Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Imbir - kategoria top

Jak obierać imbir - kuchenne tipy od WINIARY!

Imbir jest rośliną znaną od stuleci ze swoich walorów smakowych oraz leczniczych. Często pojawia się jako składnik różnych potraw, między innymi w kuchni azjatyckiej. stanowi też bazę do syropów, olejków i różnych napojów. Występuje zarówno w formie świeżego korzenia (kłącza), jak i w formie sproszkowanej. Gdy kupujesz w sklepie świeży korzeń, pojawia się pytanie, czy imbir trzeba obierać? Jeśli nie masz pewności, odpowiedź znajdziesz w naszym artykule.

Czy obierać imbir do herbaty i do gotowania?

Teoretycznie obieranie imbiru nie jest konieczne. Pamiętajmy jednak, że nie jest to roślina pochodząca z własnej działki albo przydomowego ogródka. Największe uprawy imbiru zlokalizowane są w Azji i Afryce. To oznacza, że korzeń musi przebyć naprawdę długą drogę do polskiego sklepu. Żeby się nie zepsuł, często jest zabezpieczany przy użyciu różnych środków chemicznych. pestycydy, mykotoksyny i inne środki, którymi imbir był potraktowany w czasie transportu albo przy zbiorach, by przedłużyć jego świeżość, będą zawsze na skórce. Żeby uniknąć przedostania się takich substancji do organizmu, lepiej zetrzeć skórkę i używać jedynie soczystego, pachnącego miąższu.

Podsumowując, imbir do herbaty obierać trzeba, żeby mieć pewność, że do napoju nie dostaną się żadne niebezpieczne substancje, Nie inaczej jest z dodawaniem imbiru do lemoniady, grzańca albo potrawy przygotowywanej na obiad.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Imbir jak obrać?

Znasz już odpowiedź na pytanie, czy obierać imbir. Skoro wiadomo, że to ważne dla zdrowia, pozostaje jeszcze kwestia znalezienia sposobu na to, żeby zrobić to szybko, sprawnie i skutecznie. Gdy masz świeży, dobrej jakości imbir obieranie nie powinno przysporzyć poważnych kłopotów. Zaleca się, żeby używać do tego łyżeczki. W ten sposób pozbędziesz się twardej skórki, zachowując najwięcej aromatycznego miąższu. Jeśli jednak szukasz wygodniejszego sposobu, jak obierać imbir do herbaty, możesz sięgnąć także po nóż albo obieraczkę do warzyw. Pamiętaj jednak, że skórka jest bardzo cienka, więc należy zachować ostrożność, żeby nie ścinać zbyt grubej warstwy, Jak obierać imbir, żeby było łatwiej? Na pewno przed obieraniem powinien być umyty i ususzony na ręczniku papierowym. Jeśli korzeń ma nieregularny kształt, warto pociąć go na kawałki. W ten sposób unikniesz gimnastykowania się tam, gdzie korzeń wygina się pod dziwnym kątem.

Imbir czy obierać i jak? Podsumowanie

Imbir obierać czy nie? Teraz już nie masz wątpliwości. Dla bezpieczeństwa zawsze warto pozbyć się skórki, ponieważ może być zanieczyszczona przez różne środki ochrony roślin. Jeśli nie chcesz ryzykować zdrowiem swoim i bliskich, lepiej obrać ten składnik, zanim trafi do obiadu.

Teraz, gdy wiesz już, czy imbir trzeba obrać ze skórki, możesz skupić się na wypróbowaniu pysznych przepisów z tych składnikiem. Szczególnie polecamy:

  • sezamowo-imbirowy makaron soba;
  • schab nadziewany w marynacie imbirowej;
  • sos cytrynowo imbirowy.

Warto pamiętać, że imbir doskonale pasuje także do gorących rozgrzewających napojów, a także do zup. Szczególnie do pikantnej zupy z dyni, gdzie komponuje się z czosnkiem i kurkumą, tworząc miks przypraw wspomagających odporność.

Polecane przepisy

Sos cytrynowo-imbirowy

Sos cytrynowo-imbirowy

20 min Łatwy
Sezamowo-imbirowy makaron soba

Sezamowo-imbirowy makaron soba

15 min Łatwy
Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

47 min Łatwy
Zupa dyniowa z imbirem

Zupa dyniowa z imbirem

30 min Łatwy
Wołowina po mongolsku

Wołowina po mongolsku

48 min Łatwy
Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

Curry z dyni z batatem i ciecierzycą

1 godz 3 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zamarynować imbir do herbaty?
Jak zamarynować imbir do herbaty?
Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
herbatki na zimowe wieczory
Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory
8 naturalnych składników wzmacniających odporność
8 naturalnych składników wzmacniających odporność
imbir
Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu