Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia jarska - porady

Kuchnia jarska - kilka pomysłów na dania jarskie

Dania jarskie to - w dzisiejszym rozumieniu - to samo, co potrawy bezmięsne, a jarosze to określenie, które dziś przetłumaczylibyśmy jako "wegetarianie". Jarskie dania były obiektem zainteresowania lekarzy, restauratorów i wydawców książek już ponad 100 lat temu!

Na początku XX wieku powstawały specjalne książki kucharskie i przewodniki po lokalach z bezmięsnymi daniami, a idea rezygnacji z produktów mięsnych często szła w parze z pochwałą dla abstynencji - stąd publikacje pod takim tytułem jak "Jarstwo podstawą nowego życia w zdrowiu, piękności i szczęściu". Warto poznać sekrety, jakie kryją jeszcze dawne posiłki jarskie. Można znaleźć w ten sposób wiele inspiracji, które pozostają aktualne również dzisiaj!

Dania jarskie: co to?

Staropolskie dania jarskie to po prostu potrawy pozbawione mięsnych składników. Przed laty były preferowane przez osoby, które decydowały się na zmianę nawyków żywieniowych głównie ze względów zdrowotnych. Nie każdy jednak chciał wprowadzać polskie dania jarskie do menu na co dzień. Nie zapominajmy, że wiele osób zarówno kiedyś, jak i dziś, szykuje dania jarskie na piątek, ponieważ powstrzymuje się tylko w tym dniu od jedzenia mięsa ze względu na tradycje religijne (obowiązujący post).

Jarskie potrawy to pojęcie znacznie szersze niż dania wegańskie. Pamiętajmy o tym, że weganie rezygnują nie tylko z mięsa, ale też z miodu, masła czy jajek. W diecie jarskiej potrawy pochodzenia zwierzęcego - inne niż mięso - są mile widziane.

Dlaczego warto jeść dania jarskie?

Po proste dania jarskie sięga się z tych samych powodów, co po najbardziej wyszukane dania dla wegetarian. Za tą decyzją najczęściej stoją względy światopoglądowe, zdrowotne i religijne. Ograniczenie mięsa w diecie może wynikać z zaleceń dietetyka, czasem też z chęci ograniczenia emisji dwutlenku węgla czy zapobiegania cierpieniu zwierząt hodowlanych. Potrawy jarskie mogą tworzyć pełnowartościowe menu. Choć dostarczenie do organizmu odpowiedniej porcji białka oraz żelaza może być trudniejsze niż na diecie mięsnej, nie jest wcale niemożliwe, zwłaszcza jeśli można dodatkowo wspierać się suplementacją.

Jak zastąpić mięso w kuchni jarskiej?

W daniach wegetariańskich i wegańskich występuje wiele zamienników mięsa. Wiele z nich wywodzi się z kuchni azjatyckiej. Nie trzeba jednak aż tak daleko szukać. Jarskie potrawy sprzed lat obfitują w proste składniki takie jak jaja, pieczarki, soczewica, fasola, twaróg.

Dania jarskie przykłady

Gdy ktoś zapyta o potrawy jarskie co to jest, już będziesz wiedzieć. Dobrze jest jednak wymienić konkretne przykłady, zwłaszcza, że w tradycyjnej kuchni polskiej jest ich całkiem sporo. Co można zaliczyć do potraw dla jaroszy? Zobacz 10 polecanych przepisów z tej kategorii.

  • Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami- na pierwszy rzut oka przypominają tradycyjne kotlety mielone. Również jada się je z ziemniakami i surówka, jednak farsz składa się z kaszy i grzybów.
  • Pierogi z kaszą i grzybami - niektórzy podają je nie tylko jako zwykły obiad, ale także jako danie wigilijne. Podobnie jak pierogi z serem albo z kapustą i grzybami mogą być sycącym, smacznym daniem.
  • Knedle z truskawkami - przykład jarskiego dania na słodko. Powszechnie znana jest także wersja ze śliwkami, a także z jabłkiem i cynamonem.
  • Pieczone pomidory faszerowane kaszą i warzywami - pyszne danie z piekarnika, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Warto je przygotować szczególnie, gdy masz nadmiar pomidorów domu.
  • Kotlety z bobu - idealne danie sezonowe, które warto przygotowywać w sezonie, gdy bobu jest pod dostatkiem.
  • Wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek - przykład potrawy jednogarnkowej z gęstym sosem. Danie jest sycące, rozgrzewające i przy tym kolorowe.
  • Kotleciki z brokułu i kalafiora - następna propozycja na przerobienie warzywa na kotlet.
  • Placki ziemniaczane z papryką i czosnkiem - lekko zmodyfikowany klasyk. Ziemniaczane placki to potrawa powszechnie znana w każdym polskim domu, nie tylko tam, gdzie mieszkają jarosze.
  • Racuchy z cukrem - następne danie jarskie, które wiele osób z sentymentem wspomina z dzieciństwa. Proste placuszki z mleka, mąki i jajek to powszechnie lubiane bezmięsne danie.
  • Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami - bezmięsne gołąbki zamykają naszą listę przykładowych jarskich potraw. Są aromatyczne, sycące i dobrze doprawione, brak mięsa zupełnie w tym daniu nie przeszkadza!

Jak planować posiłki jarskie na tydzień?

Planowanie jadłospisu dla jaroszy może być paradoksalnie łatwiejsze. Warzywa zwykle dłużej zachowują świeżość niż mięso i ryby, dlatego wiele zakupów można zrobić z wyprzedzeniem. Szykując listę zakupów, najlepiej wymyślić kilka potraw z tymi samymi składnikami. Przykładowo kupując cukinię, można już myśleć o zrobieniu z niej zupy, placków oraz zapiekanki albo wersji faszerowanej.

Pyszne dania jarskie - podsumowanie

Jeśli interesują Cię dania jarskie, kuchnia polska sprzed lat może dostarczyć wielu ciekawych, dawno zapomnianych przepisów. Zamiast sięgać po przepisy bazujące na soi czy tofu, można wypróbować dania oparte na produktach powszechnie znanych i na co dzień występujących w Polsce. Gdy chcesz jadać regularnie dania jarskie, menu wcale nie musi być monotematyczne. Dania jarskie: szybkie i te wymagające trochę więcej pracy i zaangażowania mogą być naprawdę pyszne. Warto dać im szansę, zamiast od razu je odrzucać, tylko dlatego, że nie mają mięsnych dodatków.

Polecane przepisy

Ubijana feta z pieczonymi burakami, ziemniakami i marchewką

Ubijana feta z pieczonymi burakami, ziemniakami i marchewką

1 godz Średni
Udon z sosem teriyaki i tofu

Udon z sosem teriyaki i tofu

33 min Łatwy
Sałatka z pieczonymi gruszkami

Sałatka z pieczonymi gruszkami

40 min Średni
Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

27 min Łatwy
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

40 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Wegańskie grillowanie — pomysły na grilla bez mięsa
Zupy w diecie wegetariańskiej ZWZ WINIARY
Zupy w diecie wegetariańskiej
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Najlepsze zupy z owoców. Poznaj przepisy! | Porady i inspiracje Winiary
Najlepsze zupy z owoców. Poznaj przepisy!
Zobacz więcej
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu