Podpowiemy Ci, jak zrobić wątróbkę wieprzową, która zachwyci Twoich bliskich – będzie pyszna, zupełnie inna niż ta, którą znasz z dawnych czasów albo nieudanych eksperymentów kulinarnych. To będzie prawdziwa rewolucja i kolejny krok do urozmaicenia Twojego menu.
Można ją smażyć, dusić, a nawet piec, a każda z tych metod wydobywa z niej coś innego. Jeśli do tej pory kojarzyła Ci się wyłącznie z klasycznym smażeniem, czas poszerzyć horyzonty i odkryć nowe sposoby, jak przyrządzić wątróbkę wieprzową.
Jeśli szukasz przepisu na wątróbkę wieprzową, która będzie naprawdę miękka i soczysta, warto ją poddusić. Wystarczy, że usmażoną wątróbkę z cebulką wrzucisz z powrotem na patelnię, dodasz drobinę wody, bulionu, passaty pomidorowej lub wina i będziesz dusić całość na małym ogniu przez 5-7 minut.
Rozgrzej patelnię z mieszanką oleju i odrobiny masła i smaż wątróbkę po 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie lekko różowa w środku. Delikatnie przekładaj wątróbkę z jednej strony na drugą, nie nakłuwaj jej. Gdy wątróbka wieprzowa smażona będzie prawie gotowa, dopraw ją solą i ulubionymi przyprawami. Po usmażeniu, zdejmij wątróbkę z patelni i pozwól jej chwilę odpocząć.
Jeśli szukasz sposobu na miękką wątróbkę wieprzową, spróbuj zapiec ją w piekarniku. Ta metoda jest mniej popularna, ale daje naprawdę ciekawy efekt. Pieczona wątróbka z jabłkami i majerankiem tworzy wyjątkowe danie w sam raz na rodzinny obiad.
Wątróbka wieprzowa to jedno z tych dań, które budzi sporo emocji. Jedni ją uwielbiają, inni omijają szerokim łukiem. Z naszą pomocą możesz wynieść to danie na wyższy poziom. Zaczynamy?