Filet z indyka to zawsze dobre rozwiązanie! Potrawę możesz serwować z różnymi dodatkami – tak, aby za każdym razem smakowała inaczej. Grunt to odpowiednie przygotowanie mięsa – dowiedz się, jak upiec filet z indyka, aby nie był suchy.
Mięso z indyka wyróżnia się delikatnością i wyjątkowym smakiem. Ma przy tym niską zawartość tłuszczu – idealnie sprawdza się więc dla wszystkich osób na diecie redukcyjnej. Idzie za tym również wysoka zawartość białka i niski indeks glikemiczny. Do tego łatwo je przygotować, bo pomysłów na dania obiadowe z indyka jest ogrom!
Dużą popularnością cieszą się pulpety z indyka w sosie koperkowym, a także sznycel z indyka z mozzarellą i nuggetsy z indyka. Wiele osób sięga jednak po filet. To klasyczny, bezpieczny przepis, który lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Zwłaszcza, że i tutaj masz bardzo dużo możliwości – na przykład duszony filet z indyka, filet z indyka z pieczarkami czy filet z indyka w sosie żurawionowym. Możesz kreatywnie podejść do każdej z receptur, dodając warzywa lub przyprawy, które lubisz najbardziej.
Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednio przygotowane mięso!
Pieczenie filetów z indyka to prawdziwa sztuka – jeśli zależy ci oczywiście na tym, by mięso było soczyste i delikatne. Zacznij od odpowiedniej marynaty – w zależności od przepisu, może się ona nieco różnić, jednak zwykle znajdziesz w jej składzie oliwę, sok z cytryny lub jogurt, a także przyprawy. Do najpopularniejszych należą – obok soli i pieprzu – czosnek, papryka, rozmaryn oraz tymianek. Z marynowaniem mięsa nie należy się spieszyć. By w pełni przeszło aromatem, dobrze zostawić je na całą noc w lodówce. Filet z indyka nie jest więc przepisem, które przygotujesz w kilka chwil – cierpliwość jednak popłaca, bo efekty mile Cię zaskoczą.
Zamarynowane mięso pozostaje tylko upiec. Przydatnym trikiem jest wcześniejsze delikatne go podsmażenie – wystarczy po około minucie z każdej strony. Mięso puści soki – i będzie gotowe do tego, by przełożyć je do piekarnika.
Ile piec filet z indyka? Na 1 kg potrzebujesz 45 – 60 minut, zakładając, że pieczesz w 160 stopniach (góra-dół). Wiele osób piecze filet w rękawie lub naczyniu żaroodpornym – to praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu mięso zachowa delikatność i nie będzie suche. Pieczesz bez przykrycia? Pomyśl o tym, by w trakcie całego procesu kilka razy polać mięso bulionem WINIARY.
Miłośnicy drobiu wiedzą, że po wyjęciu mięsa z piekarnika dobrze odczekać z podawaniem kilka minut. Wszystko po to, by soki równomiernie się rozprowadzały, a indyk będzie delikatny i soczysty.
Pieczenie filetów z indyka nie jest trudne – wymaga nieco wprawy, lecz praktyka czyni mistrza. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso jest odpowiednio przypieczone, przyda Ci się termometr do mięsa, którym szybko sprawdzisz temperaturę indyka. To przydatny gadżet dla osób, które regularnie pieką drób i eksperymentują z różnymi efektami, jakie można osiągnąć.
Wiesz już, jak upiec filet z indyka, żeby nie był suchy. Pozostaje Ci tylko odpowiednio go podać. Możliwości jest bardzo dużo – bo, jak już wspomnieliśmy – to mięso, które świetnie smakuje i na słono, jak i z nutką słodyczy. Stąd taka popularność sosu żurawinowego jako dodatku do indyka.
Filet z indyka to warty uwagi przepis, jeśli szukasz pomysłu na obiad dla rodziny lub znajomych. Ze względu na wiele przepisów, które przygotujesz z pieczonym mięsem, możesz za każdym razem zaskoczyć gości nieco inną potrawą.