Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leśna kuchnia - jak wykorzystać jadalne rośliny znalezione na letnim spacerze?

Leśna kuchnia - jak wykorzystać jadalne rośliny znalezione na letnim spacerze?

Jadalne rośliny można znaleźć nie tylko w sklepie lub na targu. Wiele z nich da się samodzielnie zbierać – wystarczy dobrze się rozejrzeć.

Wraz z rozwojem trendów zero waste i less waste popularność zyskuje leśna kuchnia, czyli włączanie do swojego jadłospisu naturalnie występujących roślin, ziół owoców. To wszystko elementy ekologicznego podejścia do życia. Sięgając po jadalne, dziko rosnące rośliny, można urozmaicić swoje posiłki i być bliżej natury. Jeśli chcesz spróbować takiego menu, lato jest świetną okazją, żeby zacząć. Wówczas jest naprawdę w czym wybierać!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Leśna kuchnia – co to znaczy?

Leśna kuchnia oznacza praktyczne podejście do przygotowywania posiłków, w których wykorzystuje się dary natury. Samodzielnie zbieranie jadalnych roślin ma wiele potencjalnych zalet. Przede wszystkim – pozyskując składniki w taki sposób, można rozbudowywać swoją dietę w sposób neutralny dla środowiska naturalnego. Leśne specjały nie muszą być magazynowane, przewożone na dużą odległość ani umieszczane w opakowaniach z tworzyw sztucznych. Prosto z lasu trafiają do Twojej kuchni.

Można powiedzieć, że to powrót do korzeni, ponieważ nasi słowiańscy przodkowie bardzo często wykorzystywali w swojej diecie jadalne dzikie rośliny. Nie trzeba zresztą cofać się aż tak daleko w przeszłość. Jeszcze 20-30 lat temu wyprawy na grzyby czy na jagody były popularne. Obecnie wracają do łask. Dzikie rośliny jadalne w Polsce występują dość powszechnie, dlatego niezależnie od miejsca zamieszkania, można stosunkowo łatwo je znaleźć.

Jakie są jadalne rośliny w polskich lasach i co z nich zrobić?

Leśne rośliny jadalne mogą być używane na wiele różnych sposobów. Zioła wykorzystasz do przygotowania naparu albo jako dodatek do obiadu. Mogą wzbogacić sałatkę albo zupę. Owoce będą idealne do deserów, ciast oraz słodkich dań takich jak naleśniki, placki czy gofry. Wiele roślin nadaje się także do wzbogacenia smaku domowej nalewki. Niektóre z kolei świetnie sprawdzają się także jako dodatek do herbaty. Wyruszając na poszukiwania, możesz mieć wiele pomysłów, a ostateczne zastosowanie zależy od tego, co uda się znaleźć i w jakiej ilości.

Rośliny dzikie jadalne, które zbiera się najczęściej to przede wszystkim:

  • jagody;
  • maliny;
  • poziomki;
  • jeżyny;
  • szczaw,
  • pokrzywa;
  • lebiodka (czyli dziki majeranek);
  • dzika róża;
  • rumianek.

Oprócz tych podstawowych roślin, można spotkać także bardziej wyszukane i rzadkie. Dobrym przykładem jest choćby topinambur – dość popularna, bulwiasta roślina – hit wśród wegetarian i wegan, szukających oryginalnych smaków.

Jeśli Ci się poszczęści dzięki znalezionym roślinom możesz przygotować wiele pysznych potraw takich jak:

  • Zupa szczawiowa;
  • Sałatka z pokrzywy z jajkiem;
  • Chłodnik buraczkowy z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi;
  • Ciasto z jagodami bez pieczenia;
  • Zupa z pokrzywy z kasza jaglaną.

Jadalne rośliny w lesie – na co uważać?

Jeśli chcesz zbierać jadalne rośliny leśne, żeby przygotowywać z nich różne potrawy, warto pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Należy postępować podobnie jak w przypadku grzybów – zbierać tylko te okazy, co do których masz pewność, że nie będą trujące. Jeśli masz problem ze zidentyfikowaniem znalezionej rośliny, lepiej pozostawić ją na miejscu, zamiast ryzykować i się nią zatruć.

Wiedzy o roślinach jadalnych dostępnych w pobliskich lasach można szukać w sieci, w odpowiednich książkach, a także ze starszymi członkami rodziny, którzy mogą mieć w pamięci zbieranie różnych rodzajów roślin blisko domu – szczególnie na wsi.

Poza tym, idąc do lasu, należy pamiętać o odpowiednim ubraniu, a także wzięciu ze sobą naładowanego telefonu. Jeśli boisz się, że możesz się zgubić, lepiej trzymaj się blisko drogi i nie wchodź zbyt głęboko, szczególnie jeśli nie masz dobrej orientacji w terenie.

W ramach przestrzegania innych uniwersalnych zasad, pamiętaj, żeby nie śmiecić, nie hałasować w lesie nie niszczyć drzew ani krzewów.

W przypadku niektórych roślin i ziół warto poznać także szczegółowe przepisy. Przykładowo czosnek niedźwiedzi jest objęty ochroną i do zbierania go w warunkach naturalnych potrzebne jest specjalne zezwolenie.

Dziko rosnące rośliny jadalne w Twojej diecie – podsumowanie

Dzikie zioła jadalne i owoce mogą wprowadzić wiele urozmaicenia do Twojej codziennej diety. Jeśli nauczysz się je rozpoznawać i rozszerzysz swoją wiedzę na temat ich wykorzystywania, możesz odkryć nowe, nieznane wcześniej potrawy. Dzięki temu w sezonie letnim będziesz jeść taniej, zdrowiej i bardziej ekologicznie.

Polecane przepisy

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

3 godz 25 min Łatwy
Letnia sałatka z pomidorów i botwinki z dressingiem WINIARY

Letnia sałatka z pomidorów i botwinki z dressingiem WINIARY

16 min Łatwy
Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

1 godz 51 min Łatwy
Pierogi z jagodami i śmietaną

Pierogi z jagodami i śmietaną

50 min Łatwy
Smoothie bowl

Smoothie bowl

7 min Łatwy
Poziomkowe Puzderka

Poziomkowe Puzderka

29 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przechowywać borówki
Jak przechowywać borówki?
Najlepsze zupy z owoców. Poznaj przepisy! | Porady i inspiracje Winiary
Najlepsze zupy z owoców. Poznaj przepisy!
Crumble z owocami – jak zrobić
Crumble z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Słoneczne śniadanie na balkonie
Słoneczne śniadanie na balkonie – pomysły na leniwe poranki
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jogurtowe napoje na upały
Jogurtowe napoje na upały
Zobacz więcej porad
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu