Rumunia to w rzeczywistości interesujące miejsce, które odkrywa wielu turystów. A dzięki temu szerzej znana jest także ciekawa rumuńska kuchnia. Czym się charakteryzuje i jakich potraw warto spróbować? Zobacz praktyczny przewodnik, który da Ci solidne podstawy.
Rumunia to kraj wyjątkowy pod wieloma względami. Jego mieszkańcy uważają się za potomków Rzymian, ponieważ duża część dzisiejszego kraju była w starożytności częścią imperium. Stąd język oraz kultura różniąca się od tych znanych w sąsiednich państwach. Mimo swojej odrębności Rumunii chętnie przyjmowali wpływy bałkańskie, węgierskie, tureckie i słowiańskie. Z mieszanki różnych wpływów oraz własnych lokalnych tradycji powstały dzisiejsze dania kuchni rumuńskiej. Jeśli pragniesz czegoś oryginalnego na talerzu, ten nieoczywisty kierunek kulinarnych poszukiwań może być inspirujący.
Co można znaleźć wśród rumuńskich potraw?
Ogólnie można powiedzieć, że kuchnia rumuńska jest raczej sycąca, treściwa i ciężkostrawna. Różni się znacząco od lekkich potraw typowych dla kuchni śródziemnomorskiej.
Jeśli wybierasz się do Rumunii, koniecznie spróbuj tradycyjnych potraw z tego kraju.
Oprócz wymienionych potraw warto jeszcze wymienić różne rodzaje kiełbas, gulaszu, klopsików i szaszłyków. W Rumunii widoczne są także tradycje pasterskie, stąd dużo rozgrzewających mięsnych potraw, które są smażone, pieczone lub grillowane.
Kuchnia rumuńska ma do zaoferowania naprawdę wiele ciekawych rozwiązań. Jeśli szukasz nowych smaków, zdecydowanie warto dać szansę potrawom, które nie są w Polsce dobrze znane. Rumuńska kuchnia na stole może się okazać znacznie większym zaskoczeniem niż typowe dania włoskie czy azjatyckie.