Można jadać szarlotkę jako deser w klasycznej formie – na zimno lub na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i gałki lodów waniliowych. Ta druga wersja często bardziej podoba się dzieciom. Szarlotkę możesz kupić w większości cukierni, lecz zdecydowanie najsmaczniejsze będzie taka przygotowana samodzielnie w domu. Jeśli masz ochotę na ten pyszny wypiek, ale nie masz pewności, jak zrobić ciasto, zobacz nasze praktyczne wskazówki. Jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę? Przedstawiamy przydatne rady.
Idealne kruche ciasto na szarlotkę sprawi, że deser będzie smakować wyjątkowo. Połączenie kruchego ciasta z delikatnymi, miękkimi jabłkami tworzy perfekcyjne połączenie, które sprawia, że tak bardzo lubimy dobrą szarlotkę. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Stosując wymienione triki, możesz spodziewać się perfekcyjnego ciasta w sam raz na rodzinne spotkanie przy herbacie, podwieczorek albo kolację na słodko.
Oprócz ciasta bardzo ważny jest także dobór odpowiednich jabłek do szarlotki. Do ciast można stosować takie odmiany jak antonówka, szara reneta, ligol, papierówki. W przypadku używania tych kwaśniejszych odmian, można dodać trochę więcej cukru niż przewidziano w przepisie. Jeśli zdecydujesz się na słodkie jabłka, odwrotnie, cukru do ciasta może być troszkę mniej. Więcej praktycznych informacji na temat doboru odpowiednich owoców znajdziesz w osobnym poradniku: jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?
Wiesz już, jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę i jak dobrać jabłka do przygotowania pysznego nadzienia. O czym jeszcze pamiętać przy pieczeniu? Prawdziwą wisienką na torcie powinien być odpowiedni dobór przypraw. W wielu przepisach na polską szarlotkę jabłka doprawia się cynamonem, niektórzy sięgają również po goździki.
Jeśli szukasz urozmaicenia dla najbardziej klasycznego przepisu na szarlotkę, zobacz alternatywne przepisy:
Koniecznie wypróbuj każdy z tych przepisów i zobacz, który najbardziej przypadł Ci do gustu.