Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak podgrzać kluski na parze?

A co, jeśli zdarzy się przygotować większą ilość klusek na parze? Czy odgrzewane następnego dnia również będą smaczne i w jaki sposób je podgrzać? Na szczęście to nic trudnego. W naszym poradniku omawiamy wszystkie sprawdzone sposoby.

Kluski na parze - co to?

Kluski na parze to przepis znany w różnych regionach Polski. Nieraz potrawa występuje pod innymi nazwami takimi jak pyzy drożdżowe, kluski parowe, pampuchy, paruchy, kluchy na łachu albo buchty. Wyrób przypomina trochę pączki. Także jest zrobiony z ciasta drożdżowego i uformowany w podobny, owalny kształt. W przeciwieństwie do pączków zachowują jednak jasną barwę, co czyni je podobnymi do czeskich knedlików. A to dlatego, że pampuchy w nie są smażone na tłuszczu lub pieczone tylko gotowane na parze. Dzięki temu są delikatne w smaku, puszyste, a przy tym bardzo sycące.

Kluski na parze można przygotowywać z różnego rodzaju nadzieniem - najczęściej na słodko z ulubionym dżemem albo konfiturą. Można je również jadać do wytrawnych dań. Podane z mięsem, zastępują kartofle. Inna możliwość to podanie klusek na parze jako samodzielnie danie ze stopionym masłem i skwarkami. Bardzo dobrze pasuje do nich także sos pieczeniowy.

Na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi występuje kilka lokalnych wersji tej potrawy. znajdziesz tam między innymi parowańce brzozowickie z kapustą i grzybami, parowańce z serem oraz parowańce żakowolskie z soczewicą.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Gotowe kluski na parze jak podgrzać?

Jeśli parowańców po obiedzie zostało jeszcze dużo, można dojeść część z nich także na zimno. Co jednak w sytuacji, gdy mają być znów podane jako ciepły obiad?

Do podgrzewania klusek możesz wykorzystać piekarnik. Wystarczy nastawić go na niską temperaturę (100-120 stopni), a następnie piec przez pięć do 10 minut. Jeśli nie chcesz czekać, aż piekarnik się nagrzeje, jest także inny, szybszy sposób. Mowa o kuchence mikrofalowej. W mikrofali pampuchy grzeje się mniej niż dwie minuty. Musisz jednak pamiętać, żeby włożyć kluski na parze do naczynia żaroodpornego, najlepiej z przykryciem. Dzięki temu w czasie podgrzewania nie ubędzie im zbyt dużo wody i nie staną się suche.

Alternatywą dla piekarnika i mikrofalówki może być zwykły garnek z gotującą się wodą. Jeśli pampuchy umieścisz na sitku nad poziomem wody, para jest ogrzeje - analogicznie jak za pierwszym razem, gdy powstawały z surowego ciasta.

Ostatnia możliwość to użycie parowaru. Ta metoda także będzie skuteczna, a kluski na parze będą smakować wyśmienicie.

Polecane przepisy

Kluski na parze nadziewane borówkami

Kluski na parze nadziewane borówkami

2 godz 18 min Łatwy
Polski pulled pork burger

Polski pulled pork burger

3 godz 30 min Średni
Słodkie pampuchy

Słodkie pampuchy

1 godz 42 min Łatwy
Bao ze smażoną wieprzowiną

Bao ze smażoną wieprzowiną

40 min Łatwy
Baozi – chińskie pierożki

Baozi – chińskie pierożki

46 min Średni
Kurczak parzony z warzywami

Kurczak parzony z warzywami

35 min Łatwy

Polecane artykuły

Jak prawidłowo przyrządzić pierożki na parze? porady
Jak prawidłowo przyrządzić pierożki na parze?
Z czym jeść bułeczki bao – 5 pomysłów porady
Z czym jeść bułeczki bao – 5 pomysłów
Czy brukselkę można gotować na parze?
Czy brukselkę można gotować na parze?
zupa-szczawiowa-z-lososiem-3.jpg ZWZ WINIARY
Jakie zupy warto gotować na wiosnę?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Co można zrobić z ciasta parzonego? porady
Co można zrobić z ciasta parzonego?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu