Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Kiedy dodać ocet do barszczu czerwonego?

Czerwony barszcz z buraków to jedna z tych potraw kuchni polskiej, które są doskonale znane w każdym regionie. Bardzo często właśnie ta zupa trafia na wigilijny stół zaraz po podzieleniu się opłatkiem. W najbardziej uroczystej wersji barszcz czerwony jada się z uszkami.

Czerwony barszcz na co dzień można także podawać wywar z pasztecikami na ciepło, z farszem z mięsa albo kapusty i grzybów. Swój kolor zawdzięcza burakom, ale bardzo ważnym składnikiem barszczu jest także ocet. Czemu ten dodatek jest tak istotny i kiedy powinien trafić do zupy? Poniżej znajdziesz odpowiedź.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Czerwony barszcz na co dzień można także podawać wywar z pasztecikami na ciepło, z farszem z mięsa albo kapusty i grzybów. Swój kolor zawdzięcza burakom, ale bardzo ważnym składnikiem barszczu jest także ocet. Czemu ten dodatek jest tak istotny i kiedy powinien trafić do zupy? Poniżej znajdziesz odpowiedź.

Kiedy dodać ocet do barszczu? Instrukcja

Posiadanie zapasu octu w kuchni naprawdę się opłaca. Może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów - do czyszczenia powierzchni, do marynowania produktów, do dezynfekcji i odkamieniania. Ocet spirytusowy okazuje się nieocenionym składnikiem także podczas przygotowywania barszczu.

Jego używanie jest opisywane w przepisach na barszcz na różne sposoby. Nieraz pojawia się wzmianka, żeby dodać go po pół godziny gotowania barszczu albo nawet pod koniec przyrządzania. Kto ma rację? Ci, którzy sugerują, żeby ocet dodać do wywaru z buraków od razu! Zbyt późne dodanie sprawi, że ocet nie zadziała tak jak trzeba i nie osiągniesz właściwego efektu, gotując barszcz.

A jaka jest właściwie rola octu?

Po pierwsze - dodając ocet, można złagodzić goryczkowy posmak. Dzięki zakwaszeniu barszcz po prostu smakuje lepiej.  Na tym jednak nie koniec.

Znacznie ważniejszy jest wpływ octu na kolor barszczu! To właśnie ten składnik sprawia, że zupa z buraków ma bardzo intensywną barwę. Jeśli ocet nie zostanie dodany lub trafi do garnka zbyt późno, zamiast prawdziwie czerwonego barszczu, uzyskasz zupę o kolorze różowym lub ciemnobrązowym. Zawarty w burakach barwnik (betanina) pod wpływem octu przestaje się rozkładać, dzięki czemu kolor pozostaje idealny i barszcz wygląda wspaniale po podaniu na stół.

Pamiętaj, że na kolor ma także wpływ temperatura gotowania. Barszczu nie należy przegrzewać. Dlatego lepiej gotuj go zawsze na małym ogniu.

Co do barszczu czerwonego? Alternatywa dla octu

Nie wszyscy przepadają za octem ze względu na jego ostry, charakterystyczny aromat. Czy podczas przygotowywania barszczu można go czymś zastąpić? Okazuje się, że tak. Jeśli wolisz coś bardziej delikatnego, zwykły ocet możesz zamienić na ocet jabłkowy albo ocet winny. W ostateczności może być użyty także sok z cytryny.

Przechowywanie barszczu - o czym pamiętać?

Barszcz czerwony można przechowywać w lodówce około tygodnia. Jeśli chcesz dużą ilość barszczu zachować na później, możesz przelać zupę do słoików i je zapasteryzować. Takie zapasy mogą przydać się na zimę, gdy będzie potrzebna ciepła, rozgrzewająca zupa.

Polecane przepisy

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

50 min Łatwy
Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

40 min Łatwy
Grochówka z boczniakami

Grochówka z boczniakami

31 min Łatwy
Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

1 godz 2 min Łatwy
Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

Gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów

53 min Łatwy
Tradycyjny krupnik na żeberkach

Tradycyjny krupnik na żeberkach

1 godz 31 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak gotować buraki
Jak gotować buraki
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?
barszcz czerwony z fasolą ZWZ WINIARY
Barszcz na wigilię – najlepsze przepisy
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Rozgrzewająca zupa na zimę - 9 przepisów na buraczki, kalafior i strączki w zupie
Grzybowa ZwZ WINIARY
Zupa grzybowa na 5 sposobów
12 przepisów na jesienne zupy na rozgrzewkę
12 przepisów na jesienne zupy na rozgrzewkę
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu