Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak zrobić idealną pastę jajeczną?

Pasta jajeczna na śniadanie, kolację lub imprezową przekąskę to strzał w dziesiątkę! Niepozorna, a jednak potrafi zaskoczyć. Z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Pasta jajeczna krok po kroku – przepis dla początkujących

Podstawowy przepis jest prosty: ugotuj na twardo kilka jajek, obierz je i rozgnieć widelcem lub zblenduj na niezbyt gładką masę. Dodaj majonez, sól, pieprz i ulubione przyprawy. Możesz eksperymentować z dodatkami – szczypiorek, rzodkiewka, musztarda, wędzona papryka lub odrobina czosnku czy nawet awokado wprowadzą świeżość i nowy smak.

Robisz pastę jajeczną? Nie popełniaj tych błędów!

Przygotowanie pasty jajecznej nie jest skomplikowane, ale czasem można trafić na wersje, które są zbyt mdłe, suche albo po prostu pozbawione charakteru. Oto kilka najczęstszych błędów, których łatwo uniknąć.

Brak przypraw – jajka same w sobie są delikatne, dlatego pasta wymaga doprawienia. Sól i pieprz to podstawa, ale świetnie sprawdzi się też curry, suszone lub świeże zioła albo japońska pasta wasabi.

Zbyt rzadka lub za gęsta konsystencja - pasta jajeczna powinna być kremowa, ale nie rzadka lub za gęsta. Niewielkimi porcjami dodawaj majonez i inne mokre składniki.

Brak czasu na „przegryzienie się” smaków - pasta jajeczna smakuje najlepiej, gdy odstawisz ją na minimum kilkanaście minut do lodówki.

Powtarzanie jednego przepisu – jeśli nie chcesz, żeby Twoim bliskim znudziła się pasta jajeczna, nie bój się łączyć smaków, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nieoczywiste.

Pasta jajeczna w kilku odsłonach

Nie musisz ograniczać się do klasyki. Pastę jajeczną możesz przygotować na wiele sposobów i z wieloma różnymi dodatkami. Dopasuj ją do tego, co lubisz. Tu znajdziesz kilka propozycji.

  • Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką
  • Pasta jajeczna z serem
  • Pasta jajeczna z chrzanem
  • Pasta jajeczna z awokado i twarożkiem

Pasta jajeczna jako baza do innych dań

Czy klasyczna pasta jajeczna może być bazą do czegoś więcej? Oczywiście! Wszystko zależy od twojej kreatywności. Pasta jajeczna świetnie sprawdza się jako nadzienie do roladek z tortilli, naleśników czy faszerowanych warzyw. Jej kremowa konsystencja i delikatny smak doskonale komponują się z wieloma składnikami, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do wielu dań i przekąsek.

Polecane przepisy

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

20 min Łatwy
Crostini z bazyliowym kremem

Crostini z bazyliowym kremem

31 min Łatwy
Pasta z awokado

Pasta z awokado

28 min Łatwy
Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

1 godz Łatwy
Pasta z makreli wędzonej i jajek

Pasta z makreli wędzonej i jajek

20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Czym zastąpić masło do kanapek? | Porady i inspiracje WINIARY
Czym zastąpić masło do kanapek?
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Tapenada - pomysły na pasty z oliwek
Tapenada - pomysły na pasty z oliwek
kanapki i tosty
Co zrobić z chleba tostowego?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu