Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krupnik z grzybami i kapustą kiszoną

Jak zrobić idealny krupnik? Porady dla początkujących i zaawansowanych

Krupnik potrafi być prawdziwym kulinarnym wyzwaniem. Choć ta tradycyjna polska zupa wydaje się prosta w przygotowaniu, to diabeł tkwi w szczegółach. Dziś zdradzimy Ci, jak przygotować krupnik – zupę, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Krupnik – tradycyjna polska zupa

Krupnik to nie tylko klasyczna zupa, to wspomnienie domowego ciepła i babcinej kuchni oraz zapach i smak dzieciństwa. To magia, która łączy pokolenia i tworzy niezapomniane chwile. A sekretnym składnikiem idealnej zupy jest… szczypta miłości!

Poza miłością niezbędne są dobrej jakości składniki, czas i serce do gotowania pyszności dla swoich bliskich. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz artykuł. Od teraz krupnik nie będzie miał przed Tobą tajemnic.

Krupnik jak u babci

Aromatyczny, klarowny, esencjonalny wywar to podstawa pysznej zupy. Jeśli chcesz, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa, ale to połączenie wieprzowiny z kurczakiem daje najlepsze efekty. Dodaj kawałek wędzonki, a uzyskasz głębszy, bardziej złożony, dymny smak. Wywar gotuj na wolnym ogniu minimum 2 godziny - pośpiech jest największym wrogiem dobrego krupniku!

Krupnik najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą". Dlatego warto przygotować go z wyprzedzeniem.

Jakich błędów nie popełniać robiąc krupnik?

To, co często psuje krupnik, to niewłaściwa temperatura. Zbyt intensywne, szybkie gotowanie sprawi, że kasza się rozpadnie, a warzywa zamienią w papkę. Sekret tkwi w wolnym gotowaniu na małym ogniu. Tak, to zajmie więcej czasu, ale efekt będzie wart każdej minuty!

Przesolony krupnik? Dodaj pokrojonego surowego ziemniaka i pogotuj jeszcze 15 minut - ziemniak wchłonie nadmiar soli.

Wrzucanie wszystkich składników na raz to przepis na klęskę. Zwróć uwagę na czas gotowania każdego z nich. Kasza wymaga innego czasu gotowania niż warzywa, a te z kolei innego niż mięso. Przestrzegaj właściwej kolejności, a wszystko się uda.

Brzmi skomplikowanie? Wcale nie. Nauka na błędach to naturalna część kulinarnej podróży. Każda wpadka to lekcja, która przybliża Cię do perfekcyjnego krupniku. Nie zniechęcaj się - praktyka czyni mistrza!

Polecane przepisy

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

1 godz 2 min Łatwy
Pomidorowa na udkach z kurczaka

Pomidorowa na udkach z kurczaka

1 godz 38 min Łatwy
Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

1 godz 58 min Łatwy
Barszcz biały z wędzonym twarogiem, jajkiem sadzonym i grzankami

Barszcz biały z wędzonym twarogiem, jajkiem sadzonym i grzankami

14 min Łatwy
Grochówka z boczniakami

Grochówka z boczniakami

31 min Łatwy
Zupa borowikowa

Zupa borowikowa

50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

krupnik-bez-mięsa-IMG_4781.jpg ZWZ WINIARY
Jaką kaszę wybrać do zupy?
1111_zakochane-logo_20140808_1.jpg ZWZ WINIARY
Jak mrozić warzywa na zimowe zupy
Kulinarna podróż po zupach świata
Kulinarna podróż po zupach świata
Najpyszniejsze dodatki do żurku i barszczu białego ZWZ WINIARY
Najpyszniejsze dodatki do żurku i barszczu białego
Zupa pomidorowa na 5 sposobów! ZWZ WINIARY
Zupa pomidorowa na 5 sposobów!
Szczaw nie tylko w zupie – poznaj te przepisy | Porady i inspiracje Winiary
Szczaw nie tylko w zupie – poznaj te przepisy
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu