Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak zrobić wafle ryżowe w domu?

Wafle ryżowe to idealna przekąska nadająca się na wiele okazji. Łatwo je przechowywać, są lekkie, pożywne, nie mają intensywnego zapachu, który mógłby komuś przeszkadzać. Przydadzą się jako suchy prowiant, drobna przekąska między posiłkami albo zamiennik dla kalorycznych przekąsek, takich jak chipsy czy słone paluszki.

Wafle ryżowe mogą także stanowić bazę do kanapek, gdy nie masz pod ręką chleba lub z jakiegoś powodu nie chcesz lub nie możesz użyć pieczywa.  Czy wiesz, że wafle ryżowe można przygotować samodzielnie w domu zamiast kupować je w sklepie? Wyjaśnimy Ci, jak to zrobić!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Wafle ryżowe jak zrobić?

Do przygotowania wafli ryżowych potrzebny jest oczywiście ryż. A oprócz tego należy mieć także takie składniki, jak mleko, masło, drożdże, mąka oraz jaja. Ryż gotuje się z podgrzanym mlekiem, a następnie miesza z drożdżami, masłem, mąką i żółtkami jaj. Tak powstałą masę należy pozostawić do wyrośnięcia, a następnie połączyć z ubitymi białkami. Po uformowaniu w odpowiedni kształt pozostaje tylko upiec wafle. To kwestia około 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Potem wystarczy je ostudzić i już pyszny lunch jest gotowy!

Jak jeść wafle ryżowe? Najlepsze sposoby

Wafle ryżowe można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Popularnym dodatkiem jest rzecz jasna czekolada. W sklepach wafle oblane czekoladą cieszą się dużą popularnością. Takie same możesz jednak przygotować w domu. Wystarczy stopić tabliczkę czekolady, zamoczyć w niej wafle i poczekać aż zastygnie. Jeśli posypiesz je dodatkowo orzechami uzyskasz jeszcze bardziej spektakularny efekt!

Inny popularny sposób na jedzenie wafli to posmarowanie ich masłem orzechowym. To dużo lepsza połączenie niż smarowidło czekoladowe, które bardziej pasuje bardziej do słodkich bułek.

Do wafli pasują takie warzywa jak sałata czy pomidor. Wiele osób jada je również z wędliną. Idealny słony dodatek w wersji wege to oczywiście hummus, ale też inne pasty warzywne - na przykład z bakłażana albo papryki.

Dla kogo wafle ryżowe?

Wafle ryżowe to produkt odpowiedni i dla osób jadających mięso i dla wegetarian. Ze względu na obecność jajek w przepisie nie będzie to odpowiednia propozycja dla osób na diecie wegańskiej. Wafle ryżowe są cenione przez sportowców, dzięki temu, że stanowią źródło błonnika i węglowodanów. Dzięki temu, że są lekkostrawne, może je spożywać nawet na krótko przez treningiem czy zawodami. Samodzielne przygotowywanie ich w domu może być świetną zabawą i formą wspólnego zaangażowania dla całej rodziny. Chcesz sprawdzić czy to faktycznie takie proste? Można raz podjąć się takiego wyzwania. Jeśli uznasz, że to zbyt czasochłonne, zawsze można wrócić do wafli ze sklepu.

Polecane przepisy

Chipsy (prażynki) z papieru ryżowego

Chipsy (prażynki) z papieru ryżowego

16 min Łatwy
Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

Tortille w czerwonej salsie (chilaquiles)

30 min Łatwy
Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

55 min Łatwy
Tacos z chrupiącą rybą i sosem Remulada

Tacos z chrupiącą rybą i sosem Remulada

18 min Łatwy
Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

20 min Łatwy
Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

Babeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

40 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Jak gotować komosę ryżową
Jak gotować komosę ryżową
Pomysły na przekąski do pracy na zimno
Pomysły na przekąski do pracy na zimno
Jak podawać sery na stół? Nasze pomysły na serowe przekąski | Porady i inspiracje Winiary
Jak podawać sery na stół? Nasze pomysły na serowe przekąski
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup ZWZ WINIARY
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu