Ozory, czyli zwierzęce języki to dla niektórych kontrowersyjna potrawa. Nie każdy ma odwagę, żeby jej spróbować. Obawy nie są jednak słuszne. Naprawdę warto skosztować tego wykwintnego dania. Nie trzeba nawet iść do restauracji. Ozorki zjesz także w domu. Wystarczy je właściwy sposób je przyrządzić. A do tego musisz wiedzieć przede wszystkim, jak obrać ozory wieprzowe. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję.
Ozory są kruche i delikatne w smaku. Trudno porównać je do innej potrawy, ale koneserzy mięsnych dań podkreślają, że mają w sobie coś wyjątkowego. Jeśli masz ochotę je zjeść, pamiętaj jednak, żeby uzbroić się w cierpliwość. Właściwe przygotowanie ozorków wymaga czasu. W przeciwnym razie będą zbyt twarde i niesmaczne. Co zrobić, aby nadawały się do jedzenia? Jak je prawidłowo ugotować?
1. Surowe ozory opłucz, zalej wodą i pozostaw w garnku na około dwie godziny.
2. Następnie wyszoruj je szczoteczką i wytnij gruczoły ślinowe, które znajdują się przy nasadzie ozorków. Nieraz trzeba poświęcić dużo czasu, żeby oczyścić ozory, ale naprawdę warto zrobić to dokładnie.
3. Potem gotuj mięso na małym ogniu przez około 60 minut, a po wyjęciu z garnka umieść na kilka minut z zimnej wodzie.
4. Obierz ozory ze skóry. Możesz użyć do tego ostrego noża albo obieraczki do warzyw.
Tak przygotowane ozory nadają się do spożycia. W wielu przepisach zaleca się jednak ich podsmażenie. Samo gotowanie może odbywać się natomiast w towarzystwie przypraw i warzyw. Ozory umieszczone przez długi czas w takim wywarze z pewnością będą bardziej aromatyczne.
Wiesz już, jak obrać ozory wieprzowe lub cielęce. Pozostaje jeszcze ustalenie, w jaki sposób je podawać. Jak zaznaczyliśmy wcześniej, ozorki to delikatne mięso, dlatego dobrze komponują się z wyrazistymi dodatkami. Stąd propozycja podania z pikantnymi sosami – na przykład ozorki w sosie chrzanowo musztardowym. Do ozorków będzie pasował także sos pieczarkowy albo pomidorowy z kaparami. Jednak sos chrzanowy wydaje się najbardziej oczywistym wyborem. Chrzan dodaje smaku delikatnemu mięsu.
Choć zazwyczaj jada się je właśnie na ciepło, ozory mogą stanowić także podstawę tak zwanej zimnej płyty. Czasami na przyjęciach podaje się jako przystawkę ozory w galarecie. Taka potrawa może występować pod nazwą „ozory w auszpiku”. Innym osobliwym sposobem na wykorzystanie ozorów jest danie wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – salceson ozorkowy wiejski. Mowa o wędlinie wywodzącej się z Wąchocka do której przygotowania oprócz ozorów wykorzystuje się także wątróbkę i skórki wieprzowe. To prawdziwa gratka dla każdego, kto ceni smaczne podroby!
Przepisy z użyciem zwierzęcych języków można znaleźć w wielu książkach kucharskich. Przygotowywanie ich na szczególne okazje to długa tradycja. Wspominał o nich nawet Adam Mickiewicz na kartach „Pana Tadeusza”. Warto zaserwować ozorki, jeśli szukasz przepisu na tradycyjne polskie danie. Z pewnością zainteresuje obcokrajowców, ale też rodaków ceniących wyszukane potrawy kuchni polskiej. Z pozoru ich przygotowanie może wydawać się trudne, jednak, gdy tylko nauczysz się, jak obierać ozory wieprzowe, pewnie chętniej będziesz sięgać po ten składnik.