Czym kuchnia campingowa różni się od gotowania w domu? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, jakich składników używać i jakich błędów unikać, przygotowując jedzenie w warunkach polowych.
Gotowanie turystyczne nie będzie dużym wyzwaniem dla kogoś, kto ma już doświadczenia z obozów harcerskich, obozów survivalowych, spływów kajakowych czy wypraw górskich. Co innego, jeśli preferujesz jedzenie w hotelowych restauracjach albo street food. Wtedy wiele rzeczy może być zupełną nowością, ale to też dobrze. Uczenie się czegoś nowego i wychodzenie poza dotychczasowe schematy może być przecież bardzo przyjemne!
Jeśli chcesz przygotowywać dania na ciepło, możesz korzystać z dwóch głównych możliwości:
Istnieją także rozwiązania pośrednie – takie jak składne kuchenki turystyczne na brykiet lub inne paliwo stałe.
Szukając najlepszego rozwiązania, należy brać pod uwagę specyfikę wyjazdu. Jeśli cały urlop spędzisz w jednym miejscu i wybierasz się tam samochodem albo kamperem, nie musisz przejmować się specjalnie ciężarem i gabarytami. Co innego, gdy ruszasz na wycieczkę i będziesz codziennie nosić sprzęt – wówczas najlepszy będzie ten najbardziej kompaktowy.
Wśród różnych kuchenek turystycznych znajdziesz zarówno takie, które są przeznaczone do użytkowania na świeżym powietrzu, jak również małe kuchenki namiotowe. Tych drugich używa się wtedy, gdy pogoda na zewnątrz nie nadaje się do gotowania i wolisz schronić się przed wiatrem i opadami deszczu.
Jak widać, kuchnia campingowa może mieć wiele odsłon, choć pewne zasady gotowania pozostają uniwersalne.
Zazwyczaj na campingu znajdziesz wyznaczone miejsce, gdzie można rozpalić ognisko. Przygotowywanie jedzenia nad ogniskiem niesie wiele zalet. Sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu, rozmowom i zabawie. Przy ogniu można nie tylko zjeść, ale – naturalnie – także się ogrzać. Dlatego to doskonały sposób na przyjemne spędzenie wieczoru – pod warunkiem, że nie pada deszcz.
Nad ogniskiem upieczesz kiełbaskę – hit na wielu szkolnych wycieczkach. W analogiczny sposób można przygotować na ciepło grzanki z chleba, a także pianki marshmallow czy amerykański hit, czyli s’mores. To nic innego, jak upieczone pianki pomiędzy dwoma maślanymi herbatnikami. Jeśli weźmiesz ze sobą kociołek, dodatkowo możesz przygotować pyszne dania jednogarnkowe. Cenionym przysmakiem są także ziemniaki z ogniska. Owinięte w folię aluminiową, piecze się zawinięte w popiele, a następnie zjada z masłem i solą. W ten sam sposób można przygotować także kukurydzę!
Oprócz mięsa i warzyw nad ogniskiem można przygotować także ryby. To ciekawa opcja, jeśli akurat Ci się poszczęściło i udało się złowić coś nad jeziorem. Rybę możesz zawinąć w folię – jak warzywa – lub smażyć nad ogniem, korzystając z patelni. Chcesz więcej ciekawych pomysłów? Przeczytaj poradnik: Jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?
Grillowanie na campingu otwiera jeszcze więcej ciekawych możliwości. Oprócz różnych rodzajów mięsa i warzyw przygotujesz też wyśmienite potrawy z roztopionym serem. Do grillowania doskonale nadaje się camembert, cypryjski halloumi, a także sery góralskie.
Grill albo ognisko to dobry pomysł na dania na kolację. Co innego, gdy wstajesz rano i chcesz mieć szybko sycące, pożywne śniadanie. Mając kuchenkę z butlą gazową, łatwo przygotujesz niektóre dania, jadane także w warunkach domowych – na przykład jajecznicę fasolkę na ciepło z sosem pomidorowym, kiełbaski czy smażony boczek.
Na obiad dobrym pomysłem będą wszelkie dania z makaronem albo z kaszą. Zazwyczaj to lepszy wybór niż potrawy z ryżem. Ryż gotuje się dość długo w warunkach polowych, a to może być problem, szczególnie jeśli chcesz oszczędzać gaz na kolejne posiłki.
Na biwaku możesz spokojnie przygotować takie klasyki, jak leczo z cukinią albo fasolka po bretońsku. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, koniecznie zobacz wszystkie dania jednogarnkowe na naszej stronie i wybierz takie, które ci odpowiadają i mają proste składniki.
Wakacje z nocowaniem na campingu to często zupełnie inne doświadczenia niż typowy urlop z biurem podróży. Decydując się na wyjazd pod namiot czy wycieczkę kamperem, unikniesz tłumów, zgiełku i niepotrzebnego pośpiechu. Zamiast polować na idealne zdjęcia w popularnych miejscach, możesz być bliżej natury i autentycznie oderwać się od codzienności. Gotowanie na takim wyjeździe wcale nie musi być obowiązkiem i przykrą koniecznością. Przeciwnie! To szansa, żeby jeść w inny sposób niż na co dzień, odkryć nowe smaki i cieszyć się z prostych dań. Już samo spożywanie potraw na świeżym powietrzu to miła odmiana. Do wyjazdu w góry czy nad jezioro warto się solidnie przygotować, nie tylko kompletując ciepłe ubrania czy śpiwór, ale również odpowiedni sprzęt do gotowania i zapasy. Dzięki naszemu poradnikowi na pewno będzie Ci łatwiej, zwłaszcza, jeśli takie przedsięwzięcie planujesz po raz pierwszy.