Gdy na targach i straganach pojawiają się owoce sezonowe, można cieszyć się wielkim wyborem i ogromną różnorodnością na talerzu. W cieplejszych miesiącach, zamiast po dostępne cały rok jabłka, gruszki czy banany, lepiej sięgnąć po te specjały, które będą świeże tylko przez pewien czasu. Właśnie latem należy bogactwem smaku jakie zapewnia malina, truskawka, arbuz, borówka i jagoda. W naszym poradniku skupimy się na dwóch ostatnich. Czy wiesz na pewno, czym się różni jagoda od borówki? Choć wyglądają podobnie, to przecież inne owoce. Przyjrzyjmy się im bliżej!
Zacznijmy od tego, że nie można jednoznacznie określić, który z tych owoców jest zdrowszy albo smaczniejszy, więc ewentualny wybór jest kwestią subiektywną. Nie ma większego znaczenia, czy na talerzy trafi borówka czy jagoda, a najlepiej korzystać z okazji i gdy tylko można jeść jedno i drugie! Jeśli jednak intrygują Cię podobieństwa i różnice, wyjaśnijmy to dokładnie, żeby nie było wątpliwości.
Borówka:
Jagoda:
Borówki i jagody wykorzystuje się w rozmaitych przepisach. Wiele osób do dziś wspomina pyszne pierogi z jagodami przygotowywane przez babcie. Bardzo ciekawą zupą na słodko jest natomiast chłodnik jagodowy. Jeśli masz ochotę na coś wykwintnego, doskonałym wyborem będzie tarta z borówkami, drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką, bananowiec z lewitującymi borówkami. Jako ozdobę do tortu, dodatek do owsianki albo farsz do muffinek można wybrać oba rodzaje owoców albo nawet połączyć je ze sobą w jednym przepisie. Borówki i jagody świetnie sprawdzą się także jako dodatek do lodów z bitą śmietaną albo do gofrów. To także doskonały wybór na farsz do naleśników na śniadanie. Jagody a borówki – mimo pewnych różnic świetnie sprawdzają się w kuchni. Gdy tylko masz je pod ręką, z łatwością znajdziesz sposób na to, żeby wyczarować z nich coś oryginalnego. A jeśli potrzebne jest coś prostego, zawsze można umyte owoce zjeść ze śmietaną lub z jogurtem, dodając ewentualnie odrobinę cukru.
Wiesz już, czym się różni jagoda od borówki. Ale co jest lepsze: jagoda czy borówka? Mówi się, że kawa nie wyklucza herbaty. Można zatem przyjąć, że z sezonowymi owocami jest tak samo. Warto jeść je na przemian i korzystać z wielu okazji, żeby po nie sięgać. Borówka i jagoda łatwo dostępna i niedroga w szczycie sezonu to świetny sposób na dostarczenie odpowiedniej porcji witamin. Pamiętaj, że jeśli chcesz jadać takie przysmaki także jesienią i zimą, możesz zamrozić owoce lub zrobić z nich przetwory.