Teoretycznie obieranie imbiru nie jest konieczne. Pamiętajmy jednak, że nie jest to roślina pochodząca z własnej działki albo przydomowego ogródka. Największe uprawy imbiru zlokalizowane są w Azji i Afryce. To oznacza, że korzeń musi przebyć naprawdę długą drogę do polskiego sklepu. Żeby się nie zepsuł, często jest zabezpieczany przy użyciu różnych środków chemicznych. pestycydy, mykotoksyny i inne środki, którymi imbir był potraktowany w czasie transportu albo przy zbiorach, by przedłużyć jego świeżość, będą zawsze na skórce. Żeby uniknąć przedostania się takich substancji do organizmu, lepiej zetrzeć skórkę i używać jedynie soczystego, pachnącego miąższu.
Podsumowując, imbir do herbaty obierać trzeba, żeby mieć pewność, że do napoju nie dostaną się żadne niebezpieczne substancje, Nie inaczej jest z dodawaniem imbiru do lemoniady, grzańca albo potrawy przygotowywanej na obiad.
Znasz już odpowiedź na pytanie, czy obierać imbir. Skoro wiadomo, że to ważne dla zdrowia, pozostaje jeszcze kwestia znalezienia sposobu na to, żeby zrobić to szybko, sprawnie i skutecznie. Gdy masz świeży, dobrej jakości imbir obieranie nie powinno przysporzyć poważnych kłopotów. Zaleca się, żeby używać do tego łyżeczki. W ten sposób pozbędziesz się twardej skórki, zachowując najwięcej aromatycznego miąższu. Jeśli jednak szukasz wygodniejszego sposobu, jak obierać imbir do herbaty, możesz sięgnąć także po nóż albo obieraczkę do warzyw. Pamiętaj jednak, że skórka jest bardzo cienka, więc należy zachować ostrożność, żeby nie ścinać zbyt grubej warstwy, Jak obierać imbir, żeby było łatwiej? Na pewno przed obieraniem powinien być umyty i ususzony na ręczniku papierowym. Jeśli korzeń ma nieregularny kształt, warto pociąć go na kawałki. W ten sposób unikniesz gimnastykowania się tam, gdzie korzeń wygina się pod dziwnym kątem.
Imbir obierać czy nie? Teraz już nie masz wątpliwości. Dla bezpieczeństwa zawsze warto pozbyć się skórki, ponieważ może być zanieczyszczona przez różne środki ochrony roślin. Jeśli nie chcesz ryzykować zdrowiem swoim i bliskich, lepiej obrać ten składnik, zanim trafi do obiadu.
Teraz, gdy wiesz już, czy imbir trzeba obrać ze skórki, możesz skupić się na wypróbowaniu pysznych przepisów z tych składnikiem. Szczególnie polecamy:
Warto pamiętać, że imbir doskonale pasuje także do gorących rozgrzewających napojów, a także do zup. Szczególnie do pikantnej zupy z dyni, gdzie komponuje się z czosnkiem i kurkumą, tworząc miks przypraw wspomagających odporność.