Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak zrobić ciasto na pączki: porady na idealne pączki, które zawrócą Ci w głowie!

Według badań ¾ Polaków obchodzi tłusty czwartek. Zdecydowana większość sięga z tej okazji po więcej niż jednego pączka. Razem zjadamy ich podobno 100 milionów! To święto jest czasem żniw dla cukierni, szczególnie tych wyspecjalizowanych w tego typu wypiekach. Do najlepszych pracowni ustawiają się długie kolejki. Pączki można jednak jeść znacznie częściej niż raz w roku. I nie trzeba ich kupować, bo przepis da się przygotować w domu. Jak zrobić ciasto na pączki i dlaczego warto? Zobacz praktyczne wskazówki i wiele ciekawostek.

Historia domowych pączków

Samodzielne przygotowywanie pączków w domu ma długą tradycję. Podobno już starożytni Rzymianie organizowali uroczyste obżarstwo w związku z celebrowaniem nadejścia wiosny. Później przyjęło się, że tłusty czwartek zwiastuje kończący się okres karnawału i rozpoczęcie okresu wielkiego postu – stąd ruchoma data tego święta powiązana z datą świąt wielkanocnych. Na ziemiach polskich pączki jada się od dawna, lecz warto zaznaczyć, że nie zawsze były słodką przekąską. Gdy cukier był bardzo drogi, jadano pączki nadziewane słoniną albo boczkiem. Można powiedzieć, że wówczas czwartek był naprawdę tłusty! Zjedzenie choć jednego pączka w dniu ich święta miało zapewnić pomyślność, natomiast pominięcie tego symbolicznego gestu miało przynosić pecha. Może nie wszyscy dziś w to wierzą, jednak z drugiej strony – lepiej nie ryzykować i zjeść pączka – na wszelki wypadek!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić ciasto na pączki?

Puszyste pączki z nadzieniem możesz przygotować samodzielnie, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Domowe pączki z budyniem, z różną lub innymi dodatkami można przygotować na wiele sposobów. Jednak w każdej recepturze powtarzają się podstawowe składniki – mąka cukier, mleko, jaja oraz drożdże. W niektórych przepisach pojawia się także niewielka ilość spirytusu, rumu lub innego alkoholu. Uformowane i wyrośnięte należy usmażyć. Wiele tradycyjnych przepisów sugeruje, żeby używać do tego smalcu, jednak w dzisiejszych czasach coraz częściej sięga się po olej roślinny. Znacznie rzadziej przygotowuje się pączki pieczone, choć niektórzy uwzględniają także i taki deser, jako wersję bardziej fit.

Najbardziej rozpowszechnione są pączki z marmoladą albo z różą. Jednak miłośnicy awangardowych pomysłów cenią także inne warianty nadzienia – z budyniem, malinami, jagodami, toffi, czekoladą, pistacją, adwokatem itd. W kwestii nadziewania pączków zdania są podzielone. Niektórzy preferują nadziewanie ich przed smażeniem, a inny dopiero, gdy są już usmażone.

Nie ma też pełnej zgody co do tego, w jaki sposób udekorować wierzch pączka. Standardowym rozwiązaniem jest lukier, choć zdarzają się także pączki oprószone cukrem pudrem. Lukrowane mogą być dodatkowo posypane skórką pomarańczową.

Jak widać opcji jest wiele. Co jest najlepszego w robieniu pączków w domu? To, że możesz je przygotować dokładnie tak jak chcesz!

Domowe pączki – najważniejsze wskazówki

Choć przepis na pączki nie jest bardzo skomplikowany, przez proste błędy coś może pójść nie tak. Czego zatem unikać i o czym pamiętać? Dobrze zapamiętaj listę naszych rad – szczególnie jeśli pączki robisz po raz pierwszy.

  • Jaja i mleko powinny być w temperaturze pokojowej – nie używaj produktów za bardzo chłodzonych, prosto po wyjęciu z lodówki.
  • Nie spiesz się z wyrabianiem ciasta – wszystkie składniki trzeba wymieszać bardzo dokładnie, a ciasto zagniatać aż osiągnie odpowiednią konsystencję i sprężystość. To może zająć nawet 15 minut.
  • Smaż partiami – zbyt dużo pączków na patelni to proszenie się o kłopoty. Ciasto obniża temperaturę oleju, co sprawi, że pączki nasiąkną tłuszczem i nie będą tak chrupiące i smaczne, jak wtedy, gdyby na patelni było trochę luźniej. Spokojnie smaż pączki partiami.
  • Zadbaj o to, żeby wypieki dobrze urosły. Dobrym pomysłem jest podzielenie procesu wyrastania ciasta na dwa etapy. Najpierw czekasz aż ciasto wyrośnie, a gdy uformujesz już okrągłe pączki, nie wrzucaj ich od razu na patelnię, tylko odczekaj jeszcze trochę.

Smażenie pączków w domu może być przyjemnym doświadczeniem. Z czasem na pewno opanujesz do perfekcji przygotowywanie ciasta, czas smażenie i dobór nadzienia. Odrobina wprawy wystarczy, żeby przygotowywać wypieki tak dobre jak z profesjonalnej cukierni albo nawet lepsze!

Polecane przepisy

Churros

Churros

45 min Średni
Sernik baskijski

Sernik baskijski

1 godz 4 min Łatwy
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

2 godz Łatwy
Sernik z makiem

Sernik z makiem

1 godz 45 min Łatwy
Sernik z galaretką malinową

Sernik z galaretką malinową

1 godz 25 min Łatwy
Szybka szarlotka

Szybka szarlotka

1 godz 13 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak przygotować faworki z piekarnika?
Jak przygotować faworki z piekarnika?
Tłusty czwartek kusi pączkami, faworkami i słodkościami, którym trudno się oprzeć!
Tłusty czwartek kusi pączkami, faworkami i słodkościami, którym trudno się oprzeć!
desery, deser
Pieczenie ciast – najważniejsze wskazówki
cukier puder
Jak zrobić cukier puder w domu
polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Frużelina - pomysły na słodkie przekąski porady
Frużelina - pomysły na słodkie przekąski
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu