Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche ciasto na szarlotkę i nie tylko

Kruche ciasto na szarlotkę i nie tylko…

Szarlotka to jedno z najbardziej znanych ciast. Nadaje się na każdą okazję i na każdą porę roku. W przeciwieństwie do innych ciast, takich jak makowiec, mazurek czy babka, nie jest powiązana z konkretnymi świętami.

Można jadać szarlotkę jako deser w klasycznej formie – na zimno lub na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i gałki lodów waniliowych. Ta druga wersja często bardziej podoba się dzieciom. Szarlotkę możesz kupić w większości cukierni, lecz zdecydowanie najsmaczniejsze będzie taka przygotowana samodzielnie w domu. Jeśli masz ochotę na ten pyszny wypiek, ale nie masz pewności, jak zrobić ciasto, zobacz nasze praktyczne wskazówki. Jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę? Przedstawiamy przydatne rady.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak przygotować kruche ciasto na szarlotkę?

Idealne kruche ciasto na szarlotkę sprawi, że deser będzie smakować wyjątkowo. Połączenie kruchego ciasta z delikatnymi, miękkimi jabłkami tworzy perfekcyjne połączenie, które sprawia, że tak bardzo lubimy dobrą szarlotkę. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

  • Dobierz odpowiedni rodzaj mąki – w najlepszych przepisach na szarlotkę łączy się w odpowiednich proporcjach zwykłą mąkę pszenną z mąką krupczatką. Takie połączenie to jeden z sekretów, dzięki którym ciasto jest chrupkie.
  • Używaj dobrze schłodzonego masła – w wielu przepisach zaleca się, żeby na przykład jaja i mleko wyjąć wcześniej z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej. W przypadku masła do szarlotki jest odwrotnie. Powinno być dobrze zmrożone i twarde.
  • Równie ważną kwestią jest schłodzenie ciasta już po jego uformowaniu. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, łącząc mąkę, jajo, cukier, masło i proszek do pieczenia, masa powinna być zawinięta w folię spożywcza i pozostawiona na około godzinę w lodówce.
  • Samo pieczenie może odbywać się na dwa sposoby. W klasycznym przepisie w wybranej formie rozkłada się najpierw ciasto, a potem tarte jabłka, a na wierzch znowu ciasto i dodatki takie jak kruszonka, żeby zapiec wszystko razem. Niektórzy jednak wolą zrobić to inaczej i w pierwszej fazie przez 15 minut pieką wyłącznie spód, a mus z jabłek dodają dopiero później. Ta metoda pozwala uzyskać bardziej chrupiące, mocniej wypieczone ciasto, a przy tym nie ryzykujesz, że jabłka się nadmiernie przypieką.

Stosując wymienione triki, możesz spodziewać się perfekcyjnego ciasta w sam raz na rodzinne spotkanie przy herbacie, podwieczorek albo kolację na słodko.

Odpowiednie jabłka do szarlotki – o czym pamiętać?

Oprócz ciasta bardzo ważny jest także dobór odpowiednich jabłek do szarlotki. Do ciast można stosować takie odmiany jak antonówka, szara reneta, ligol, papierówki. W przypadku używania tych kwaśniejszych odmian, można dodać trochę więcej cukru niż przewidziano w przepisie. Jeśli zdecydujesz się na słodkie jabłka, odwrotnie, cukru do ciasta może być troszkę mniej. Więcej praktycznych informacji na temat doboru odpowiednich owoców znajdziesz w osobnym poradniku: jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?

Idealna szarlotka – co jeszcze warto wiedzieć?

Wiesz już, jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę i jak dobrać jabłka do przygotowania pysznego nadzienia. O czym jeszcze pamiętać przy pieczeniu? Prawdziwą wisienką na torcie powinien być odpowiedni dobór przypraw. W wielu przepisach na polską szarlotkę jabłka doprawia się cynamonem, niektórzy sięgają również po goździki.

Jeśli szukasz urozmaicenia dla najbardziej klasycznego przepisu na szarlotkę, zobacz alternatywne przepisy:

  • Serniko-szarlotka;
  • Szarlotka z rosą;
  • Szybka szarlotka z wiórkami kokosowymi.

Koniecznie wypróbuj każdy z tych przepisów i zobacz, który najbardziej przypadł Ci do gustu.

Polecane przepisy

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

3 godz 25 min Łatwy
Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

4 godz 42 min Średni
Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

7 godz 15 min Łatwy
Tarta z kremem budyniowym i mango

Tarta z kremem budyniowym i mango

1 godz 23 min Łatwy
Szybki placek drożdżowy

Szybki placek drożdżowy

1 godz 45 min Łatwy
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

2 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

desery i ciasta z wiśniami
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Jak karmelizować gruszki?
Jak karmelizować gruszki?
Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
Crumble z owocami – jak zrobić
Crumble z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Jak przechowywać borówki
Jak przechowywać borówki?
Letnie desery z truskawkami
Letnie desery z truskawkami
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu