Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY

Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę

Kuchnia w azjatyckiej odsłonie kusi orientalnymi przyprawami i egzotycznymi składnikami, wśród których łatwo znaleźć takie, które mimo ogromnej odmienności od rodzimych, od razu podbijają nasze serca. Oczywiście niektórym od razu stanowczo mówimy „nie” (tak na mnie działają ośmiorniczki), ale wśród tej całej różnorodności każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak za ich sprawą zupa orientalna może powstać na bazie nawet najbardziej tradycyjnych polskich przepisów.

Kuchnia azjatycka zaskakuje nawet wówczas, gdy potrawa bazuje na składniku dobrze nam znanym, na przykład na kurczaku, wołowinie czy też ryżu. Jej charakterystyczny smak, tak odmienny od naszych polskich, wydobywany jest dzięki orientalnym przyprawom.

orientalne-dyptyk-866x613 ZWZ WINIARYzupy-orientalne-IMG_8241-866x577 ZWZ WINIARY

Te przyprawy można wykorzystywać nie tylko w typowych potrawach orientalnych. Na przykład po świeży imbir można sięgać nie tylko wtedy, kiedy ma się ochotę na kulinarną podróż do Azji, ale także wtedy, kiedy zimową porą wróciło się z długiego spaceru. Bo imbir przyjemnie i skutecznie rozgrzewa. Świeży imbir starty na tarce lub pokrojony w plasterki dodany do kremu pomidorowego nada mu przyjemny aromat i sprawi, że krew w naszych żyłach będzie krążyła szybciej i znów zrobi się nam przyjemnie. Podobnie podziała na nas krem marchewkowy z kaszą jaglaną doprawiony świeżym imbirem.

orientalne-DSC_0068 ZWZ WINIARYdyptyk-2-866x577 ZWZ WINIARY

A cynamon? W kuchni polskiej dodawany jest zazwyczaj do dań na słodko, na przykład do zupy jabłkowej, a już na pewno do szarlotki. W kuchni azjatyckiej cynamon to przyprawa dodawana do przeróżnych potraw, wcale nie o słodkim charakterze. A o tym, że cynamon pasuje nie tylko do deserów, na pewno przekona Was jedna z potraw kuchni polskiej, zupa krem z buraków pachnąca cynamonem.

Przypraw w kuchni orientalnej jest całe mnóstwo, podobnie jak przeróżnych smaków kuchni azjatyckiej, tak różnorodnej nawet wówczas, gdybyśmy zawęzili kategorię na przykład do kuchni indyjskiej lub tajskiej. O jedne u nas łatwiej, na przykład kumin, kurkumę, Garam Masalę czy kolendrę można właściwie kupić już wszędzie. Zaopatrzenie się w inne wymaga czasem więcej zachodu. Ale jednak liście kaffiru, świeża trawa cytrynowa czy świeże kłącze galangalu są do zdobycia. Zawsze też można skorzystać z gotowych past lub innych produktów, dzięki którym wydobędziemy z naszych dań ten doskonały orientalny charakter.

curry ZWZ WINIARY

Orientalnych przypraw jest taka różnorodność, że zasługują na osobny wpis, a nawet na całą ich serię. To one nadają daniom niecodziennego smaku, do którego tęsknimy zwłaszcza wtedy, gdy za oknem szaro, buro i ponuro. I właśnie za tę niecodzienność można kuchnię azjatycką prawdziwie pokochać. A miłość do jedzenia zaczyna się od zup…

Zupa orientalna – 5 najlepszych pomysłów

 

  • indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
  • zupa krewetkowa po tajsku
  • zupa curry z kurczakiem
  • zupa jarzynowa po tajsku

dyptyk-tajska-zupa-2-866x649 ZWZ WINIARYtajska-zupa-IMG_7456-866x577 ZWZ WINIARY

Autor: Agata

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu