Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia planetarna

Kuchnia planetarna – jak gotować ekologicznie latem?

Ekologiczne postawy mają wpływ na wiele dziedzin życia. Decydują o tym, jaki wybieramy środek transportu, gdzie robimy zakupy, a także co jemy na co dzień. Ekologiczne gotowanie może przybierać różne formy. Wielu wegetarian i wegan deklaruje, że rezygnuje z jedzenia mięsa, troszcząc się o losy planety.

Niektórzy jednak nie ograniczają się do zmian w jadłospisie, tylko mają trochę inne podejście do tego zagadnienia. Dieta w szczególny sposób przyjazna środowisku to dieta planetarna. Na czym właściwie polega? Omawiamy najważniejsze zasady.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Dieta planetarna – co to jest?

Pojęcie diety planetarnej jest stosunkowo nowe. Definicję stworzył zespół naukowców z organizacji EAT, który opublikował wnioski ze swoich badań w magazynie Lancet. Masowe stosowanie planetarnej kuchni ma przynieść wiele pozytywnych zmian o długofalowych konsekwencjach:

  • ograniczenie zużycia wody;
  • zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych;
  • ochrona różnorodności biologicznej;
  • wspieranie zrównoważonych, ekologicznych upraw.

Oprócz tego zmiana nawyków żywieniowych ma się przyczynić do poprawy stanu zdrowia. Konsekwentne jej stosowanie ma na celu:

  • zmniejszenie spożycia cukru;
  • ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych;
  • walkę z chorobami cywilizacyjnymi, zwłaszcza otyłością i problemami z krążeniem krwi.

Dieta planetarna – najważniejsze zasady

Ekologiczne gotowanie ma na celu przede wszystkim wyeliminowanie z jadłospisu tego, co jest jednocześnie niezdrowe i wiąże się ze zużywaniem dużym zasobów. Z tego powodu w planetarnej diecie całkowicie odrzuca się czerwone mięso. Znacznie lepszym źródłem białka – według założeń tej diety – są rośliny strączkowe, ryby i drób, a także jaja. Główna różnica między dietą planetarną a i wegańską sprowadza się zatem do tego, że ta pierwsza dopuszcza umiarkowane ilości mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Stąd często porównywana jest do diety fleksitariańskiej, która jest mniej rygorystyczna niż różne odłamy wegetarianizmu.

Następna ważna zasada to częste sięganie po warzywa (200-600 g dziennie) i owoce (100-200 g dziennie).

Dieta planetarna zaleca też, żeby dostarczać organizmowi węglowodany w inny sposób niż z warzyw skrobiowych. Z tego powodu proponuje się, żeby ziemniaki zastępować produktami pełnoziarnistymi. To może być brązowy ryż, odpowiedni rodzaj makaronu, quinoa.

Standardem w menu planetarnym są także orzechy, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane.

W diecie planetarnej jest zdecydowanie mniej:

  • cukru;
  • produktów silnie przetworzonych;
  • pustych kalorii bez wartości odżywczej;
  • produktów zwierzęcych.

Jedząc zgodnie z ustalonymi regułami, można dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę energii, a przy tym żyć zdrowiej i mieć lepsze samopoczucie. Kluczowym słowem przy stosowaniu diety planetarnej jest elastyczność. Naukowcy, tworząc swoje rekomendacje, podkreślali, że dieta może się różnić w zależności od szerokości geograficznej, dostępności produktów i lokalnych zwyczajów. Stosując się do ogólnych wytycznych, wciąż ma się szerokie możliwości w kwestii doboru konkretnych składników do przygotowania dań.

Czym jest kuchnia planetarna – podsumowanie

Dieta planetarna to dość nowa koncepcja. W przeciwieństwie do kontrowersyjnych diet, takich jak frutarianizm czy witarianizm, ma naukowe uzasadnienia i jest bezpieczna dla zdrowia, ponieważ umożliwia skomponowanie pełnowartościowego posiłku. Idea może się podobać ludziom, którzy z jednej strony są świadomi problemów związanych z eksploatacja środowiska naturalnego, ale przy tym nie mają przekonania do diety wegetarian i wegan. Ekologiczne gotowanie w tej wersji może być dla nich bardziej przystępną propozycją, która umożliwi pozytywną zmianę nawyków żywieniowych z korzyścią dla wszystkich wokół.

Przeczytaj również:

  • Co włożyć do wegetariańskiego lunch boxa?
  • Zupy w diecie wegetariańskiej
  • Dzień bez mięsa: jakie są korzyści z wykluczenia mięsa z diety?

Polecane przepisy

Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

45 min Łatwy
Ziemniaki pieczone z twarogiem

Ziemniaki pieczone z twarogiem

1 godz 15 min Łatwy
Tarta z warzywami I szpinakiem

Tarta z warzywami I szpinakiem

42 min Łatwy
Kasza pęczak z grzybami i warzywami

Kasza pęczak z grzybami i warzywami

50 min Łatwy
Leczo z pieczoną dynią

Leczo z pieczoną dynią

55 min Średni
Zupa jarzynowa ze śmietaną

Zupa jarzynowa ze śmietaną

45 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jakie są roślinne zamienniki mięsa?
Jakie są roślinne zamienniki mięsa?
Przepisy na kolację bez mięsa – wegetariańskie pyszności na talerzu
Przepisy na kolację bez mięsa – wegetariańskie pyszności na talerzu
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Czym zastąpić jajka w przepisach wegańskich?
Czym zastąpić jajka w przepisach wegańskich?
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN
Ragout warzywne w stylu zero waste
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu