby przygotowywać z nich różne potrawy, warto pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Należy postępować podobnie jak w przypadku grzybów – zbierać tylko te okazy, co do których masz pewność, że nie będą trujące. Jeśli masz problem ze zidentyfikowaniem znalezionej rośliny, lepiej pozostawić ją na miejscu, zamiast ryzykować i się nią zatruć.
Wiedzy o roślinach jadalnych dostępnych w pobliskich lasach można szukać w sieci, w odpowiednich książkach, a także ze starszymi członkami rodziny, którzy mogą mieć w pamięci zbieranie różnych rodzajów roślin blisko domu – szczególnie na wsi.
Poza tym, idąc do lasu, należy pamiętać o odpowiednim ubraniu, a także wzięciu ze sobą naładowanego telefonu. Jeśli boisz się, że możesz się zgubić, lepiej trzymaj się blisko drogi i nie wchodź zbyt głęboko, szczególnie jeśli nie masz dobrej orientacji w terenie.
W ramach przestrzegania innych uniwersalnych zasad, pamiętaj, żeby nie śmiecić, nie hałasować w lesie nie niszczyć drzew ani krzewów.
W przypadku niektórych roślin i ziół warto poznać także szczegółowe przepisy. Przykładowo czosnek niedźwiedzi jest objęty ochroną i do zbierania go w warunkach naturalnych potrzebne jest specjalne zezwolenie.
Dzikie zioła jadalne i owoce mogą wprowadzić wiele urozmaicenia do Twojej codziennej diety. Jeśli nauczysz się je rozpoznawać i rozszerzysz swoją wiedzę na temat ich wykorzystywania, możesz odkryć nowe, nieznane wcześniej potrawy. Dzięki temu w sezonie letnim będziesz jeść taniej, zdrowiej i bardziej ekologicznie.