Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lavashak

Lavashak - perskie owoce

Tik Tok to aplikacja, która jest źródłem wielu kulinarnych inspiracji. To tutaj kreowane są globalne trendy, a dzięki filmikom można odkrywać nowe smaki, takie jak dubajska czekolada.

Jeśli szukasz pomysłów na niestandardowe przekąski bazujące na owocach, koniecznie wypróbuj lavashak. Czym właściwie jest ten orientalny smakołyk? Zaraz wyjaśnimy!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Lavashak co to jest?

Lavashak czasami pojawia się także pod spolszczoną nazwą lawaszak. Obie nazwy dotyczą dokładnie tego samego i mogą być używane wymiennie. Produkt jest bardzo popularny w Iranie (czyli dawnej Persji), więc osoby podróżujące w tamte strony miały okazję zetknąć się z tym specjałem jeszcze zanim stał się bardzo popularny dzięki mediom społecznościowym.

W Iranie lavashak jest popularną przekąską wśród dzieci, lecz sięgają po niego także dorośli. Przypadnie do gustu osobom, które lubią suszone owoce, bakalie, orzechy i inne rodzaje skoncentrowanej, energetycznej żywności. Jego wyróżnikiem jest połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, a także wartości odżywcze. Stanowi bogate źródło witamin oraz błonnika. Nada się na deser, przegryzkę między posiłkami albo prowiant na drogę podczas dłuższej wycieczki.

Lawaszak można zrobić z takich owoców jak:

  • śliwki;
  • jabłka;
  • morele;
  • granaty;
  • wiśnie.

Jak przygotować lavashak?

Lavashak można kupić w wyspecjalizowanych sklepach z orientalną żywnością lub przygotować przysmak samodzielnie w domu. My skupimy się na tej drugiej opcji. Receptura nie jest bardzo trudna, choć trochę czasochłonna. Jak to zrobić krok po kroku?

  1. Najpierw umyj owoce, usuń z nich pestki, jeśli trzeba, a potem pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz granatów, wydobądź nasiona i zmiksuj je, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
  2. Następnie przełóż owoce do garnka i dodaj do nich cukier. Na 1 kg owoców powinna przypadać ½ szklanki cukru.
  3. Dorzuć przyprawy, aby smak owoców był bardziej wyrazisty. Najlepszym wyborem będzie cynamon, kardamon oraz szafran.
  4. Przyprawione owoce wymieszane z cukrem gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż składniki zaczną się rozpadać. Powinno to zająć około 30-40 minut.
  5. Gdy zobaczysz, że owoce są już bardzo miękkie, zmiksuj je blenderem na gładkie puree. Możesz także przetrzeć je przez sito, jeśli chcesz uzyskać bardzo gładką konsystencję.
  6. Tak przygotowany przecier z owoców gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, aż zgęstnieje i stanie się lekko kleisty.
  7. Następnie rozłóż masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź równą warstwą o grubości około 3-5 mm.
  8. Tak przygotowana masa musi zostać wysuszona. Według tradycyjnych metod lavashak powinno się suszyć na słońcu przez dwa – trzy dni, jednak można zrobić to znacznie szybciej, korzystając z piekarnika. Lawaszak ususzysz tak jak grzyby, rozgrzewając piekarnik do 50°C. Po około sześciu godzinach masa powinna być gotowa. Jeśli nie klei się do palców, to znaczy, że ma już właściwą konsystencję. Teraz pozostaje pokroić przysmak na kawałki i już można się częstować!

Domowy lawaszak należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Dozwolone jest także trzymanie go w lodówce. Nawet po kilku tygodniach będzie równie smaczny jak tuż po przyrządzeniu.

Dla kogo lavashak?

Irańska owocowa skórka to przysmak dla tych, którzy nie boją się próbować nowych rzeczy. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjne słodycze z czekoladą, karmelem i sztucznymi barwnikami. Ma długi termin ważności, więc można od razu zrobić duży zapas – na pewno się nie zmarnuje.

Sprawdź również inne orientalne przepisy:

  • baklawa;
  • turecki ayran;
  • domowej roboty indyjski chlebek NAAN.

Polecane przepisy

Doner Kebab

Doner Kebab

49 min Łatwy
Zupa Tikka Masala

Zupa Tikka Masala

33 min Łatwy
Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

Smażony ryż po indyjsku z pomarańczami

30 min Łatwy
Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

22 min Łatwy
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

33 min Średni
Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

19 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Turkish pasta - turecki makaron
Turkish pasta - turecki makaron - jak go przygotować?
Kulinarna podróż po zupach świata
Kulinarna podróż po zupach świata
Przekąska z bakłażana
Dania z bakłażanem z całego świata
Pierogi z różnych zakątków świata
Pierogi z różnych zakątków świata
Światowy Dzień Pistacji: porady na smakowite dania z zielonymi orzechami!
Światowy Dzień Pistacji: porady na smakowite dania z zielonymi orzechami!
4 przepisy na zupy bez mięsa. Od klasyków po egzotyczne smaki
4 przepisy na zupy bez mięsa. Od klasyków po egzotyczne smaki
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu