Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czym się różni jagoda od borówki porady

Czym się różni jagoda od borówki?

Gdy na targach i straganach pojawiają się owoce sezonowe, można cieszyć się wielkim wyborem i ogromną różnorodnością na talerzu. W cieplejszych miesiącach, zamiast po dostępne cały rok jabłka, gruszki czy banany, lepiej sięgnąć po te specjały, które będą świeże tylko przez pewien czasu. Właśnie latem należy bogactwem smaku jakie zapewnia malina, truskawka, arbuz, borówka i jagoda. W naszym poradniku skupimy się na dwóch ostatnich. Czy wiesz na pewno, czym się różni jagoda od borówki? Choć wyglądają podobnie, to przecież inne owoce. Przyjrzyjmy się im bliżej! 

Borówka a jagoda

Zacznijmy od tego, że nie można jednoznacznie określić, który z tych owoców jest zdrowszy albo smaczniejszy, więc ewentualny wybór jest kwestią subiektywną. Nie ma większego znaczenia, czy na talerzy trafi borówka czy jagoda, a najlepiej korzystać z okazji i gdy tylko można jeść jedno i drugie! Jeśli jednak intrygują Cię podobieństwa i różnice, wyjaśnijmy to dokładnie, żeby nie było wątpliwości.  

Borówka: 

  • To właściwie owoc krzewu Vaccinium corymbosum, w Polsce nazywa jest najczęściej borówką amerykańską. Znana także jako borówka wysoka. To dlatego, że krzewy, na których rośnie mogą mierzyć nawet do dwóch metrów!  
  • Ma większe owoce niż owoce jagody. Są one niebiesko-fioletowe i wyróżniają się nieregularnym zabarwieniem. W smaku są słodsze od jagód, dlatego często są naturalnym wyborem dla dzieci.  
  • Stosowana do wypieków nadają im charakterystyczną fioletową barwę.  
  • Uprawiana jest na specjalnych plantacjach.  

Jagoda: 

  • Tym mianem określamy owoce rośliny Vaccinium Myrtillus. Niekiedy jest nazywana czarną jagodą 
  • Jest mniejsza od borówki i zdecydowanie ciemniejsza. W porównaniu z borówką ma bardziej kwaśny, wytrawny smak.  
  • Jest rośliną dziko rosnącą. Znajdziesz ją w polskich lasach, gdzie rośnie na niskich krzaczkach.  

Jagoda a borówka – wykorzystanie w kuchni

Borówki i jagody wykorzystuje się w rozmaitych przepisach. Wiele osób do dziś wspomina pyszne pierogi z jagodami przygotowywane przez babcie. Bardzo ciekawą zupą na słodko jest natomiast chłodnik jagodowy. Jeśli masz ochotę na coś wykwintnego, doskonałym wyborem będzie tarta z borówkami, drożdżowe ciasto z borówkami i kruszonką, bananowiec z lewitującymi borówkami. Jako ozdobę do tortu, dodatek do owsianki albo farsz do muffinek można wybrać oba rodzaje owoców albo nawet połączyć je ze sobą w jednym przepisie. Borówki i jagody świetnie sprawdzą się także jako dodatek do lodów z bitą śmietaną albo do gofrów. To także doskonały wybór na farsz do naleśników na śniadanie. Jagody a borówki – mimo pewnych różnic świetnie sprawdzają się w kuchni. Gdy tylko masz je pod ręką, z łatwością znajdziesz sposób na to, żeby wyczarować z nich coś oryginalnego. A jeśli potrzebne jest coś prostego, zawsze można umyte owoce zjeść ze śmietaną lub z jogurtem, dodając ewentualnie odrobinę cukru.  

Borówki czy jagody? Co wybrać?

Wiesz już, czym się różni jagoda od borówki. Ale co jest lepsze: jagoda czy borówka? Mówi się, że kawa nie wyklucza herbaty. Można zatem przyjąć, że z sezonowymi owocami jest tak samo. Warto jeść je na przemian i korzystać z wielu okazji, żeby po nie sięgać. Borówka i jagoda łatwo dostępna i niedroga w szczycie sezonu to świetny sposób na dostarczenie odpowiedniej porcji witamin. Pamiętaj, że jeśli chcesz jadać takie przysmaki także jesienią i zimą, możesz zamrozić owoce lub zrobić z nich przetwory. 

Polecane przepisy

Domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki

3 godz 25 min Łatwy
Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

30 min Łatwy
Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

Ciasto szpinakowe z truskawkami i galaretką

2 godz 9 min Łatwy
Sernik z galaretką malinową

Sernik z galaretką malinową

1 godz 25 min Łatwy
Tarta z figami i kremem budyniowym

Tarta z figami i kremem budyniowym

3 godz 22 min Łatwy
Truskawkowa Panna Cotta

Truskawkowa Panna Cotta

3 godz 16 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak mrozić borówki
Jak mrozić borówki?
Crumble z owocami – jak zrobić
Crumble z sezonowymi owocami - jak zrobić?
Letnie desery z truskawkami
Letnie desery z truskawkami
rodzaje śliwek
Jakie są rodzaje śliwek?
Jakie jabłka najlepiej nadają się na szarlotkę?
Co zrobić z musu jabłkowego
Jak karmelizować gruszki?
Jak karmelizować gruszki?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu