Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak gotować po irlandzku? Kulinarne porady na Dzień Świętego Patryka

Irlandia ma swoje święto 17 marca. Wtedy właśnie wypada Dzień Świętego Patryka, czyli patrona tego kraju. Irlandczycy mają wtedy wolne od pracy, a mieszkańcy innych krajów na całym świecie - okazję do hucznej zabawy.

Najpopularniejszym sposobem celebracji jest wyjście do irlandzkiego pubu – obowiązkowo z jakimś zielonym gadżetem nawiązującym do Irlandii. Nie zapominajmy jednak, że można świętować również w domu i na tę okazję przygotować typowo irlandzkie dania. Masz ochotę na kulinarną przygodę? Z okazji Dnia Świętego Patryka możesz jeść przez jeden dzień jak prawdziwy Irlandczyk!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jakie są typowe dania irlandzkie?

Wielu osobom Irlandia kojarzy się przede wszystkim z rozgrzewającymi napojami. Dużo w tym przypadku, bo gdyby nie doszło do pewnego pechowego zdarzenia, być może kawa po irlandzku nigdy by nie powstawała. Kultowy napój, serwowany na całym świecie, jest dziełem Josepha Sheridana, który prowadził lotniskową kantynę. Pewnego dnia musiał ugościć przemarzniętych i złych Kanadyjczyków, których samolot z powodu awarii musiał pozostać na lotnisku. Żeby trochę ich rozgrzać i poprawić nastroje podał kawę z dodatkiem whiskey oraz słodkiej bitej śmietany. Napój został przyjęty z wielkim entuzjazmem, a przepis na kawę po irlandzku bardzo szybko zyskał ogromną popularność.

Irlandzka kawa to światowy fenomen, ale przecież kulinarne dziedzictwo zielonej wyspy nie ogranicza się do tego jednego specjału. Skupmy się na tym, co można wrzucić na ząb!

W kuchni irlandzkiej wielką rolę odgrywały zawsze ziemniaki. Dlatego to z tych warzyw przygotowywane jest wiele tradycyjnych potraw. Dziś z łatwością możesz je odtworzyć, sięgając po kilka prostych składników. Jakie irlandzkie dania warto przetestować?

  • Colcannon – to puree ziemniaczane wymieszane z duszonym jarmużem lub kapustą. Do tak przygotowanej masy dodaje się jeszcze mleko, masło i przyprawy. Colcannon może być dodatkiem do mięsnych potraw.
  • Dubliński Coddle - pod tą nazwą kryje się potrawa często przygotowywana z resztek. W tym daniu jednogarnkowym dominują ziemniaki, a także cebula, bekon i parówki wieprzowe. Do doprawienia wystarcza sól, pieprz i natka pietruszki. Wszystkie składniki są długo gotowane - aż do miękkości.
  • Irish Stew – to z kolei nic innego, jak irlandzki gulasz. W przeciwieństwie do gulaszu węgierskiego czy leczo, nie znajdziesz tu papryki. Głównym składnikiem jest mięso wołowe lub jagnięce, a do tego dodaje się oczywiście ziemniaki, w oprócz tego marchew i cebulę. Wyrazisty smak potrawie nadaje bulion oraz świeży tymianek.
  • Boxty – to irlandzka wersja placków ziemniaczanych. W porównaniu z polskimi plackami są zdecydowanie grubsze i bardziej puszty. Przygotowuje się je ze starych ziemniaków z dodatkiem gotowanego puree, jajka, mleka i proszku do pieczenia. Można zjadać je zarówno na słono jak i na słodko.

Najlepsze irlandzkie desery

Jak widzisz, irlandzkie dania obiadowe to przede wszystkim sycące rozgrzewające potrawy z prostych i tanich składników. A co z deserami? Jeśli masz ochotę na coś słodkiego w irlandzkim stylu, możesz skorzystać z wymienionych poniżej przepisów.

  • Pudding chlebowy z owocami – pomysłowe danie z resztek. Bazę tego osobliwego deseru stanowi czerstwa bułka (najlepiej chałka), którą kroi się na kawałki i macza w mieszaninie z jaj, mleka, cukru i śmietanki. Po pieczeniu przez 45 minut pod przykryciem należy dodać jeszcze owoce i płatki migdałowe i piec jeszcze 15-20 minut bez przykrycia. Tuż przed podaniem na stół można dodatkowo udekorować posypką z cukru pudru.
  • Irlandzkie tiramisu z likierem – to propozycja dla tych, którzy preferują słodkości bez pieczenia. Irlandzka wersja tiramisu różni się od włoskiej przede wszystkim zastosowaniem likieru Baileys Irish Cream zamiast delikatnego Amaretto.

Irlandzkie dania - podsumowanie

Dania irlandzkie nie należą do najpopularniejszych. Warto jednak dać im szansę choć raz w roku. Kto wie, może taki kulinarny eksperyment okaże się ciekawą inspiracją i niektóre przepisy zostaną z Tobą na dłużej.

Polecane przepisy

Nuggetsy z kurczaka w ostrym cieście

Nuggetsy z kurczaka w ostrym cieście

42 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

1 godz 10 min Łatwy
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

40 min Łatwy
Mini-pie z białą kiełbasą

Mini-pie z białą kiełbasą

1 godz 5 min Łatwy
Pieczone pierogi kebabowe

Pieczone pierogi kebabowe

48 min Łatwy
Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

Młody indyk pieczony z bakaliami i pomarańczą

15 godz 16 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
Światowy Dzień Nutelli: porady na wykorzystanie kremu
Światowy Dzień Nutelli: porady na wykorzystanie kremu
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
domowe frytki z piekarnika
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
3 sposoby na przygotowanie dubajskiej czekolady w domu
Kulinarna podróż po zupach świata
Kulinarna podróż po zupach świata
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu