Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić chrupki kukurydziane porady

Jak zrobić chrupki kukurydziane?

Lubisz chrupki kukurydziane? To sprawdzona przekąska, która z powodzeniem może zastąpić popcorn, paluszki albo chipsy podczas wieczoru filmowego, na pikniku czy podczas grania w planszówki. Dzieci je uwielbiają, chętnie sięgają po nie dorośli.

A czy wiesz, jak się robi chrupki kukurydziane? Wbrew pozorom, wcale nie jest to trudne, więc zamiast kupować w sklepie, możesz je przygotować w domu. Zobacz niezawodny przepis!

Jak zrobić chrupki kukurydziane krok po kroku?

Zacznijmy od tego, że domowe chrupki kukurydziane będą się różnić od tych ze sklepu. Przekąski wytwarzane na skalę przemysłową mają bardzo krótki skład. Do ich wyprodukowania potrzebny jest w zasadzie tylko mąka kukurydziana i woda. Dzięki procesowi ekstruzji dochodzi do wytworzenia wysokiej temperatury i wysokiego ciśnienia, a następnie schłodzenia. W takich warunkach powstają chrupiące przegryzki, które dobrze znamy.

W domu jednak trzeba zabrać się do tego trochę inaczej i sięgnąć po dodatkowe składniki. Podstawowy przepis wymaga użycia:

  • 500 g mąki kukurydzianej
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanek oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajka
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżki masła

Olej należy wlać do frytownicy, na głęboką patelnię albo do garnka i rozgrzać do 180 stopni. W między czasie miesza się mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Do tego dodaje się jajko z roztopionym masłem i mlekiem. Z tak uformowanej masy smaży się chrupki kukurydziane, nakładając kolejne porcje o nieregularnych kształtach, podobnie jak przy gotowaniu klusek.

Gdy chrupki nabiorą złotego koloru, należy je wyłowić i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nie będą smakować dokładnie tak samo, jak sklepowe chrupki, ale i tak powinny przypaść do gustu miłośnikom słonych przekąsek.

Tak przygotowane chrupki można też doprawić na przykład posypką z mielonej papryki, a także odrobiną czosnku, kurkumy albo innych przypraw. Dobrym pomysłem będzie też podanie sosu albo dipu, w którym można będzie maczać chrupki. Jako inspirację możesz wykorzystać 5 pomysłów na dipy i salsy do nachosów.

Dla kogo chrupki kukurydziane przygotowane w domu?

Domowa wersja chrupków z mąki kukurydzianej to łatwy przepis, który nie wymaga dużo pracy, a dzięki niemu można dosłownie wyczarować coś z niczego. Jeśli znudziły Ci się już pieczone w piekarniku chipsy z jarmużu oraz warzywa krojone w słupki, kukurydziane przekąski powinny dobrze się sprawdzić jako proste, domowe jedzenie na dowolną okazję. Podasz je na stół na urodzinach, przyjęciu sylwestrowym albo innym spotkaniu w mniejszym lub większym gronie.

Jak się robi chrupki kukurydziane? Podsumowanie

Teraz już wiesz, jak zrobić chrupki kukurydziane. To łatwy przepis, w którym wykorzystuje się podstawowe składniki, które na pewno masz w domu. Jeśli szukasz odmiany od przekąsek, które już znasz, domowe chrupki powinny spełnić Twoje oczekiwania. A gdy się już skończą, nie trzeba iść do sklepu po kolejną paczkę. Wystarczy około pół godziny, żeby przygotować dokładkę. To przepis, który łatwo polubić i często się do niego wraca.

Polecane przepisy

Frytki z warzyw korzeniowych

Frytki z warzyw korzeniowych

50 min Łatwy
Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

Roladki z tortilli z szynką i posypką z chipsów

20 min Łatwy
Kulki ryżowe a’la arancini po indyjsku

Kulki ryżowe a’la arancini po indyjsku

31 min Łatwy
Pasta z wędzoną makrelą na krakersach

Pasta z wędzoną makrelą na krakersach

20 min Łatwy
Mac & Cheese Bites

Mac & Cheese Bites

1 godz 9 min Łatwy
Sajgonki z kurczakiem po tajsku

Sajgonki z kurczakiem po tajsku

37 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Kreatywne deski przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi
Kreatywne deski przekąsek na spotkanie z przyjaciółmi
Dzień Żelków: kreatywne porady i inspiracje na słodkie przekąski!
Dzień Żelków: kreatywne porady i inspiracje na słodkie przekąski!
lekkie przekąski na upały
Co jeść na plaży? Poznaj lekkie przekąski na upały
domowe frytki z piekarnika
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane?
Przepisy na dania na Andrzejki top kategoria
Najlepsze pomysły na finger food
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu