Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia campingowa

Kuchnia campingowa: jak wygląda gotowanie turystyczne?

Wyjazd na biwak albo camping to ciekawa alternatywa dla wakacji w hotelu, zwłaszcza w wariancie all inclusive. Taki alternatywny pomysł na urlop oznacza nie tylko urozmaicenie i oszczędności w portfelu, ale także zupełnie inne podejście do posiłków.

Czym kuchnia campingowa różni się od gotowania w domu? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, jakich składników używać i jakich błędów unikać, przygotowując jedzenie w warunkach polowych.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Gotowanie turystyczne – od czego zacząć?

Gotowanie turystyczne nie będzie dużym wyzwaniem dla kogoś, kto ma już doświadczenia z obozów harcerskich, obozów survivalowych, spływów kajakowych czy wypraw górskich. Co innego, jeśli preferujesz jedzenie w hotelowych restauracjach albo street food. Wtedy wiele rzeczy może być zupełną nowością, ale to też dobrze. Uczenie się czegoś nowego i wychodzenie poza dotychczasowe schematy może być przecież bardzo przyjemne!

Jeśli chcesz przygotowywać dania na ciepło, możesz korzystać z dwóch głównych możliwości:

  • przygotowywać dania z ogniska lub na grillu;
  • gotować, korzystając z kuchenki gazowej lub na paliwo płynne.

Istnieją także rozwiązania pośrednie – takie jak składne kuchenki turystyczne na brykiet lub inne paliwo stałe.

Szukając najlepszego rozwiązania, należy brać pod uwagę specyfikę wyjazdu. Jeśli cały urlop spędzisz w jednym miejscu i wybierasz się tam samochodem albo kamperem, nie musisz przejmować się specjalnie ciężarem i gabarytami. Co innego, gdy ruszasz na wycieczkę i będziesz codziennie nosić sprzęt – wówczas najlepszy będzie ten najbardziej kompaktowy.

Wśród różnych kuchenek turystycznych znajdziesz zarówno takie, które są przeznaczone do użytkowania na świeżym powietrzu, jak również małe kuchenki namiotowe. Tych drugich używa się wtedy, gdy pogoda na zewnątrz nie nadaje się do gotowania i wolisz schronić się przed wiatrem i opadami deszczu.

Jak widać, kuchnia campingowa może mieć wiele odsłon, choć pewne zasady gotowania pozostają uniwersalne.

Gotowanie turystyczne – najlepsze dania z grilla i z ogniska

Zazwyczaj na campingu znajdziesz wyznaczone miejsce, gdzie można rozpalić ognisko. Przygotowywanie jedzenia nad ogniskiem niesie wiele zalet. Sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu, rozmowom i zabawie. Przy ogniu można nie tylko zjeść, ale – naturalnie – także się ogrzać. Dlatego to doskonały sposób na przyjemne spędzenie wieczoru – pod warunkiem, że nie pada deszcz.

Nad ogniskiem upieczesz kiełbaskę – hit na wielu szkolnych wycieczkach. W analogiczny sposób można przygotować na ciepło grzanki z chleba, a także pianki marshmallow czy amerykański hit, czyli s’mores. To nic innego, jak upieczone pianki pomiędzy dwoma maślanymi herbatnikami. Jeśli weźmiesz ze sobą kociołek, dodatkowo możesz przygotować pyszne dania jednogarnkowe. Cenionym przysmakiem są także ziemniaki z ogniska. Owinięte w folię aluminiową, piecze się zawinięte w popiele, a następnie zjada z masłem i solą. W ten sam sposób można przygotować także kukurydzę!

Oprócz mięsa i warzyw nad ogniskiem można przygotować także ryby. To ciekawa opcja, jeśli akurat Ci się poszczęściło i udało się złowić coś nad jeziorem. Rybę możesz zawinąć w folię – jak warzywa – lub smażyć nad ogniem, korzystając z patelni. Chcesz więcej ciekawych pomysłów? Przeczytaj poradnik: Jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Grillowanie na campingu otwiera jeszcze więcej ciekawych możliwości. Oprócz różnych rodzajów mięsa i warzyw przygotujesz też wyśmienite potrawy z roztopionym serem. Do grillowania doskonale nadaje się camembert, cypryjski halloumi, a także sery góralskie.

Co przygotować na kuchence turystycznej? Polecane przepisy

Grill albo ognisko to dobry pomysł na dania na kolację. Co innego, gdy wstajesz rano i chcesz mieć szybko sycące, pożywne śniadanie. Mając kuchenkę z butlą gazową, łatwo przygotujesz niektóre dania, jadane także w warunkach domowych – na przykład jajecznicę fasolkę na ciepło z sosem pomidorowym, kiełbaski czy smażony boczek.

Na obiad dobrym pomysłem będą wszelkie dania z makaronem albo z kaszą. Zazwyczaj to lepszy wybór niż potrawy z ryżem. Ryż gotuje się dość długo w warunkach polowych, a to może być problem, szczególnie jeśli chcesz oszczędzać gaz na kolejne posiłki.

Na biwaku możesz spokojnie przygotować takie klasyki, jak leczo z cukinią albo fasolka po bretońsku. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, koniecznie zobacz wszystkie dania jednogarnkowe na naszej stronie i wybierz takie, które ci odpowiadają i mają proste składniki.

Kuchnia campingowa – podsumowanie

Wakacje z nocowaniem na campingu to często zupełnie inne doświadczenia niż typowy urlop z biurem podróży. Decydując się na wyjazd pod namiot czy wycieczkę kamperem, unikniesz tłumów, zgiełku i niepotrzebnego pośpiechu. Zamiast polować na idealne zdjęcia w popularnych miejscach, możesz być bliżej natury i autentycznie oderwać się od codzienności. Gotowanie na takim wyjeździe wcale nie musi być obowiązkiem i przykrą koniecznością. Przeciwnie! To szansa, żeby jeść w inny sposób niż na co dzień, odkryć nowe smaki i cieszyć się z prostych dań. Już samo spożywanie potraw na świeżym powietrzu to miła odmiana. Do wyjazdu w góry czy nad jezioro warto się solidnie przygotować, nie tylko kompletując ciepłe ubrania czy śpiwór, ale również odpowiedni sprzęt do gotowania i zapasy. Dzięki naszemu poradnikowi na pewno będzie Ci łatwiej, zwłaszcza, jeśli takie przedsięwzięcie planujesz po raz pierwszy.

Polecane przepisy

Pieczonki - przepis idealny

Pieczonki - przepis idealny

1 godz 46 min Łatwy
Garnek boloński z ciecierzycą

Garnek boloński z ciecierzycą

21 min Łatwy
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

2 godz 5 min Łatwy
Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką

15 min Łatwy
Pieczonki z kociołka na grillu

Pieczonki z kociołka na grillu

1 godz 52 min Łatwy
Soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym

Soczewica z pieczonym czosnkiem, kolendrą i mlekiem kokosowym

1 godz 10 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne ZWZ WINIARY
5 pomysłów na jednodaniowy obiad, czyli zupy bardzo pożywne
Jak zrobić ziemniaki z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z ogniska?
Grill w majówkę — co przygotować na ruszt?
Grill w majówkę — co przygotować na ruszt?
danie z dynią i pomidorami
Pomysły na obiad jednogarnkowy, które zrobisz z tego, co masz w lodówce!
Lekkie dania z grilla – lekkostrawne pomysły na majówkę
Lekkie dania z grilla – lekkostrawne pomysły na majówkę
Przekąski na piknik
Idealne przekąski na piknik
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu