Jeśli szukasz pomysłów na niestandardowe przekąski bazujące na owocach, koniecznie wypróbuj lavashak. Czym właściwie jest ten orientalny smakołyk? Zaraz wyjaśnimy!
Lavashak czasami pojawia się także pod spolszczoną nazwą lawaszak. Obie nazwy dotyczą dokładnie tego samego i mogą być używane wymiennie. Produkt jest bardzo popularny w Iranie (czyli dawnej Persji), więc osoby podróżujące w tamte strony miały okazję zetknąć się z tym specjałem jeszcze zanim stał się bardzo popularny dzięki mediom społecznościowym.
W Iranie lavashak jest popularną przekąską wśród dzieci, lecz sięgają po niego także dorośli. Przypadnie do gustu osobom, które lubią suszone owoce, bakalie, orzechy i inne rodzaje skoncentrowanej, energetycznej żywności. Jego wyróżnikiem jest połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, a także wartości odżywcze. Stanowi bogate źródło witamin oraz błonnika. Nada się na deser, przegryzkę między posiłkami albo prowiant na drogę podczas dłuższej wycieczki.
Lawaszak można zrobić z takich owoców jak:
Lavashak można kupić w wyspecjalizowanych sklepach z orientalną żywnością lub przygotować przysmak samodzielnie w domu. My skupimy się na tej drugiej opcji. Receptura nie jest bardzo trudna, choć trochę czasochłonna. Jak to zrobić krok po kroku?
Domowy lawaszak należy przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym miejscu. Dozwolone jest także trzymanie go w lodówce. Nawet po kilku tygodniach będzie równie smaczny jak tuż po przyrządzeniu.
Irańska owocowa skórka to przysmak dla tych, którzy nie boją się próbować nowych rzeczy. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjne słodycze z czekoladą, karmelem i sztucznymi barwnikami. Ma długi termin ważności, więc można od razu zrobić duży zapas – na pewno się nie zmarnuje.
Sprawdź również inne orientalne przepisy: