Jadalną częścią jest podziemna cebula, nazywana główką, która składa się z kilkunastu ząbków. Od wieków czosnek wykorzystywany jest w kuchniach całego świata jako przyprawa oraz roślina właściwościach leczniczych. Co jeszcze warto wiedzieć o czosnku? Zobacz listę ciekawostek.
Czosnek według legend i tradycji miał odstraszać wampiry, strzygi, czarownice i inne złe moce. To wie chyba każdy. Jest jednak wiele innych historii związanych z czosnkiem, które nie są takie oczywiste!
Jak widzisz, tysiące lat używania czosnku tylko utwierdzają w przekonania, że warto uwzględnić go w swojej diecie. Pomaga w walce z przeziębieniem, działa przeciwbakteryjnie, obniża ciśnienie, wspomaga trawienie. W okresie jesienno-zimowym jego jedzenie jest zalecane ze względów profilaktycznych, stąd bywa nazywany naturalnym antybiotykiem. Nic nie stoi jednak nie przeszkodzie, żeby regularnie jeść czosnek przez cały rok!
Pamiętaj, że musi on zachowywać odpowiednią świeżość. Co zatem zrobić, żeby się nie zepsuł? Odpowiedź znajdziesz w naszym poradniku: Jak przechowywać czosnek?
Nawet jeśli często używasz czosnku do różnych potraw, możesz nie wiedzieć wszystkiego o jego zastosowaniu. Przygotowaliśmy kilka praktycznych rad, które mogą Ci się przydać!
Mamy nadzieję, że porady na Dzień Czosnku będą pomocne i dzięki nim uda się przygotować coś naprawdę pysznego!