Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Co zrobić, żeby owoce nie puszczały soku w cieście? porady

Co zrobić, żeby owoce nie puszczały soku w cieście?

Przygotowywanie ciast z owocami to doskonały sposób na urozmaicenie deserów. Wypieki nie muszą bazować na czekoladzie albo ciężkich kremach. Lekkie owocowe ciasta także są bardzo smaczne, a osoby na diecie chętniej po nie sięgną niż po klasyczny tort.  

W sezonie dobrym pomysłem będzie wykorzystanie do nich tych składników, których jest pod dostatkiem – malin, truskawek, rabarbaru, jagód itd. Jesienią i zimą można natomiast korzystać z mrożonek. Owoce we wnętrzu ciasta zamiast rodzynków i kruszonka zamiast lukru to patent na perfekcyjny podwieczorek albo dodatek do kawy i herbaty. Takie ciasta zwykle doskonale smakują i efektownie wyglądają. Pamiętaj jednak, że jeśli dodajesz ich dużo, musisz uważać, by kruche ciasto nie namokło za bardzo od soku. Jak uniknąć takich kłopotów? Wyjaśniamy, co zrobić, żeby owoce nie puszczały soku w cieście. 

Owoce w cieście – praktyczne rady

Do pieczenia można wykorzystać zarówno świeże owoce, jak i te zamrożone. W przypadku tych drugich, warto dzień wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do lodówki, żeby w ten sposób pozbyć się nadmiaru wody.  

Co oprócz tego zrobić, żeby owoce nie puszczały soków w cieście? Chcąc uniknąć takich problemów, można zastosować jedną z dwóch metod. 

  • Posmarować powierzchnię ciasta ubitym białkiem z jajka kurzego i posypać cienką warstwą mąki pszennej. 
  • Posypać ciasto cienką warstwą kaszy manny, czyli grysiku. 

Oba sposoby doskonale sprawdzają się przy ciastach drożdżowych oraz innych owocowych wypiekach. Stosując jedną z tych sztuczek, nie musisz się martwić o to, że ciasto będzie mokre od puszczającego soku i tym samym będzie miało niewłaściwą konsystencję.  

Tak zabezpieczone wypieki będą odpowiednio wyglądać i nie rozpadną się przy krojeniu. Jak widać, potencjalnego kłopotu można uniknąć w łatwy sposób.  

Co zrobić, żeby owoce nie puszczały soku w cieście? Podsumowanie

Przygotowywanie ciast z owocami nie wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Wiele przepisów możesz przygotować, wprowadzając je zamiast innych składników. Zazwyczaj muffinki lub babeczki z kawałkami czekolady i z jagodami robi się dokładnie tak samo – to tylko kwestia zmiany nadzienia. Owoce są naturalnie słodkie i pełne witamin, dzięki czemu pełnią funkcję zarówno pysznego nadzienia jak i dekoracji. To nie przypadek, że w wielu cukierniach owocowe specjały dominują w menu sezonowym. Warto wprowadzać podobne trendy również u siebie w domu. To zapewnia dużą różnorodność. W końcu smacznych owoców jest tak dużo, że co tydzień można próbować czegoś innego. Oryginalne owocowe wypieki mogą pozytywnie zaskakiwać zarówno członków rodziny, jak i gości, nie mówiąc już o przyjemności tylko dla siebie!  

Ciasta owocowe to także sposób na wypieki zero waste. Gdy masz dużo malin czy truskawek i nie chcesz, żeby się zepsuły, przerobienie ich na wypieki to przecież doskonały pomysł. Jeśli boisz się, że powierzchnia ciasta będzie zbyt wilgotna, wystarczy białko jajka, mąka albo grysik. Prawda, że łatwe? 

Wypróbuj sprawdzone przepisy na ciasta z owocami:

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

1 godz 10 min Łatwy
Szybki placek drożdżowy

Szybki placek drożdżowy

1 godz 45 min Łatwy
Czekoladowe ciasto z malinami

Czekoladowe ciasto z malinami

2 godz 5 min Trudny
Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

55 min Łatwy
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

1 godz 50 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

desery i ciasta z wiśniami
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami
Jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę
Jak zrobić idealne kruche ciasto na szarlotkę?
Gruszki bez tajemnic! Poznaj ich rodzaje i sposoby wykorzystania
Gruszki bez tajemnic! Poznaj ich rodzaje i sposoby wykorzystania
Crumble z owocami – jak zrobić
Crumble z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Truskawkowy zawrót głowy! Przepisy na dania z truskawkami | Porady i inspiracje
Truskawkowy zawrót głowy! Przepisy na dania z truskawkami
Jak zrobić powidła śliwkowe? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić powidła śliwkowe?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu