Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak obrać kalarepę?

Jak obrać kalarepę?

Kalarepa to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw! Świetnie smakuje jako składnik wielu przepisów, ale ma również zwolenników zjadania jej na surowo – na przykład z dipami. Aby jednak cieszyć się zdrową przekąską, trzeba ją najpierw obrać. A to może być trudne – zważywszy na grubą skórkę kalarepy!

Jak jeść kalarepę?

Kalarepa najczęściej kojarzona jest jako zdrowa alternatywa dla chipsów. Podawana z aromatycznymi sosami, świetnie sprawdzi się jako przekąska przed telewizor. Tymczasem to warzywo może być składnikiem wielu świetnie ocenianych przepisów! Jakich? Najlepiej zacząć od surówek – w końcu taką wersję kalarepy znasz najlepiej. Doskonale komponuje się z bazylią, szczypiorkiem, świeżym pieprzem. Składniki możesz dodawać wedle uznania. Smak kalarepy dobrze łączy się z wieloma przyprawami – także tymi nieco bardziej słodkimi. Stanowi również warte uwagi połączenie z oliwkami, marchewką, groszkiem, cebulą.

To jednak dopiero początek! Świetnym pomysłem na kalarepę jest oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy. Jej nazwa to nic innego, jak śląskie określenie na warzywo będące głównym składnikiem dania! Co ciekawe, do przygotowania zupy będziesz potrzebować kalarepy z liśćmi – one także odgrywają rolę w tej recepturze. Poszatkowane, możesz dorzucić je do gotującej się zupy. Lista składników jest jednak dłuższa niż wyłącznie zielone warzywo: potrzebujesz jeszcze ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, smalcu, śmietany, bulionu – i przypraw. Jakich? Najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, sól i pieprz.

Kalarepa to nie tylko podstawa smacznych dań, ale również świetny dodatek. Są przepisy, w których doskonale uzupełnia na przykład dania mięsne – takie jak kurczak lub łopatka wieprzowa. Warzywo śmiało możesz zapiekać!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak obrać kalarepę? Na co uważać?

Wiesz już, jak zjadać kalarepę – a to tylko niektóre możliwości. Zanim jednak przystąpisz do ich realizowania, czas pozbyć się niejadalnej skórki. Gruba skóra warzywa nie jest łatwa do usunięcia – dlatego warto uzbroić się w cierpliwość – i odpowiednie narzędzia. Powinien sobie poradzić z nią nóż, którym na co dzień obierasz ziemniaki. Uważaj jednak – nie jest to takie proste. Bardzo istotną kwestią jest dokładne usunięcie skóry – by nie zostawić zgrubiałych elementów. Podejdź więc do zadania wyjątkowo starannie.

Dobrze wiedzieć, by warstwa usuwanej skóry była nieco grubsza niż w przypadku obierania ziemniaków. Dzięki temu zostanie sam miąższ, który jest delikatny, soczysty i chrupki.

Pamiętaj, by przed obraniem warzywo dokładnie umyć. Nie pomijaj mycia liści – zwłaszcza, że stanowią dodatek do wielu przepisów z kalarepą. Chociaż w sklepach często możesz kupić kalarepę bez liści, mając wybór, zdecyduj się na wersję, gdzie są one dostępne. Być może zainspiruje Cię to do poszukiwań kreatywnych receptur na dania z kalarepą.

Oprócz klasycznej, zielonej kalarepy, możesz spotkać się z kalarepą… fioletową! Nazywa się blankyt i wyróżnia słodkim, delikatnym miąższem. To wczesna odmiana tego warzywa, a przy tym taka, która dłużej nie drewnieje – trwałość to jej duża zaleta! Nie mówiąc o tym, że prezentuje się atrakcyjnie pod względem wizualnym.

Niezależnie od koloru skórki kalarepy, warzywo obierzesz, kierując się tymi samymi wskazówkami.

Wiesz już, jak obrać kalarepę i jakie potrawy możesz z niej przyrządzić? Wybór przepisów jest bardzo duży, a charakterystyczny smak ma wielu amatorów. Nie mówiąc o tym, że warzywo jest niskokaloryczne - sprawdzi się więc także u osób pilnujących deficytu kalorycznego.

Nie czekaj, już dzisiaj wypróbuj ulubiony sposób na kalarepę!

Polecane przepisy

Wiosenna zupa z kalarepy

Wiosenna zupa z kalarepy

1 godz Łatwy
Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe

45 min Średni
Cukinia z kaszą bulgur

Cukinia z kaszą bulgur

36 min Łatwy
Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

1 godz 3 min Łatwy
Zupa-krem ze świeżego ogórka

Zupa-krem ze świeżego ogórka

34 min Łatwy
Kopytka z kurkami i bobem

Kopytka z kurkami i bobem

14 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pesto z liści kalarepy - idea zero waste porady PWGiN
Pesto z liści kalarepy - idea zero waste
Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić
Szparagi w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Fasolka edamame - jak ją jeść?
Fasolka edamame - jak ją jeść?
Jak gotować bób?
Jak gotować bób?
Jak przechowywać rzodkiewkę? porady
Jak przechowywać rzodkiewkę?
botwinka WINIARY
5 sposobów na botwinkę – botwinka nigdy się nie nudzi!
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu