Kanada to kraj, który może kojarzyć się z hokejem albo piękną przyrodą. Kuchnia kanadyjska nie jest na świecie tak dobrze znana jak potrawy z Włoch czy z Ameryki. A szkoda. Wielu osobom wydaje się, że Kanada to przede wszystkim syrop klonowy. W końcu liść kolonu jest elementem flagi tego kraju. Ale w rzeczywistości potrawy kanadyjskie są bardzo atrakcyjne i zróżnicowane. Warto spróbować kilku z nich, jeśli lubisz kulinarne eksperymenty z kuchniami świata. Jakie dania kanadyjskie warto wypróbować? Zobacz krótki poradnik.
Dania kanadyjskie to ciekawa kombinacja lokalnych tradycji rdzennych mieszkańców z przywiezionymi z zewnętrz inspiracjami z kuchni francuskiej czy brytyjskiej. Znajdziesz tu dużo niestandardowych smaków, które różnią się znacząco od przysmaków z innych krajów. W Kanadzie klimat jest dość surowy, dlatego w dominują przepisy na ciepło, idealnie do rozgrzania w chłodne dni.
Po jaki przysmak warto sięgnąć, żeby poczuć się jak prawdziwy Kanadyjczyk? Oto lista najciekawszych dań.
Kanadyjskie przepisy to ciekawa odmiana od tradycyjnych polskich potraw. Warto zapamiętać najważniejsze potrawy, jeśli planujesz wyjazd do Kanady i chcesz wiedzieć, czego warto spróbować na miejscu. Nie musisz jednak podróżować aż tak daleko. Wiele przepisów przygotujesz samodzielnie w domu. Jeśli cenisz kuchnię brytyjską i francuską, kuchnia kanadyjska również powinna przypaść Ci do gustu!