A czy wiesz, jak się robi chrupki kukurydziane? Wbrew pozorom, wcale nie jest to trudne, więc zamiast kupować w sklepie, możesz je przygotować w domu. Zobacz niezawodny przepis!
Zacznijmy od tego, że domowe chrupki kukurydziane będą się różnić od tych ze sklepu. Przekąski wytwarzane na skalę przemysłową mają bardzo krótki skład. Do ich wyprodukowania potrzebny jest w zasadzie tylko mąka kukurydziana i woda. Dzięki procesowi ekstruzji dochodzi do wytworzenia wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia, a następnie schłodzenia. W takich warunkach powstają chrupiące przegryzki, które dobrze znamy.
W domu jednak trzeba zabrać się do tego trochę inaczej i sięgnąć po dodatkowe składniki. Podstawowy przepis wymaga użycia:
Olej należy wlać do frytownicy, na głęboką patelnię albo do garnka i rozgrzać do 180 stopni. W między czasie miesza się mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Do tego dodaje się jajko z roztopionym masłem i mlekiem. Z tak uformowanej masy smaży się chrupki kukurydziane, nakładając kolejne porcje o nieregularnych kształtach, podobnie jak przy gotowaniu klusek.
Gdy chrupki nabiorą złotego koloru, należy je wyłowić i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nie będą smakować dokładnie tak samo, jak sklepowe chrupki, ale i tak powinny przypaść do gustu miłośnikom słonych przekąsek.
Tak przygotowane chrupki można też doprawić na przykład posypką z mielonej papryki, a także odrobiną czosnku, kurkumy albo innych przypraw. Dobrym pomysłem będzie też podanie sosu albo dipu, w którym można będzie maczać chrupki. Jako inspirację możesz wykorzystać 5 pomysłów na dipy i salsy do nachosów.
Domowa wersja chrupków z mąki kukurydzianej to łatwy przepis, który nie wymaga dużo pracy, a dzięki niemu można dosłownie wyczarować coś z niczego. Jeśli znudziły Ci się już pieczone w piekarniku chipsy z jarmużu oraz warzywa krojone w słupki, kukurydziane przekąski powinny dobrze się sprawdzić jako proste, domowe jedzenie na dowolną okazję. Podasz je na stół na urodzinach, przyjęciu sylwestrowym albo innym spotkaniu w mniejszym lub większym gronie.
Teraz już wiesz, jak zrobić chrupki kukurydziane. To łatwy przepis, w którym wykorzystuje się podstawowe składniki, które na pewno masz w domu. Jeśli szukasz odmiany od przekąsek, które już znasz, domowe chrupki powinny spełnić Twoje oczekiwania. A gdy się już skończą, nie trzeba iść do sklepu po kolejną paczkę. Wystarczy około pół godziny, żeby przygotować dokładkę. To przepis, który łatwo polubić i często się do niego wraca.