Samodzielne przygotowywanie pączków w domu ma długą tradycję. Podobno już starożytni Rzymianie organizowali uroczyste obżarstwo w związku z celebrowaniem nadejścia wiosny. Później przyjęło się, że tłusty czwartek zwiastuje kończący się okres karnawału i rozpoczęcie okresu wielkiego postu – stąd ruchoma data tego święta powiązana z datą świąt wielkanocnych. Na ziemiach polskich pączki jada się od dawna, lecz warto zaznaczyć, że nie zawsze były słodką przekąską. Gdy cukier był bardzo drogi, jadano pączki nadziewane słoniną albo boczkiem. Można powiedzieć, że wówczas czwartek był naprawdę tłusty! Zjedzenie choć jednego pączka w dniu ich święta miało zapewnić pomyślność, natomiast pominięcie tego symbolicznego gestu miało przynosić pecha. Może nie wszyscy dziś w to wierzą, jednak z drugiej strony – lepiej nie ryzykować i zjeść pączka – na wszelki wypadek!
Puszyste pączki z nadzieniem możesz przygotować samodzielnie, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Domowe pączki z budyniem, z różną lub innymi dodatkami można przygotować na wiele sposobów. Jednak w każdej recepturze powtarzają się podstawowe składniki – mąka cukier, mleko, jaja oraz drożdże. W niektórych przepisach pojawia się także niewielka ilość spirytusu, rumu lub innego alkoholu. Uformowane i wyrośnięte należy usmażyć. Wiele tradycyjnych przepisów sugeruje, żeby używać do tego smalcu, jednak w dzisiejszych czasach coraz częściej sięga się po olej roślinny. Znacznie rzadziej przygotowuje się pączki pieczone, choć niektórzy uwzględniają także i taki deser, jako wersję bardziej fit.
Najbardziej rozpowszechnione są pączki z marmoladą albo z różą. Jednak miłośnicy awangardowych pomysłów cenią także inne warianty nadzienia – z budyniem, malinami, jagodami, toffi, czekoladą, pistacją, adwokatem itd. W kwestii nadziewania pączków zdania są podzielone. Niektórzy preferują nadziewanie ich przed smażeniem, a inny dopiero, gdy są już usmażone.
Nie ma też pełnej zgody co do tego, w jaki sposób udekorować wierzch pączka. Standardowym rozwiązaniem jest lukier, choć zdarzają się także pączki oprószone cukrem pudrem. Lukrowane mogą być dodatkowo posypane skórką pomarańczową.
Jak widać opcji jest wiele. Co jest najlepszego w robieniu pączków w domu? To, że możesz je przygotować dokładnie tak jak chcesz!
Choć przepis na pączki nie jest bardzo skomplikowany, przez proste błędy coś może pójść nie tak. Czego zatem unikać i o czym pamiętać? Dobrze zapamiętaj listę naszych rad – szczególnie jeśli pączki robisz po raz pierwszy.
Smażenie pączków w domu może być przyjemnym doświadczeniem. Z czasem na pewno opanujesz do perfekcji przygotowywanie ciasta, czas smażenie i dobór nadzienia. Odrobina wprawy wystarczy, żeby przygotowywać wypieki tak dobre jak z profesjonalnej cukierni albo nawet lepsze!