Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Kuchnia zero waste, czyli sposoby, jak nie marnować jedzenia

Jak nie marnować jedzenia? Warto odpowiedzieć sobie na to pytanie, ponieważ skala zjawiska jest naprawdę duża. szacuje się, że w Polsce co roku wyrzuca się niepotrzebnie ponad 5 milionów ton żywności.

Najczęściej w koszu lądują pieczywo, owoce, warzywa i wędliny. Jak zatroszczyć się o niemarnowanie jedzenia i czy to w ogóle możliwe? Zobacz sposoby, jak ograniczyć to zjawisko, zaczynając od siebie!

Kuchnia zero waste - sposób na marnowanie żywności

Idea zero waste zakłada, że ilość odpadów można znacząco ograniczyć dzięki temu, że pozornie niepotrzebne przedmioty mogą znaleźć nowe zastosowanie. W sieci można znaleźć wiele praktycznych rad, jak wykorzystać w alternatywny sposób szklane słoiki, plastikowe butelki, puszki i wiele innych rzeczy. W tym nurcie istnieje także kuchnia no waste / zero waste, czyli sposoby na zagospodarowanie resztek. Zamiast się ich pozbywać, znajdziesz sposób, w jaki sposób kreatywnie używać produktów do przygotowania czegoś pysznego.

Jak gotować i nie marnować?

Dania zero waste to bardzo ciekawy sposób na bardziej odpowiedzialne, zróżnicowane podejście do jedzenia. Jednak pomysły na niemarnowanie jedzenia zaczynają się już dużo wcześniej - konkretnie przy sklepowej półce. To właśnie na etapie zakupów masz okazję, żeby dzięki rozsądnym decyzjom ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Kluczem do sukcesu jest rozsądne planowanie posiłków i co za tym idzie produktów do kupienia. Idąc do sklepu z konkretną listą, unikniesz pokus i nie ulegniesz promocjom na artykuły, których prawdopodobnie wcale nie potrzebujesz. Mając tygodniowy jadłospis, nie kupisz za dużo chleba, owoców, nabiału czy innych produktów, które szybko się psują.

Najlepsze metody przechowywania żywności

Oprócz kupowania ilości jedzenia znacząco przekraczających realne potrzeby, często popełniamy jeszcze błędy związane z przechowywaniem żywności. Często jedzenie - mimo że trafia do lodówki - szybko staje się suche i niesmaczne. Może się tak dziać dlatego, że nie jest odpowiednio zapakowane. Pamiętaj o tym, żeby trzymać w zamkniętych pojemniczkach na przykład otwarty żółty ser czy wędlinę. Nie należy obawiać się także mrożenia. Do zamrażarki spokojnie mogą trafić nie tylko owoce, ale też pieczywo. Jak nie marnować żywności? Następny sprawdzony sposób to przetwory. Kiszenie albo marynowanie sprawia, że produkt może być zjedzony znacznie później, a przy tym zyskuje całkiem nowy smak.

Gotowanie z resztek - przepisy

Nawet najlepszy plan nie sprawi, że całkowicie unikniesz resztek. Nigdy nie wiadomo, jaki apetyt będą mieli domownicy. Mimo najszczerszych chęci możesz zostać z dużą ilością żywności z krótkim terminem. Wtedy pomagają przepisy z resztek jedzenia. Dzięki nim można być eko, a przy tym zjeść coś smacznego niskim kosztem. Oprócz jedzenia ponadwymiarowych porcji albo nadmiernych zapasów, można znaleźć także sposoby na zagospodarowanie tych części roślin, które zazwyczaj traktuje się jako odpady.

Kuchnia zero waste przepisy, które warto znać

Jak gotować, żeby nie marnować jedzenia? Paradoksalnie, większość przepisów tego typu jest łatwa. Od zdolności i kulinarnych ważniejsza jest motywacja do zmiany i konsekwencja w działaniu. Wykorzystując resztki, przygotujesz między innymi:

  • ragout warzywne - proste danie jednogarnkowe. Przypomina gulasz, poneważ też jest ze składników pokrojonych w kostkę, jednak brakuje tam dodatków mięsnych.
  • warzywne pesto z liści - ten dodatek do włoskich dań o charakterystycznej zielonej barwie zazwyczaj powstanie z bazylii. Można jednak zrobić podobny sos, biorąc liście marchewki albo rzodkiewki.
  • pasztet z resztek po rosole - ciekawy przepis, który podpowiada, jak wykorzystać gotowane w zupie warzywa.

Bez marnowania kuchnia zero waste

Skoro nie lubimy marnować czasu ani pieniędzy, trudno, żebyśmy podchodzili ze spokojem do marnowania pożywienia. Na szczęście dzięki dyscyplinie można ten problem ograniczyć. Trzeba jednak zachować czujność i to na wielu etapach.

Polecane przepisy

Śniadaniowa tortilla z omletem i resztkami z lodówki, podana z keczupem

Śniadaniowa tortilla z omletem i resztkami z lodówki, podana z keczupem

13 min Łatwy
Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

Pasta z liści rzodkiewki i słonecznika

13 min Łatwy
Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

22 min Łatwy
Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

26 min Łatwy
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

15 min Łatwy
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

1 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Gotowa chicken masala z grzybami, winem i ziołami
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Ebook zero waste - jak zorganizować kuchnię WINIARY
Co to zero waste i jak wprowadzić to w domu krok po kroku?
jak odświeżyć bułki
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności
Jak wekować żywność w słoikach?
Jak wekować żywność w słoikach?
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu