Przygotowywanie ciast z owocami to doskonały sposób na urozmaicenie deserów. Wypieki nie muszą bazować na czekoladzie albo ciężkich kremach. Lekkie owocowe ciasta także są bardzo smaczne, a osoby na diecie chętniej po nie sięgną niż po klasyczny tort.
W sezonie dobrym pomysłem będzie wykorzystanie do nich tych składników, których jest pod dostatkiem – malin, truskawek, rabarbaru, jagód itd. Jesienią i zimą można natomiast korzystać z mrożonek. Owoce we wnętrzu ciasta zamiast rodzynków i kruszonka zamiast lukru to patent na perfekcyjny podwieczorek albo dodatek do kawy i herbaty. Takie ciasta zwykle doskonale smakują i efektownie wyglądają. Pamiętaj jednak, że jeśli dodajesz ich dużo, musisz uważać, by kruche ciasto nie namokło za bardzo od soku. Jak uniknąć takich kłopotów? Wyjaśniamy, co zrobić, żeby owoce nie puszczały soku w cieście.
Do pieczenia można wykorzystać zarówno świeże owoce, jak i te zamrożone. W przypadku tych drugich, warto dzień wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do lodówki, żeby w ten sposób pozbyć się nadmiaru wody.
Co oprócz tego zrobić, żeby owoce nie puszczały soków w cieście? Chcąc uniknąć takich problemów, można zastosować jedną z dwóch metod.
Oba sposoby doskonale sprawdzają się przy ciastach drożdżowych oraz innych owocowych wypiekach. Stosując jedną z tych sztuczek, nie musisz się martwić o to, że ciasto będzie mokre od puszczającego soku i tym samym będzie miało niewłaściwą konsystencję.
Tak zabezpieczone wypieki będą odpowiednio wyglądać i nie rozpadną się przy krojeniu. Jak widać, potencjalnego kłopotu można uniknąć w łatwy sposób.
Przygotowywanie ciast z owocami nie wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Wiele przepisów możesz przygotować, wprowadzając je zamiast innych składników. Zazwyczaj muffinki lub babeczki z kawałkami czekolady i z jagodami robi się dokładnie tak samo – to tylko kwestia zmiany nadzienia. Owoce są naturalnie słodkie i pełne witamin, dzięki czemu pełnią funkcję zarówno pysznego nadzienia jak i dekoracji. To nie przypadek, że w wielu cukierniach owocowe specjały dominują w menu sezonowym. Warto wprowadzać podobne trendy również u siebie w domu. To zapewnia dużą różnorodność. W końcu smacznych owoców jest tak dużo, że co tydzień można próbować czegoś innego. Oryginalne owocowe wypieki mogą pozytywnie zaskakiwać zarówno członków rodziny, jak i gości, nie mówiąc już o przyjemności tylko dla siebie!
Ciasta owocowe to także sposób na wypieki zero waste. Gdy masz dużo malin czy truskawek i nie chcesz, żeby się zepsuły, przerobienie ich na wypieki to przecież doskonały pomysł. Jeśli boisz się, że powierzchnia ciasta będzie zbyt wilgotna, wystarczy białko jajka, mąka albo grysik. Prawda, że łatwe?