Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zamrozić lubczyk na zimę porady

Jak zamrozić lubczyk na zimę?

Lubczyk nazywa także miłosnym zielem to przyprawa nadająca smak rosołowi i wielu innym potrawom. Świeże zioła można wykorzystywać cały rok, pod warunkiem, że wiesz, jak zachować lubczyk na zimę.

Podobnie jak w przypadku innych jadalnych roślin jednym z najprostszych sposobów na konserwację jest mrożenie. Jak zamrozić lubczyk i czy warto? Zobacz praktyczny poradnik.

Lubczyk ogrodowy – zastosowanie i właściwości

Zanim wyjaśnimy, jak zamrozić lubczyk na zimę, warto jeszcze przypomnieć najważniejsze informacje na temat tej rośliny. Lubczyk prawdopodobnie odkryto na terenie dzisiejszego Iranu, ale bardzo szybko rozprzestrzenił się na inne obszary. Znali go już starożytni Grecy i Rzymianie, którzy doceniali nie tylko smak, ale również prozdrowotne działanie. Choć nas najbardziej interesują liście, nie zapominajmy, że wykorzystywany jest także korzeń.

Lubczyk pomaga uporać się z problemami żołądkowymi, dobrze wpływa na cerę i łagodzi stany zapalne. Bardzo szybko odkryto także pozytywny wpływ lubczyku na krążenie krwi. Stąd przekonanie, że lubczyk to dobry afrodyzjak. Za sprawą tych przekonań zrodziło się wiele tradycji i zwyczajów ludowych związanych z lubczykiem – noszenie liści lubczyku jako talizman czy wpinanie go w ślubny wianek, co miało zapewniać szczęście i pomyślność.

Nie zapominajmy jednak, że lubczyk to obecnie przede wszystkim ceniona przyprawa. Jest jednym ze składników w kostkach rosołowych, pasuje do marynat, sosów i sałatek. Gdy go zabraknie, można odnieść wrażenie, że danie staje się mniej wyraziste.

Jak zamrozić lubczyk na zimę?

Mrożenie lubczyku nie powinno sprawić Ci trudności. Jak to należy zrobić krok po kroku?

  • Oddziel liście od kłącza.
  • Następnie umyj i osusz, korzystając z papierowego ręcznika.
  • Teraz możesz zamrozić liście w całości lub rozdrobnić je za pomocą malaksera. Posiekany lubczyk będzie na pewno odpowiedni do rosołu.
  • Tak przygotowane liście lubczyku umieść w woreczku strunowym albo w szczelnie zamkniętym słoiku i włóż do zamrażarki.
  • Sięgaj po mrożony lubczyk, gdy tylko będzie potrzebny do jakiegoś przepisu.

To, jak widzisz, najprostsza metoda, która nie wymaga żadnych dodatkowych składników. Można się jednak spotkać z innymi metodami na przechowywanie lubczyku. Z dodatkiem soli trzyma się go w lodówce. Są także miłośnicy suszenia tych ziół na słońcu, w suszarce spożywczej albo w piekarniku. Ostatni sposób to przerobienie lubczyku na pastę. W tym wariancie świeżo zerwane liście miesza się z olejem albo oliwą.

Mrożony lubczyk można przechowywać przez kilka miesięcy, niemniej dobrze opisać każdy woreczek albo słoik, żeby nie mieć wątpliwości, kiedy został przygotowany.

Czy warto jeść lubczyk?

Lubczyk możesz z powodzeniem jadać przez cały rok. Występuje w licznych przepisach jako dodatek do zup, sosów, mięs, sałatek czy dań rybnych. Nie tylko nadaje smak, ale też atrakcyjny wygląd. Z dodatkiem lubczyku od razu na talerzu robi się bardziej kolorowo!

Gdy wiesz już, jak zamrozić lubczyk, sprawdź najlepsze przepisy z lubczykiem. Lista jest naprawdę bardzo długa, bo składnik jest uniwersalny i ma bardzo szerokie zastosowanie.

Przeczytaj również:

  • Czy można mrozić pasztet?
  • Słów kilka o włoszczyźnie – zastosowanie, suszenie, mrożenie.
  • Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady

Polecane przepisy

Karczek pieczony w ziołach

Karczek pieczony w ziołach

26 godz 10 min Łatwy
Kopytka z masłem i ziołami

Kopytka z masłem i ziołami

20 min Łatwy
Schab pieczony z ziołami i miodem

Schab pieczony z ziołami i miodem

1 godz 33 min Średni
Kurczak pieczony w całości z warzywami

Kurczak pieczony w całości z warzywami

2 godz 20 min Łatwy
Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

42 min Łatwy
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem

20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak suszyć zioła domowym sposobem? porady
Jak suszyć zioła domowym sposobem?
pasteryzowanie przetworów
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Czy wszystkie warzywa można mrozić? Podpowiadamy
Jak przechowywać natkę pietruszki?
Jak przechowywać natkę pietruszki?
Kiszone pomidory - jak je zrobić? porady
Kiszone pomidory - jak je zrobić?
Jak przechowywać szczypior? porady
Jak przechowywać szczypior?
Zobacz więcej porad
Majonez Wegański WINIARY produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu