Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak zamarynować imbir do herbaty?

Korzeń imbiru to składnik pojawiający się w wielu przepisach z różnych stron świata. Za pomocą imbiru można doprawić mięso, dania wegetariańskie i napoje. Wiele osób docenia także jego lecznicze właściwości.

Imbir może działać przeciwbólowo, łagodzić objawy kaszlu i gorączki, często jest także spożywany profilaktycznie w okresie zimowym, żeby poprawić odporność - podobnie jak sok malinowy czy sok z cytryny. Może być spożywany w formie sproszkowanej albo na świeżo. Bardzo ciekawą opcją jest także imbir marynowany. Jak go przygotować i dlaczego warto?

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak zrobić marynowany imbir?

Przygotowanie marynowanego imbiru przypomina inne marynowane przetwory. Korzeń imbiru około 200 g obrany i wyparzony przez chwilę we wrzątku wkłada się do słoika, a następnie słoik wypełnia zalewą składającą się z szklanki octu ryżowego, trzech łyżek cukru i odrobiny soli. Do jedzenia nadaje się po trzech - czterech dniach.

Ten podstawowy sposób umożliwi przygotowanie imbiru w naturalnym jasnym kolorze. W sklepach można jednak spotkać się także z różowym imbirem. Czy to jakiś inny gatunek? Nic podobnego! Różowy imbir marynowany powstaje dokładnie w ten sam sposób, jednak jako naturalny barwnik wykorzystany jest pokrojony w plasterki burak lub sok z buraka.

Marynowanie imbiru wpływa na jego walory smakowe. W ten sposób można pozbyć się intensywnego, nieco pikantnego smaku, w zamian uzyskując bardziej słodkie nuty. Jeśli jednak taki efekt nie do końca się satysfakcjonuje, do marynaty możesz dodać także inne przyprawy, żeby wzbogacić smak i aromat. Do marynowanego imbiru będzie pasować cynamon, goździki albo czarny pieprz w ziarnach.

Zastosowanie marynowanego imbiru

Marynowany imbir może być traktowany jako samodzielna przekąska, dodatek do herbaty albo jako element sushi. Jeśli cenisz japońską kuchnię, pewnie wiesz, że warto mieć słoiczek marynowanego imbiru, który będzie podawany jako przegryzka pomiędzy rolkami sushi. Jedzenie marynowanego imbiru powoduje, że smaki się nie mieszają i można w pełni delektować się każdym kolejnym kawałkiem. Imbir w marynacie można także dodać do sałatek albo do dania głównego - szczególnie, jeśli to potrawa kuchni azjatyckiej. może pasować także do niejednej rozgrzewającej zupy. Imbir to jeden ze składników, gdy szykujesz ramen grzybowy albo szybki ramen z boczniakami.  Sprawdza się w napojach zarówno na ciepło jak i na zimno. Jesienią i zimą imbir może trafić do herbaty, a latem do orzeźwiającej lemoniady razem z miodem i cytryną.

Jaka herbata najlepsza z imbirem?

Przepisów na rozgrzewającą herbatę zimową jest bardzo dużo. Często pojawia się tam imbir, który komponuje się świetnie zarówno z herbatą czarną jak i zieloną. Warto sprawdzić obie możliwości i wybrać ten rodzaj herbaty, który bardziej ci smakuje w duecie z imbirem marynowanym.

Polecane przepisy

Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

34 min Łatwy
Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

1 godz 3 min Łatwy
Sos cytrynowo-imbirowy

Sos cytrynowo-imbirowy

20 min Łatwy
Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

30 min Łatwy
Wołowina po mongolsku

Wołowina po mongolsku

48 min Łatwy
Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

1 godz 15 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami - artykuł Winiary
Jak wzmocnić odporność naturalnymi sposobami?
Syrop z pigwy – przepis, jak zrobić porady
Jak zrobić domowy syrop z pigwy na zimę?
10 przepisów na rozgrzewające zupy idealne na zimę!
10 przepisów na rozgrzewające zupy idealne na zimę!
Szklanki z różnymi rodzajami herbat
Poznaj wszystkie rodzaje herbaty i ich zalety
Inspiracje na świąteczne napoje | Porady i inspiracje WINIARY
Inspiracje na świąteczne napoje
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu