Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Co zrobić, żeby fasolka po bretońsku nie była twarda?

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Sycące, rozgrzewające danie, znane w wielu krajach, które bardzo łatwo przygotujesz w domu - to właśnie fasolka po bretońsku. Idealnie sprawdzi się jako ciepła kolacja dla całej rodziny. Skąd jej popularność i jak zrobić pyszną fasolkę po bretońsku? Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje o tej potrawie i praktyczne kulinarne porady.

Co to jest fasolka po bretońsku?

Tym mianem określa się potrawę na ciepło składającą się z białej fasoli w sosie pomidorowym, zazwyczaj z mięsnymi dodatkami. Z francuską Bretanią nie ma zbyt wiele wspólnego - poza nazwą. Choć może być inspirowana kuchnią z innych europejskich krajów, traktowana jest jako potrawa kuchni polskiej.

Jak zrobić fasolę po bretońsku krok po kroku?

Głównym składnikiem dania jest oczywiście fasola. Jeśli chcesz użyć suchej fasoli typu Jaś, musisz pamiętać, że należy ją długo namaczać. Żeby była miękka, powinna stać w garnku z wodą przez 8-10 godzin. Najlepiej pozostawić ją do namoczenia na całą noc, a za gotowanie wziąć się rano. To także proces, do którego trzeba mieć trochę cierpliwości. Ugotowanie wcześniej namoczonej fasoli do miękkości to kwestia 1-1,5 godziny. A jak zrobić dobrą fasolkę po bretońsku, jeśli nie masz aż tyle czasu? Najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po fasolę w puszce. Jest gotowa do spożycia zaraz po otwarciu konserwy, wystarczy ją dobrze podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Zazwyczaj gotuje się danie w wersji mięsnej. Do fasolki dodaje się zatem pokrojoną na kawałki usmażoną kiełbasę oraz boczek wędzony. W niektórych przepisach pojawia się także cebula. Przyprawy podkreślające smak dania to sól, pieprz, czosnek, majeranek.

A jak zrobić idealny pomidorowy sos? Do tego możesz użyć koncentratu pomidorowego, pomidorów w puszce albo kombinacji obu tych składników. Jeśli potrawa jest zbyt rzadko, zawsze można użyć mąki, żeby ją zagęścić.

Wszystkie wymienione składniki miesza się ze sobą i gotuje przez około 15-20 minut, żeby smaki i aromaty połączyły się ze sobą.

Jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, jak się robi fasolkę po bretońsku przepis możesz znaleźć na naszej stronie wpisując w wyszukiwarce fasolka po bretońsku. Zamiast klasycznego przepisu możesz także wybrać alternatywną wersję z chorizo - zobacz przepis fasolka po bretońsku w nowoczesnej odsłonie.

Jak podawać fasolkę po bretońsku?

Zazwyczaj potrawę podaje się z chlebem albo bułką, znacznie rzadziej z ziemniakami. To zwyczaje znane w Polsce. Nieco inne podejście do fasoli w sosie pomidorowym mają mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Dla Anglików podobna potrawa nazywana "baked beans" jest serwowana raczej na śniadanie razem z plastrami boczku, kiełbaskami i jajkiem sadzonym - to charakterystyczne elementy klasycznego brytyjskiego śniadania. Do dziś w tej formie serwuje się śniadania w wielu hotelach.

Fasolka po bretońsku jak zrobić przepis - podsumowanie

Nie trzeba długo tłumaczyć, jak zrobić fasolkę po bretońsku: przepis jest bowiem bardzo prosty. Ze względu na rozgrzewające właściwości potrawę częściej serwuje się w okresie jesienno - zimowym niż w gorące, letnie dni. Jeśli zrobisz zbyt dużą ilość, nie ma się czym martwić. Fasolkę po bretońsku można umieścić w słoikach i pasteryzować. Dzięki temu zachowania świeżość na dłuższy czas.

Polecane przepisy

Burrito Tex Mex

Burrito Tex Mex

28 min Łatwy
Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

9 godz 1 min Średni
Chili con carne

Chili con carne

1 godz 6 min Łatwy
Sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami

Sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami

40 min Łatwy
Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

Barszcz ukraiński z białą i czerwoną fasolą

1 godz 42 min Średni
Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym

Naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym

35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jaka fasola do fasolki po bretońsku?
Jaka fasola do fasolki po bretońsku?
fasolka po bretońsku
Czym przyprawić fasolkę po bretońsku?
Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
Jak zagęścić fasolkę po bretońsku?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu