Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak rozpuścić masę kajmakową?

Chcesz wiedzieć, jak rozpuścić kajmak? To może się przydać, gdy będzie przygotowywać deser z tym składnikiem.

Masa kajmakowa sprawdza się jako słodki dodatek do ciast i tortów. Często wykorzystywana jest na przykład do dekorowania mazurka albo do przekładania wafli. Chcesz znać domowy sposób na rozpuszczenie gotowej masy? Sprawdź, żeby uniknąć prostych błędów!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co to jest masa kajmakowa?

Kajmak to produkt na bazie cukru i mleka lub gęstej śmietanki, ewentualnie z dodatkiem mała, kakao i innych składników.  Na ziemie polskie trafił ze wschodu. Początkowo był popularny wyłącznie wśród zamożnej szlachty, jednak wraz ze spadkiem cen cukru jego smak i właściwości stały się powszechnie znane.

Masę kajmakową można stworzyć samemu, jednak wymaga to dużo czasu i cierpliwości. Znacznie łatwiejsze jest kupienie gotowej masy. Trzeba ją jednak podgrzać do odpowiedniej temperatury, żeby miała odpowiednią konsystencję.

Kajmak w puszce: jak rozpuścić?

Jeśli chcesz przygotować tort krówkowy, kajmakowe wafle lub inne specjały, masa powinna się dobrze rozsmarowywać. Gdy wzrasta temperatura, kajmak robi się rzadszy, a gdy jest zimniej - gęstszy. Dlatego podgrzewanie jest najlepszą metodą, żeby uzyskać najlepsze właściwości.

Jak rozpuścić kajmak w kilku prostych krokach? Weź garnek i napełnij go gorącą wodą. W środku umieść słoik z kajmakiem i podgrzewaj na małym ogniu. Wystarczy gotować przez kilka minut - i już! Pamiętaj jednak, żeby moc palnika nie była zbyt duża. Woda nie powinna się zagotować, ponieważ wtedy kajmak po wyjęciu z garnka może okazać się za bardzo płynny.

Może Cię kusić, żeby włożyć kajmak do mikrofalówki i zobaczyć, czy ta metoda nie będzie szybsza. Sprawa jest prosta - pod żadnym pozorem tego nie rób! Włożenie puszki z kajmakiem do mikrofali może się skończyć uszkodzeniem zarówno kajmaku, jak i samej kuchenki.

Właściwie podgrzaną masę kajmakową najlepiej zużyć w całości na tort marchewkowy,sernik z masą krówkową, bułeczki drożdżowe z kajmakiem lub inny przepis. Co jednak w sytuacji, gdy trochę zostanie? Ostudzoną masę można umieścić na kilka dni w lodówce. Możliwe jest także zamrożenie kajmaku, wtedy termin przydatności po otwarciu wydłuży się do kilku tygodni.

Kajmak jak rozpuścić - podsumowanie

Kajmak rozpuszcza się w wysokich temperaturach, podobnie jak czekolada. Dlatego najskuteczniejszą metodą na przygotowanie właściwej polewy lub nadzienia z kajmakiem będzie gotowanie na małym ogniu.

Polecane przepisy

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

Szarlotka z budyniem i skorupką bezową

6 godz 20 min Średni
Domowe krówki - prosty przepis

Domowe krówki - prosty przepis

1 godz 19 min Łatwy
Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)

Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)

5 godz 20 min Łatwy
Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

6 godz 40 min Średni
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

2 godz 25 min Łatwy
Ciastka francuskie z twarogiem

Ciastka francuskie z twarogiem

41 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

jak zrobić karmel
Jak zrobić karmel
Jak karmelizować gruszki?
Jak karmelizować gruszki?
polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak ubić tłustą śmietanę
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu