Zupa jarzynowa to nie tylko ziemniaki i marchewka. Dlaczego by nie dodać do niej batatów, bakłażana, cukinii czy pieczarek? A może fenkuł, dynia albo kalarepa? Każde z tych warzyw nada zupie nowego smaku. Możliwości jest tak wiele, że aż trudno się wybrać tylko jedną z nich. Nie bój się łamać schematów i dodawać swoich ulubionych warzyw. Odkrywanie nowych smaków w zupie jarzynowej to prawdziwa przygoda!
Nie wiesz, co zrobić z resztkami warzyw, które masz w lodówce lub spiżarni? A może masz kilka łodyżek świeżych ziół? Dodaj je do zupy jarzynowej. Pasują do niej zarówno świeże, jak i mrożone warzywa. To idealne danie na "sprzątanie" lodówki. Dzięki temu, że zupę jarzynową można przygotować na tak wiele sposobów, za każdym razem może być inna. Kolejne zalety? Przygotowując pyszny posiłek w stylu zero waste, nie zmarnujesz jedzenia i pieniędzy.
Zaletą zupy jarzynowej jest to, że z łatwością dopasujesz ją do różnych diet. W wersji wegetariańskiej możesz ugotować ją na wywarze warzywnym oraz dodać np. tofu lub tempeh. Jeśli lubisz zabielane zupy – dobrze sprawdzi się tu śmietana roślinna.
W wydaniu mięsnym, sięgnij po bulion drobiowy, wołowy lub mieszany, przygotowany z kilku rodzajów mięsa. Zupa jarzynowa będzie też bardziej treściwa, jeśli dodasz do niej np. kawałki podsmażonej kiełbasy lub boczku, ugotowane mięso z kurczaka lub indyka albo kawałki dziczyzny.
To wszystko sprawia, że zupa jarzynowa to prawdziwy hit wśród zup. Tu każdy znajdzie coś dla siebie – od klasycznych, babcinych smaków, aż po odrobinę nowoczesności.