Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak przygotować faworki z piekarnika?

Tłusty czwartek jest świętem kojarzącym się przede wszystkim z jedzeniem pączków. Nie należy jednak zapominać o faworkach (znany też jako chrusty), które w tym dniu także cieszą się dużą popularnością. Według tradycyjnego przepisu te kruche ciastka w kształcie kokardek smaży się na głębokim tłuszczu. Istnieje jednak alternatywa. Jeśli przekąska ma być bardziej fit, faworki można także upiec. Jak stworzyć taki przysmak? Poniżej znajdziesz praktyczne wskazówki, jak przygotować faworki z piekarnika.

Faworki z piekarnika – jak przygotować?

Lżejsza wersja tradycyjnego przysmaku jest dla wielu miłośników deserów czymś bardzo atrakcyjnym. Pieczone faworki są bardziej delikatne i kruche, a przygotowanie nie jest bardzo trudne. Legenda głosi, że faworki powstały przez przypadek, gdy cukiernik niechcący wrzucił do rozgrzanego tłuszczu wąski pasek ciasta na pączki, a ono w trakcie smażenia skręciło się w charakterystyczny kształt. Jednak, jeśli te pieczone rarytasy mają wyjść dobrze, nie ma miejsca na zdanie się na los – należy postępować zgodnie z przepisem.

Żeby przygotować pieczone fit faworki należy postępować według wymienionych poniżej kroków.

  1. W misce lub na stolnicy umieść 250 g mąki pszennej, 100 g śmietany kwaśnej 18%, 50 g zimnego smalcu lub masła pokrojonego w kostkę; 50 g, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru i szczyptę soli.
  2. Połącz wszystkie składniki tak, żeby powstało jednolite ciasto. Można to zrobić ręcznie lub skorzystać z pomocy miksera albo robota kuchennego. Jeśli ciasto jest twarde i mało elastyczne, prawdopodobnie jest tam za dużo mąki. W takiej sytuacji odpowiedni efekt osiągniesz, dodając więcej śmietany lub odrobinę wody.
  3. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Im ciasto będzie cieńsze, tym faworki bardziej chrupiące.
  5. Nożem lub specjalnym radełkiem do faworków pokrój placek w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Na środku każdego podłużnego prostokąta zrób niewielkie nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek. Tym sposobem przygotuj pierwszą turę faworków. Układaj je jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem.
  6. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
  7. Wyjmij faworki z piekarnika. Po upieczeniu pierwszej partii wykładaj na blaszkę kolejne.
  8. Cukrem pudrem należy posypać faworki już po ostudzeniu!
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Popularność faworków i tajemnica ich nazwy

Opisany przepis jest najbliższy polskiej tradycji kulinarnej. Pamiętaj jednak o tym, że faworki jada się także w innych krajach, gdzie żywa jest tradycja karnawałowa. Zwyczaj jedzenia tych kruchych przekąsek można spotkać także w Niemczech, we Włoszech czy na Litwie. W Hiszpanii ich kształt bardziej przypomina uszy niż kokardkę. Stąd ich oryginalna nazwa - orejas de carnaval, czyli dosłownie „uszy karnawałowe”. Polska nazwa faworków jest inspirowana językiem francuskim. Pochodzi od słowa „faveur”, które oznacza wąską wstążeczkę. W różnych regionach Polski faworki mają także swoje lokalne nazwy – chruściki, chrustki, grochowinki lub kreple.

Pieczone faworki domowe - podsumowanie

Chcesz coś lżejszego na tłusty czwartek? Pieczone faworki to znakomity wybór! Idealnie nadają się jako dodatek do kawy i herbaty. Poza tym zachowują świeżość znacznie dłużej niż pączki, zwłaszcza, jeśli będą odpowiednio przechowywane. Odpowiedni do trzymania faworków będzie zamknięty pojemnik umieszczony w suchym miejscu. Pamiętaj, by mieć go zawsze pod ręką, by szybko sięgnąć po ulubiony smakołyk!

Polecane przepisy

Ciastka przez maszynkę

Ciastka przez maszynkę

40 min Łatwy
Ciastka francuskie z mascarpone

Ciastka francuskie z mascarpone

34 min Łatwy
Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

2 godz 9 min Łatwy
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

1 godz 30 min Łatwy
Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

4 godz 42 min Średni
Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

1 godz 57 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Tłusty czwartek kusi pączkami, faworkami i słodkościami, którym trudno się oprzeć!
Tłusty czwartek kusi pączkami, faworkami i słodkościami, którym trudno się oprzeć!
desery, deser
Pieczenie ciast – najważniejsze wskazówki
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić powidła śliwkowe? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić powidła śliwkowe?
Dżem z dyni - jak go przyrządzić domowym sposobem?  porady
Dżem z dyni - jak go przyrządzić domowym sposobem?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu