Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak uratować gumową bezę porady

Jak uratować gumową bezę?

Beza to jedno z trudniejszych ciast do przygotowania. Decydując się na przyrządzenie tego specjału, trzeba wykonać wszystkie czynności bardzo precyzyjnie i dokładnie trzymać się przepisu, odmierzając składniki. Dobrze przygotowane ciasto będzie miało ładną jasną barwę, a z zewnątrz będzie kruche i chrupiące. Jednak nie za każdym razem to się udaje. A co, jeśli mimo starań, beza jest gumowa? Nie musisz się zniechęcać. Ciasto można jeszcze uratować! Sprawdź praktyczne rady, jak radzić sobie, gdy wychodzi Ci gumowa beza.

Gumowa beza co zrobić?

Beza gumowa w środku i źle wyrośnięta – zamiast okazałego wypieku, którym chcieliśmy się pochwalić – to nie jest wymarzony scenariusz, jednak takie sytuacje się zdarzają. Zanim wyjaśnimy, jak uratować gumową bezę, warto jeszcze wyszczególnić różne powody, które mogą doprowadzić do takiej nieprzyjemnej sytuacji. Przeczytaj uważnie ten fragment zanim zabierzesz się do pracy nad ciastem. To naprawdę cenne wskazówki! 

Co robić, aby nie wyszła Ci gumowa beza?

  • Zawsze używaj jajek w temperaturze pokojowej. Jajka tuż po wyjęciu z lodówki są zbyt zimne, więc może nie wyjść z nich idealna piana. O wyjęciu jaj z lodówki wspomina się w wielu innych przepisach, jednak w przypadku bezy to szczególnie ważne.
  • Dokładnie oddziel białka od żółtek. Nawet niewielka ilość żółtka, która przypadkiem trafi do jednej miski z białkami i cukrem może zepsuć cały efekt i zniweczyć Twój wysiłek.
  • Używaj odpowiedniego cukru – cukier do bezy powinien być po prostu biały i możliwie drobny. Z gruboziarnistego cukru nie wyjdzie idealna masa do ciasta. Kiepskim pomysłem będzie też użycie cukru brązowego.
  • Błędy przy pieczeniu – to nawet częstsze niż kłopoty z jajkiem albo cukrem. Beza nie wyjdzie, jeśli spędzi w piekarniku zbyt mało czasu albo gdy temperatura będzie za wysoka. Niecierpliwi cukiernicy często podwyższają temperaturę, żeby upiec ciasto kilka minut szybciej. W przypadku bezy zdecydowanie nie tędy droga! Bezę trzeba piec zgodnie z przepisem, bez żadnych modyfikacji. Pamiętaj, że w zbyt wysokiej temperaturze cukier się karmelizuje, co sprawi, że kolor i konsystencja będą inne niż pierwotnie zaplanowano.

To wszystko działania zapobiegające, które bardzo często są skuteczne. Czasem może się jednak zdarzyć, że mimo wszystkich środków ostrożności coś pójdzie nie tak. We właściwym odmierzeniu czasu czy doborze składników zawsze może przeszkodzić niespodziewany telefon, kurier czy hałasujący sąsiad z wiertarką. Co robić, gdy przysłowiowe mleko się rozlało i widzisz, że z deserem jest coś nie tak? Przede wszystkim zapamiętaj, że gumowa beza po upieczeniu wcale nie musi trafić do śmieci.  

Beza gumowa i nadmiernie klejąca nie nadaje się do podania na stół, zwłaszcza jeśli to ważna okazja, ale wypiek w tej formie wciąż jeszcze można uratować. Nieraz wystarczy tylko… poczekać. Czasami beza, która po wyjęciu z piekarnika jest daleka od oczekiwań może jeszcze się zmienić, jeśli wyschnie. Dlatego jeśli była pieczona wieczorem, może wystarczy pozostawić ją do wyschnięcia na całą noc, a rano liczyć na pozytywną niespodziankę.  

Druga opcja w tej niewesołej sytuacji to szybkie podpieczenie w niskiej temperaturze. Może się okazać, że 10 stopni w piekarniku zdziała cuda! Jeśli ani suszenie, ani podpiekanie nie da zadowalających rezultatów, pozostaje pokruszyć bezę i wykorzystać ją jako składnik do innego ciasta. Nie jest to może perfekcyjne rozwiązanie, ale przynajmniej mieści się w nurcie zero waste.  

Gumowa beza jak uratować?

Wielu osobom marzy się beza pavlova lub beza włoska, jednak nie zawsze wszystko wyjdzie perfekcyjnie, zwłaszcza jeśli robi się coś pierwszy raz. Zamiast wpadać w panikę, można spróbować dobrze wysuszyć albo podpiec bezę. A jeśli i to nic nie da, przerobić masę na dodatek do innego ciasta!  

Polecane przepisy

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Malinowa chmurka bez pieczenia

Malinowa chmurka bez pieczenia

2 godz Łatwy
Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

1 godz 42 min Łatwy
Pod bezami

Pod bezami

5 godz 18 min Łatwy
Beza pavlova z kremem budyniowym

Beza pavlova z kremem budyniowym

3 godz 58 min Średni
Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

Ciasto ze śliwkami z bezową pianką

1 godz 45 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Suszenie bezy
Suszenie bezy: z termoobiegiem czy bez?
Co zrobić z białek oprócz bezy
Co zrobić z białek oprócz bezy? 5 pomysłów
Co zrobić żeby beza nie zmiękła od kremu porady
Co zrobić żeby beza nie zmiękła od kremu?
Beza włoska - jak ją zrobić?
Beza włoska - jak ją zrobić?
Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu