Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia rumuńska porady

Kuchnia rumuńska – odkryj smaki tradycyjnej Rumunii

Rumunia kojarzy się wielu osobom przede wszystkim z hrabią Draculą. Pamiętaj jednak, że książkowy wampir zamieszkiwał mroczny zamek w Transylwanii, a to tylko jeden z regionów tego kraju.

Rumunia to w rzeczywistości interesujące miejsce, które odkrywa wielu turystów. A dzięki temu szerzej znana jest także ciekawa rumuńska kuchnia. Czym się charakteryzuje i jakich potraw warto spróbować? Zobacz praktyczny przewodnik, który da Ci solidne podstawy.

Czym się wyróżnia kuchnia rumuńska?

Rumunia to kraj wyjątkowy pod wieloma względami. Jego mieszkańcy uważają się za potomków Rzymian, ponieważ duża część dzisiejszego kraju była w starożytności częścią imperium. Stąd język oraz kultura różniąca się od tych znanych w sąsiednich państwach. Mimo swojej odrębności Rumunii chętnie przyjmowali wpływy bałkańskie, węgierskie, tureckie i słowiańskie. Z mieszanki różnych wpływów oraz własnych lokalnych tradycji powstały dzisiejsze dania kuchni rumuńskiej. Jeśli pragniesz czegoś oryginalnego na talerzu, ten nieoczywisty kierunek kulinarnych poszukiwań może być inspirujący.  

Co można znaleźć wśród rumuńskich potraw? 

  • Dużą ilość potraw mięsnych, często z wołowiną, baraniną i wieprzowiną. 
  • Sycące, treściwe zupy.
  • Słodkie desery inspirowane tureckimi specjałami. 

Ogólnie można powiedzieć, że kuchnia rumuńska jest raczej sycąca, treściwa i ciężkostrawna. Różni się znacząco od lekkich potraw typowych dla kuchni śródziemnomorskiej.  

Kuchnia rumuńska – czego spróbować?

Jeśli wybierasz się do Rumunii, koniecznie spróbuj tradycyjnych potraw z tego kraju.

  • Mamałyga – może nie wygląda bardzo apetycznie na pierwszy rzut oka, ale jest naprawdę smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Pod tą nazwą kryje się rodzaj kleiku z kaszy kukurydzianej, masła i wody. Mamałygę można podawać z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z twarogiem, dżemem czy owocami. W wersji na słono mamałygę jada się z serem przypominającym grecką fetę. W Rumunii to tak oczywisty element diety, jak u nas chleb albo ziemniaki. Funkcjonuje zarówno jako samodzielna, osobna potrawa (na śniadanie), jak również w roli dodatku do dań mięsnych.
  • Sarmale – to rumuński wariant gołąbków. Farsz mięsny albo mięsno-ryżowy zawija się w liście kapusty lub liście winogron.
  • Zacusca – następne danie, z którego słynie rumuńska kuchnia. Tym mianem określa się aromatyczną pastę z pieczonych warzyw. Najważniejszym składnikiem jest papryka, ale są także przepisy z dodatkiem bakłażana, pomidorów i cebuli. W przeciwieństwie do węgierskich pasty kanapkowych nie jest to bardzo ostra potrawa.
  • Ciorbă de burtă – słowo ciorbă po rumuńsku oznacza zupę. Natomiast Ciorbă de burtă to konkretny rodzaj wykonany z podrobów. Wygląda i smakuje jednak trochę inaczej niż tradycyjne flaczki wołowe znane z polskiej kuchni. To bardzo delikatna potrawa, zabielana śmietaną i z dodatkiem masła. Flaki są jasne i nie mają tak intensywnego zapachu jak polska wersja dania.
  • Salată de boeuf – to najbardziej znana rumuńska sałatka. Jej polskim odpowiednikiem jest tradycyjna sałatka jarzynowa. Salată de boeuf trafia na stół z okazji świąt, ale jest też podawana jako przystawka w restauracjach. Charakterystyczna cechą jest to, że przygotowuje się ją z mięsem – zwykle z cielęciną.
  • Papanași – jeden z najlepszych rumuńskich deserów. Papanași robi się z ciasta przypominającego pączki, napełnia serowym nadzieniem i dekoruje owocami albo polewą z czekolady. Zazwyczaj potrawę jada się na ciepło.
 

Oprócz wymienionych potraw warto jeszcze wymienić różne rodzaje kiełbas, gulaszu, klopsików i szaszłyków. W Rumunii widoczne są także tradycje pasterskie, stąd dużo rozgrzewających mięsnych potraw, które są smażone, pieczone lub grillowane.  

Dania kuchni rumuńskiej – podsumowanie

Kuchnia rumuńska ma do zaoferowania naprawdę wiele ciekawych rozwiązań. Jeśli szukasz nowych smaków, zdecydowanie warto dać szansę potrawom, które nie są w Polsce dobrze znane. Rumuńska kuchnia na stole może się okazać znacznie większym zaskoczeniem niż typowe dania włoskie czy azjatyckie. 

Polecane przepisy

Garnek boloński z ciecierzycą

Garnek boloński z ciecierzycą

21 min Łatwy
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami

37 min Łatwy
Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym

Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym

35 min Łatwy
Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

Cobb salad z kurczakiem i grillowanymi warzywami

57 min Średni
Smażone udka z kurczaka

Smażone udka z kurczaka

1 godz 10 min Łatwy
Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

22 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Rozgrzewający gulasz na zimę – porady i przepisy, które warto znać
Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej: węgierskie potrawy na wspólny stół
Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej: węgierskie potrawy na wspólny stół
Sekret sałatki greckiej tkwi w prostocie
Sekret sałatki greckiej tkwi w prostocie
krem ze świeżych pomidorów ZWZ WINIARY
Jakie są najsmaczniejsze włoskie zupy?
Budae Jjigae - gulasz wojskowy z Korei
Budae Jjigae - gulasz wojskowy z Korei - co to takiego?
Europejski Dzień Śniadania
Europejski Dzień Śniadania: Jakie śniadania są popularne w Europie?
Zobacz więcej porad
Zimne sosy Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu