Podobnie jak w przypadku innych jadalnych roślin jednym z najprostszych sposobów na konserwację jest mrożenie. Jak zamrozić lubczyk i czy warto? Zobacz praktyczny poradnik.
Zanim wyjaśnimy, jak zamrozić lubczyk na zimę, warto jeszcze przypomnieć najważniejsze informacje na temat tej rośliny. Lubczyk prawdopodobnie odkryto na terenie dzisiejszego Iranu, ale bardzo szybko rozprzestrzenił się na inne obszary. Znali go już starożytni Grecy i Rzymianie, którzy doceniali nie tylko smak, ale również prozdrowotne działanie. Choć nas najbardziej interesują liście, nie zapominajmy, że wykorzystywany jest także korzeń.
Lubczyk pomaga uporać się z problemami żołądkowymi, dobrze wpływa na cerę i łagodzi stany zapalne. Bardzo szybko odkryto także pozytywny wpływ lubczyku na krążenie krwi. Stąd przekonanie, że lubczyk to dobry afrodyzjak. Za sprawą tych przekonań zrodziło się wiele tradycji i zwyczajów ludowych związanych z lubczykiem – noszenie liści lubczyku jako talizman czy wpinanie go w ślubny wianek, co miało zapewniać szczęście i pomyślność.
Nie zapominajmy jednak, że lubczyk to obecnie przede wszystkim ceniona przyprawa. Jest jednym ze składników w kostkach rosołowych, pasuje do marynat, sosów i sałatek. Gdy go zabraknie, można odnieść wrażenie, że danie staje się mniej wyraziste.
Mrożenie lubczyku nie powinno sprawić Ci trudności. Jak to należy zrobić krok po kroku?
To, jak widzisz, najprostsza metoda, która nie wymaga żadnych dodatkowych składników. Można się jednak spotkać z innymi metodami na przechowywanie lubczyku. Z dodatkiem soli trzyma się go w lodówce. Są także miłośnicy suszenia tych ziół na słońcu, w suszarce spożywczej albo w piekarniku. Ostatni sposób to przerobienie lubczyku na pastę. W tym wariancie świeżo zerwane liście miesza się z olejem albo oliwą.
Mrożony lubczyk można przechowywać przez kilka miesięcy, niemniej dobrze opisać każdy woreczek albo słoik, żeby nie mieć wątpliwości, kiedy został przygotowany.
Lubczyk możesz z powodzeniem jadać przez cały rok. Występuje w licznych przepisach jako dodatek do zup, sosów, mięs, sałatek czy dań rybnych. Nie tylko nadaje smak, ale też atrakcyjny wygląd. Z dodatkiem lubczyku od razu na talerzu robi się bardziej kolorowo!
Gdy wiesz już, jak zamrozić lubczyk, sprawdź najlepsze przepisy z lubczykiem. Lista jest naprawdę bardzo długa, bo składnik jest uniwersalny i ma bardzo szerokie zastosowanie.
Przeczytaj również: