Kalarepa najczęściej kojarzona jest jako zdrowa alternatywa dla chipsów. Podawana z aromatycznymi sosami, świetnie sprawdzi się jako przekąska przed telewizor. Tymczasem to warzywo może być składnikiem wielu świetnie ocenianych przepisów! Jakich? Najlepiej zacząć od surówek – w końcu taką wersję kalarepy znasz najlepiej. Doskonale komponuje się z bazylią, szczypiorkiem, świeżym pieprzem. Składniki możesz dodawać wedle uznania. Smak kalarepy dobrze łączy się z wieloma przyprawami – także tymi nieco bardziej słodkimi. Stanowi również warte uwagi połączenie z oliwkami, marchewką, groszkiem, cebulą.
To jednak dopiero początek! Świetnym pomysłem na kalarepę jest oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy. Jej nazwa to nic innego, jak śląskie określenie na warzywo będące głównym składnikiem dania! Co ciekawe, do przygotowania zupy będziesz potrzebować kalarepy z liśćmi – one także odgrywają rolę w tej recepturze. Poszatkowane, możesz dorzucić je do gotującej się zupy. Lista składników jest jednak dłuższa niż wyłącznie zielone warzywo: potrzebujesz jeszcze ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, smalcu, śmietany, bulionu – i przypraw. Jakich? Najlepiej sprawdzi się tutaj ziele angielskie, sól i pieprz.
Kalarepa to nie tylko podstawa smacznych dań, ale również świetny dodatek. Są przepisy, w których doskonale uzupełnia na przykład dania mięsne – takie jak kurczak lub łopatka wieprzowa. Warzywo śmiało możesz zapiekać!
Wiesz już, jak zjadać kalarepę – a to tylko niektóre możliwości. Zanim jednak przystąpisz do ich realizowania, czas pozbyć się niejadalnej skórki. Gruba skóra warzywa nie jest łatwa do usunięcia – dlatego warto uzbroić się w cierpliwość – i odpowiednie narzędzia. Powinien sobie poradzić z nią nóż, którym na co dzień obierasz ziemniaki. Uważaj jednak – nie jest to takie proste. Bardzo istotną kwestią jest dokładne usunięcie skóry – by nie zostawić zgrubiałych elementów. Podejdź więc do zadania wyjątkowo starannie.
Dobrze wiedzieć, by warstwa usuwanej skóry była nieco grubsza niż w przypadku obierania ziemniaków. Dzięki temu zostanie sam miąższ, który jest delikatny, soczysty i chrupki.
Pamiętaj, by przed obraniem warzywo dokładnie umyć. Nie pomijaj mycia liści – zwłaszcza, że stanowią dodatek do wielu przepisów z kalarepą. Chociaż w sklepach często możesz kupić kalarepę bez liści, mając wybór, zdecyduj się na wersję, gdzie są one dostępne. Być może zainspiruje Cię to do poszukiwań kreatywnych receptur na dania z kalarepą.
Oprócz klasycznej, zielonej kalarepy, możesz spotkać się z kalarepą… fioletową! Nazywa się blankyt i wyróżnia słodkim, delikatnym miąższem. To wczesna odmiana tego warzywa, a przy tym taka, która dłużej nie drewnieje – trwałość to jej duża zaleta! Nie mówiąc o tym, że prezentuje się atrakcyjnie pod względem wizualnym.
Niezależnie od koloru skórki kalarepy, warzywo obierzesz, kierując się tymi samymi wskazówkami.
Wiesz już, jak obrać kalarepę i jakie potrawy możesz z niej przyrządzić? Wybór przepisów jest bardzo duży, a charakterystyczny smak ma wielu amatorów. Nie mówiąc o tym, że warzywo jest niskokaloryczne - sprawdzi się więc także u osób pilnujących deficytu kalorycznego.
Nie czekaj, już dzisiaj wypróbuj ulubiony sposób na kalarepę!