Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kruche ciasto na szarlotkę i nie tylko

Kruche ciasto na szarlotkę i nie tylko…

Szarlotka to jedno z najbardziej znanych ciast. Nadaje się na każdą okazję i na każdą porę roku. W przeciwieństwie do innych ciast, takich jak makowiec, mazurek czy babka, nie jest powiązana z konkretnymi świętami.

Można jadać szarlotkę jako deser w klasycznej formie – na zimno lub na ciepło z dodatkiem bitej śmietany i gałki lodów waniliowych. Ta druga wersja często bardziej podoba się dzieciom. Szarlotkę możesz kupić w większości cukierni, lecz zdecydowanie najsmaczniejsze będzie taka przygotowana samodzielnie w domu. Jeśli masz ochotę na ten pyszny wypiek, ale nie masz pewności, jak zrobić ciasto, zobacz nasze praktyczne wskazówki. Jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę? Przedstawiamy przydatne rady.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Jak przygotować kruche ciasto na szarlotkę?

Idealne kruche ciasto na szarlotkę sprawi, że deser będzie smakować wyjątkowo. Połączenie kruchego ciasta z delikatnymi, miękkimi jabłkami tworzy perfekcyjne połączenie, które sprawia, że tak bardzo lubimy dobrą szarlotkę. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

  • Dobierz odpowiedni rodzaj mąki – w najlepszych przepisach na szarlotkę łączy się w odpowiednich proporcjach zwykłą mąkę pszenną z mąką krupczatką. Takie połączenie to jeden z sekretów, dzięki którym ciasto jest chrupkie.
  • Używaj dobrze schłodzonego masła – w wielu przepisach zaleca się, żeby na przykład jaja i mleko wyjąć wcześniej z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej. W przypadku masła do szarlotki jest odwrotnie. Powinno być dobrze zmrożone i twarde.
  • Równie ważną kwestią jest schłodzenie ciasta już po jego uformowaniu. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, łącząc mąkę, jajo, cukier, masło i proszek do pieczenia, masa powinna być zawinięta w folię spożywcza i pozostawiona na około godzinę w lodówce.
  • Samo pieczenie może odbywać się na dwa sposoby. W klasycznym przepisie w wybranej formie rozkłada się najpierw ciasto, a potem tarte jabłka, a na wierzch znowu ciasto i dodatki takie jak kruszonka, żeby zapiec wszystko razem. Niektórzy jednak wolą zrobić to inaczej i w pierwszej fazie przez 15 minut pieką wyłącznie spód, a mus z jabłek dodają dopiero później. Ta metoda pozwala uzyskać bardziej chrupiące, mocniej wypieczone ciasto, a przy tym nie ryzykujesz, że jabłka się nadmiernie przypieką.

Stosując wymienione triki, możesz spodziewać się perfekcyjnego ciasta w sam raz na rodzinne spotkanie przy herbacie, podwieczorek albo kolację na słodko.

Odpowiednie jabłka do szarlotki – o czym pamiętać?

Oprócz ciasta bardzo ważny jest także dobór odpowiednich jabłek do szarlotki. Do ciast można stosować takie odmiany jak antonówka, szara reneta, ligol, papierówki. W przypadku używania tych kwaśniejszych odmian, można dodać trochę więcej cukru niż przewidziano w przepisie. Jeśli zdecydujesz się na słodkie jabłka, odwrotnie, cukru do ciasta może być troszkę mniej. Więcej praktycznych informacji na temat doboru odpowiednich owoców znajdziesz w osobnym poradniku: jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?

Idealna szarlotka – co jeszcze warto wiedzieć?

Wiesz już, jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę i jak dobrać jabłka do przygotowania pysznego nadzienia. O czym jeszcze pamiętać przy pieczeniu? Prawdziwą wisienką na torcie powinien być odpowiedni dobór przypraw. W wielu przepisach na polską szarlotkę jabłka doprawia się cynamonem, niektórzy sięgają również po goździki.

Jeśli szukasz urozmaicenia dla najbardziej klasycznego przepisu na szarlotkę, zobacz alternatywne przepisy:

  • Serniko-szarlotka;
  • Szarlotka z rosą;
  • Szybka szarlotka z wiórkami kokosowymi.

Koniecznie wypróbuj każdy z tych przepisów i zobacz, który najbardziej przypadł Ci do gustu.

Polecane przepisy

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

3 godz 25 min Łatwy
Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

4 godz 42 min Średni
Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

Ciasto z owocami i masą z budyniu waniliowego oraz galaretki malinowej

7 godz 15 min Łatwy
Tarta z kremem budyniowym i mango

Tarta z kremem budyniowym i mango

1 godz 23 min Łatwy
Szybki placek drożdżowy

Szybki placek drożdżowy

1 godz 45 min Łatwy
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

2 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

desery i ciasta z wiśniami
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Jak karmelizować gruszki?
Jak karmelizować gruszki?
Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
Dzień Ciasta Marchewkowego: słodka tradycja z nutą zdrowia!
Crumble z owocami – jak zrobić
Crumble z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Jak przechowywać borówki
Jak przechowywać borówki?
Letnie desery z truskawkami
Letnie desery z truskawkami
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu