Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cieciorka w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Dzięki wyjątkowo delikatnemu smakowi jest idealnym składnikiem wielu różnorodnych potraw. Każdy wielbiciel ciecierzycy docenia pyszne i pożywne zupy z jej dodatkiem czy kremowy hummus, który stanowi wręcz niezrównaną w smaku przekąskę. Z ciecierzycy z łatwością przyrządzimy wiele wspaniałych dań. Wystarczy tylko odrobina pomysłowości!

Skąd się wzięła ciecierzyca?

Cieciorka pochodzi z Azji, ale obecnie jest uprawiana również w południowej Europie, Afryce i Ameryce Północnej. Jest to jednoroczna, średnich rozmiarów roślina, której nasiona kryją się w niewielkim strączku. Ziarna mają około centymetra średnicy i kształt nieco zbliżony do gruszki. Ich kolor jest bardzo różnorodny i zależy od gatunku. Nasiona cieciorki mogą być kremowe, żółte, czerwone, zielone a nawet ciemnobrunatne.

Choć w Polsce i sąsiednich krajach cieciorka wciąż jeszcze nie jest zbyt popularna, warto wspomnieć, że była ona uprawiana już w czasach starożytnych, stanowiąc podstawowy składnik diety Greków i Rzymian.

Ciekawostką jest też to, że ciecierzyca nie rośnie dziko, lecz jest tylko i wyłącznie rośliną uprawną. Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z dań, których podstawą jest właśnie ciecierzyca. I nic w tym dziwnego, gdyż te maleńkie, podobne do grochu nasiona kryją w sobie mnóstwo cennych składników i mikroelementów. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem białka, dlatego też z powodzeniem może zastępować mięso w diecie wegetariańskiej.

Jak ugotować ciecierzycę? Różne sposoby przygotowywania cieciorki

Niewielkie nasiona cieciorki, przypominające kształtem i rozmiarem orzeszki, mają delikatny i nieco słodkawy smak. Stanowią świetny dodatek do różnorodnych dań – mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Jak gotować ciecierzycę? Otóż suche ziarna muszą najpierw napęcznieć. W tym celu należy je moczyć w wodzie (podobnie jak groch) przez kilkanaście godzin. Gdy już nabiorą wilgoci, gotujemy je pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny, doprawiając solą dopiero pod koniec obróbki termicznej. Przygotowane w ten sposób ziarna mogą być podstawą wielu wyśmienitych dań.

Warto pamiętać, że gotową cieciorkę możemy dostać w puszkach, ale trzeba się liczyć z faktem, że nie będzie ona smakować tak samo, jak ta przygotowana przez nas bezpośrednio.

Teraz, gdy już wiadomo, co to za roślina i jak ją gotować, ciecierzyca może stanowić podstawę wielu dań. Ze zmielonych nasion warto przyrządzić delikatne kotlety z ciecierzycy lub doceniany w wielu krajach hummus, stanowiący znakomity dodatek do pieczywa oraz surowych warzyw. Jeśli szukamy przepisu na lekką kolację, sałatka z ciecierzycą i pomidorami powinna spełnić nasze oczekiwania.

Do jakich jeszcze dań może się przydać ugotowana wcześniej ciecierzyca? Przepis na pyszną pastę na pewno zachwyci każdego konesera tych smacznych ziaren!

Oryginalna pasta ziołowa

Pachnąca ziołami pasta z ciecierzycy to genialny sposób na urozmaicenie kanapek. Świetnie nadaje się także do smarowania cienkich tortilli oraz jako dip do pokrojonych w paski warzyw (np. młodych marchewek, ogórków lub kawałków selera naciowego).

Aby przyrządzić taką pastę, wystarczy ugotować namoczoną wcześniej cieciorkę z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy oraz Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY). Ostudzone i miękkie ziarenka należy przełożyć do miski, dodać ząbek czosnku, troszkę świeżej bazylii, natkę pietruszki, mieloną słodką paprykę, curry, pieprz i sól do smaku oraz kilka łyżek oliwy. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ziołowa pasta z ciecierzycy jest idealnym dodatkiem do świeżego, chrupiącego pieczywa. Jej delikatny i orientalny smak będzie doskonałym uzupełnieniem ulubionych kanapek.

Teraz, gdy już wiesz, jak gotować ciecierzycę, bez problemu przyrządzisz wiele oryginalnych dań, którym na pewno nikt z twoich domowników lub znajomych nie będzie w stanie się oprzeć. Delikatny i lekko orzechowy smak cieciorki z pewnością docenią nawet osoby o najbardziej wybrednym podniebieniu!

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty