Masa kajmakowa sprawdza się jako słodki dodatek do ciast i tortów. Często wykorzystywana jest na przykład do dekorowania mazurka albo do przekładania wafli. Chcesz znać domowy sposób na rozpuszczenie gotowej masy? Sprawdź, żeby uniknąć prostych błędów!
Kajmak to produkt na bazie cukru i mleka lub gęstej śmietanki, ewentualnie z dodatkiem mała, kakao i innych składników. Na ziemie polskie trafił ze wschodu. Początkowo był popularny wyłącznie wśród zamożnej szlachty, jednak wraz ze spadkiem cen cukru jego smak i właściwości stały się powszechnie znane.
Masę kajmakową można stworzyć samemu, jednak wymaga to dużo czasu i cierpliwości. Znacznie łatwiejsze jest kupienie gotowej masy. Trzeba ją jednak podgrzać do odpowiedniej temperatury, żeby miała odpowiednią konsystencję.
Jeśli chcesz przygotować tort krówkowy, kajmakowe wafle lub inne specjały, masa powinna się dobrze rozsmarowywać. Gdy wzrasta temperatura, kajmak robi się rzadszy, a gdy jest zimniej - gęstszy. Dlatego podgrzewanie jest najlepszą metodą, żeby uzyskać najlepsze właściwości.
Jak rozpuścić kajmak w kilku prostych krokach? Weź garnek i napełnij go gorącą wodą. W środku umieść słoik z kajmakiem i podgrzewaj na małym ogniu. Wystarczy gotować przez kilka minut - i już! Pamiętaj jednak, żeby moc palnika nie była zbyt duża. Woda nie powinna się zagotować, ponieważ wtedy kajmak po wyjęciu z garnka może okazać się za bardzo płynny.
Może Cię kusić, żeby włożyć kajmak do mikrofalówki i zobaczyć, czy ta metoda nie będzie szybsza. Sprawa jest prosta - pod żadnym pozorem tego nie rób! Włożenie puszki z kajmakiem do mikrofali może się skończyć uszkodzeniem zarówno kajmaku, jak i samej kuchenki.
Właściwie podgrzaną masę kajmakową najlepiej zużyć w całości na tort marchewkowy,sernik z masą krówkową, bułeczki drożdżowe z kajmakiem lub inny przepis. Co jednak w sytuacji, gdy trochę zostanie? Ostudzoną masę można umieścić na kilka dni w lodówce. Możliwe jest także zamrożenie kajmaku, wtedy termin przydatności po otwarciu wydłuży się do kilku tygodni.
Kajmak rozpuszcza się w wysokich temperaturach, podobnie jak czekolada. Dlatego najskuteczniejszą metodą na przygotowanie właściwej polewy lub nadzienia z kajmakiem będzie gotowanie na małym ogniu.