Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak uratować za rzadki krem z mascarpone porady

Jak uratować za rzadki krem z mascarpone?

W kuchni, mimo dobrych chęci, nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Zamiast załamywać ręce, gdy coś nie wychodzi, lepiej mieć w zanadrzu plan B, ponieważ pozornie nieudany przepis zazwyczaj da się jeszcze naprawić. Jeśli zastanawiasz się, jak uratować za rzadki krem z mascarpone, znajdziesz u nas praktyczne wskazówki. 

Mascarpone – właściwości i zastosowanie

Mascarpone to włoski ser twarogowy powstający ze śmietanki mleka krowiego. Ten specjał, pochodzący z regionu Lombardii, najczęściej używany jest do produkcji lekkich ciast i deserów takich jak kultowe tiramisu. Poza tym, korzystając z tego składnika, można przygotować również ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką, różne rodzaje serników albo naleśniki z mascarpone i owocami. Niektórzy wykorzystują także mascarpone do różnych potraw na słono – do zapiekanek, na pizzę albo do zupy. Świetnie pasuje do różnego rodzaju tortów oraz wypieków z ciasta francuskiego.  

Mascarpone ma wygląd gęstego kremu i charakterystyczny słodki, śmietankowy smak. Wymieszany z innymi składnikami może jednak stracić swoje właściwości. A nieodpowiednia konsystencja może przeszkadzać w stworzeniu idealnego dania, które zachwyci domowników i gości. To szczególnie ważne, jeśli tworzysz warstwowy deser – zwłaszcza tort. Ten musi przecież wyjść perfekcyjnie! 

Co robić, gdy wychodzi za rzadki krem z mascarpone?

Rzadki krem mascarpone wcale nie musi trafić do kosza. Jest kilka metod, które sprawią, że konsystencja będzie właściwa. Co możesz zrobić takim kremem?

  • Schłodzić – to najłatwiejsza metoda, o której często się zapomina. Serek mascarpone, podobnie jak masło, gęstnieje w chłodzie. Dlatego nieraz wystarczy intensywnie miksowany krem wstawić na krótki czas do lodówki. W ten sposób uzyska odpowiednią konsystencję bez żadnych dodatkowych składników.
  • Dodać więcej serka mascarpone – kolejny łatwy sposób, jak uratować za rzadki krem z mascarpone. Zmiana proporcji może sprawić, że nie będzie smakować dokładnie tak samo jak wg oryginalnego przepisu, ale dodanie większej porcji serka powinno sprawić, że gęstość będzie taka, jak trzeba.
  • Dodać żelatynę lub agar – ta metoda sprawdzi się, jeśli konsystencja kremu wyraźnie odbiega od oczekiwań. Żelatyna połączona z dwoma łyżeczkami gorącej wody i zmiksowana z pozostałymi składnikami powinna sprawić, że krem zostanie uratowany. Opcjonalnie zamiast żelatyny może być użyty agar.
  • Cukier puder – to uniwersalny składnik do zagęszczania kremowej masy do ciasta. Pozwoli Ci uzyskać bardzo szybki i widoczny efekt. Pamiętaj jednak, że z oczywistych względów sprawi, że danie będzie bardziej słodkie. W przypadku tortów nie powinno to być jednak problemem.

Jak uratować za rzadki krem z mascarpone – podsumowanie

Mascarpone to główny składnik wielu pysznych ciast oraz deserów na zimno, które można przygotować bez pieczenia. Kremy z mascarpone przygotowuje się podobnie jak inne, więc metody na zagęszczenie masy nie różnią się od tych stosowanych w analogicznych sytuacjach. Zamiast wpadać w panikę, należy po prostu sięgnąć po jeden ze sprawdzonych sposobów. Dzięki prostym, praktycznym poradom będziesz już wiedzieć, jak uratować za rzadki krem z mascarpone, więc zapomnisz o stresie i rozczarowaniu, gdy deser nie wygląda jak z Instagrama.  

A gdy mimo starań konsystencja będzie daleka od ideału, pamiętaj, że nawet za rzadki krem z mascarpone wciąż może być pyszny! Przecież nie w każdym deserze gęstość ma kluczowe znaczenie.  

Szukasz pysznych przepisów? Koniecznie wypróbuj wymienione

Muffinki z Oreo

Muffinki z Oreo

1 godz 5 min Łatwy
Placek z mascarpone

Placek z mascarpone

1 godz 35 min Łatwy
Deser mascarpone z borówkami

Deser mascarpone z borówkami

35 min Łatwy
Lekka karpatka

Lekka karpatka

1 godz 20 min Średni
Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

4 godz 42 min Średni
Pani Walewska

Pani Walewska

7 godz 13 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jaką wybrać masę do tarty?
Jaką wybrać masę do tarty?
Lemon curd - porady
Lemon curd - jak zrobić idealną masę?
polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Dzień Piekarzy i Cukierników – celebrujemy pasję do wypieków!
Dzień Piekarzy i Cukierników – celebrujemy pasję do wypieków!
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu