Najczęściej w koszu lądują pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. Jak zatroszczyć się o niemarnowanie jedzenia i czy to w ogóle możliwe? Zobacz sposoby, jak ograniczyć to zjawisko, zaczynając od siebie!
Idea zero waste zakłada, że ilość odpadów można znacząco ograniczyć dzięki temu, że pozornie niepotrzebne przedmioty mogą znaleźć nowe zastosowanie. W sieci można znaleźć wiele praktycznych rad, jak wykorzystać w alternatywny sposób szklane słoiki, plastikowe butelki, puszki i wiele innych rzeczy. W tym nurcie istnieje także kuchnia no waste / zero waste, czyli sposoby na zagospodarowanie resztek. Zamiast się ich pozbywać, znajdziesz sposób, w jaki sposób kreatywnie używać produktów do przygotowania czegoś pysznego.
Dania zero waste to bardzo ciekawy sposób na bardziej odpowiedzialne, zróżnicowane podejście do jedzenia. Jednak pomysły na niemarnowanie jedzenia zaczynają się już dużo wcześniej - konkretnie przy sklepowej półce. To właśnie na etapie zakupów masz okazję, żeby dzięki rozsądnym decyzjom ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Kluczem do sukcesu jest rozsądne planowanie posiłków i co za tym idzie produktów do kupienia. Idąc do sklepu z konkretną listą, unikniesz pokus i nie ulegniesz promocjom na artykuły, których prawdopodobnie wcale nie potrzebujesz. Mając tygodniowy jadłospis, nie kupisz za dużo chleba, owoców, nabiału czy innych produktów, które szybko się psują.
Oprócz kupowania ilości jedzenia znacząco przekraczających realne potrzeby, często popełniamy jeszcze błędy związane z przechowywaniem żywności. Często jedzenie - mimo że trafia do lodówki - szybko staje się suche i niesmaczne. Może się tak dziać dlatego, że nie jest odpowiednio zapakowane. Pamiętaj o tym, żeby trzymać w zamkniętych pojemniczkach na przykład otwarty żółty ser czy wędlinę. Nie należy obawiać się także mrożenia. Do zamrażarki spokojnie mogą trafić nie tylko owoce, ale też pieczywo. Jak nie marnować żywności? Następny sprawdzony sposób to przetwory. Kiszenie albo marynowanie sprawia, że produkt może być zjedzony znacznie później, a przy tym zyskuje całkiem nowy smak.
Nawet najlepszy plan nie sprawi, że całkowicie unikniesz resztek. Nigdy nie wiadomo, jaki apetyt będą mieli domownicy. Mimo najszczerszych chęci możesz zostać z dużą ilością żywności z krótkim terminem. Wtedy pomagają przepisy z resztek jedzenia. Dzięki nim można być eko, a przy tym zjeść coś smacznego niskim kosztem. Oprócz jedzenia ponadwymiarowych porcji albo nadmiernych zapasów, można znaleźć także sposoby na zagospodarowanie tych części roślin, które zazwyczaj traktuje się jako odpady.
Jak gotować, żeby nie marnować jedzenia? Paradoksalnie, większość przepisów tego typu jest łatwa. Od zdolności i kulinarnych ważniejsza jest motywacja do zmiany i konsekwencja w działaniu. Wykorzystując resztki, przygotujesz między innymi:
Skoro nie lubimy marnować czasu ani pieniędzy, trudno, żebyśmy podchodzili ze spokojem do marnowania pożywienia. Na szczęście dzięki dyscyplinie można ten problem ograniczyć. Trzeba jednak zachować czujność i to na wielu etapach.