Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Hiszpańskie dania

Hiszpańskie dania: odkrywamy smaki Hiszpanii

Hiszpańskie dania może nie są tak popularne na całym świecie jak kuchnia włoska, lecz z całą pewnością warto dać im szansę. Niektóre potrawy z Hiszpanii stały się popularne na całym świecie, inne znane są jedynie regionalnie.

Warto poznać bliżej tę kuchnię, jeśli wybierasz się na wakacje w te strony lub chcesz przygotować coś oryginalnego we własnym domu. Czym charakteryzują się tradycyjne hiszpańskie potrawy i jak je przygotować? Zobacz przegląd najciekawszych kulinarnych inspiracji prosto z Półwyspu Iberyjskiego.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Już dziś odkryj sekrety najlepszych kanapek!

 

Pobierz e-book z niepowtarzalnymi przepisami.

Ten i inne e-booki są dostępne po zalogowaniu na stronie Klubu WINIARY. Nie przegap ich!

Zaloguj się

Typowe dania hiszpańskie – co warto wiedzieć?

Hiszpania do bardzo zróżnicowany kraj, co ma przełożenie także na kuchnię. Na północy jada się dużo ryb i owoców morza. W rejonach górskich produkuje się pyszne wędliny i kiełbasy, które stamtąd często trafiają do innych regionów. W Katalonii często serwuje się potrawy jednogarnkowe, które nieco przypominają potrawy kuchni francuskiej.

Wschodnia Hiszpania także jest rejonem, gdzie popularne są owoce morza i ryby, lecz w tym miejscu wyraźniejsze są wpływy kuchni arabskiej i kuchni rzymskiej. Znacznie częściej można spotkać się z potrawami z ryżu. Mieszkańcy tej części Hiszpanii chętnie sięgają też po ostre przyprawy.

Na południu (zwłaszcza w Andaluzji) można spotkać mięso z rożna i pieczone sardynki oraz kalmary. W rejonach górskich standardem są sycące gulasze jako danie główne, natomiast w ramach przekąski podaje się słynne tapas.

W środkowej Hiszpanii w rejonach położonych daleko od morza jest za to dużo dań z dziczyzny, mięsa królika lub wieprzowiny, a w potrawkach króluje fasola, groch i ciecierzyca.

Krótko mówiąc, hiszpańskie dania obiadowe mogą przybierać różny charakter, w zależności od tego, o jakiej części kraju jest akurat mowa.

Kuchnia hiszpańska najpopularniejsze potrawy

Tradycyjne jedzenie hiszpańskie można opisywać naprawdę bardzo długo. Tutaj skupimy się na wymienieniu najważniejszych potraw, które warto bliżej poznać.

  • Paella – listę otwiera najbardziej znane hiszpańskie danie z ryżem. Przepis jest prosty i szybki, a przygotowanie na tyle łatwe, że można przygotowywać tę potrawę bardzo często. Ta jednogarnkowa potrawa bazuje na ryżu, który nabiera aromatu dzięki bulionowi i przyprawieniu odrobiną szafranu. Ryż miesza się z warzywami i mięsem. Podobnie jak w innych jednogarnkowych potrawach paella występuje w różnych wersjach – najczęściej z kurczakiem, krewetkami oraz hiszpańską kiełbasą chorizo. Wkładkę warzywną mogą stanowić papryka, groszek, cebula, pomidory, kukurydza. W efekcie powstaje smażone danie, pełne smaków i kolorów, często lekko pikantne. Idealnie sprawdzi się na duży apetyt, gdy chcesz zjeść coś naprawdę konkretnego.
  • Gazpacho – pod tą nazwą kryje się następne hiszpańskie danie narodowe, które zrobiło furorę na całym świecie. Ta pomidorowa zupa na zimno, wyrazista w smaku i orzeźwiająca, to idealna przystawka przed daniem głównym. Często gazpacho podaje się w niewielkiej miseczce albo w szklance z gałązką selera naciowego.
  • Salmorejo – to dowód na to, że czasami tradycyjne hiszpańskie dania są do siebie bardzo podobne. Salmorejo pod wieloma względami przypomina Gazpacho. Główna różnica sprowadza się do tego, że do zupy na zimno trafiają także plasterki hiszpańskiej szynki oraz rozmaryn. Teoretycznie to bardzo proste dania hiszpańskie jednak, jeśli będą perfekcyjnie doprawione, mogą naprawdę zachwycić.
  • Tortilla Española – nazwa tego dania kojarzy się raczej z kuchnią meksykańską. W Hiszpanii jednak znaczenie tego słowa jest nieco inne. To po prostu hiszpańskie danie z jajek, podobne od omleta z dodatkiem ziemniaków. Z czasem danie ewoluowało i nie jest już podawane w najprostszej postaci, tylko w towarzystwie licznych dodatków – jak tarty ser, chorizo, szczypiorek czy kawałki warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czasami Tortilla Española sprzedawana jest na kawałki jak pizza. To hiszpańskie danie z ziemniaków i jajek jest proste w przygotowaniu oraz naprawdę pyszne.
  • Patatas bravas – idealny wybór, jeśli chcesz przetestować łatwe dania hiszpańskie. Te pieczone ziemniaki z pomidorowym sosem oraz ostrymi przyprawami idealnie nadają się na przystawkę przed głównym daniem albo na kolację, Czasem też podawane są jako tapas, czyli drobna przekąska do spożycia na szybko.
  • Churros – to popularne danie kuchni hiszpańskiej jest pysznym deserem serwowanym na ciepło. Puszyste ciasto smażone na rozgrzanym tłuszczu trochę przypomina w smaku pączki, lecz zamiast okrągłej formy ma postać długich pałeczek. Ciasto ugniata się z mąki, masła, cukru, jajek i soli, a następnie umieszcza w rękawie cukierniczym i wyciska bezpośrednio na patelnię z rozgrzanym smalcem. Usmażone churrosy doprawia się cukrem pudrem i ewentualnie odrobiną cynamonu. Często podawane są z sosem czekoladowym.

Opisane powyżej hiszpańskie dania główne, zupy, przystawki i desery mają wielu miłośników na całym świecie. Kto wie, może niebawem do nich dołączysz – zapewniamy, że warto!

Tradycyjne dania hiszpańskie - podsumowanie

Typowe hiszpańskie dania wykorzystują to, w co obfituje Półwysep Iberyjski – soczyste, dojrzewające w słońcu warzywa, przyprawy z różnych stron świata oraz lokalne, łatwo dostępne specjały charakterystyczne dla danego regionu. Popularne hiszpańskie dania jednogarnkowe pozwolą szybko zaspokoić głód i nabrać energii. Inne, takie jak gazpacho czy salmorejo, będą idealnym starterem. Hiszpańskie dania tradycyjne dobrze wpisują się w biesiadny klimat i radosne świętowanie w gronie rodziny i znajomych. Nie są może tak lekkie i szybkie jak typowe potrawy kuchni włoskiej, ale na pewno przygotujesz je szybkiej i łatwiej niż skomplikowane dania kuchni francuskiej.

Na pewno popularne dania hiszpańskie warto bliżej poznać, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla tego, co jadasz na co dzień.

Polecane przepisy

Kebab z boczniakami

Kebab z boczniakami

16 min Łatwy
Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Burrito z kaszą i wołowiną

Burrito z kaszą i wołowiną

40 min Łatwy
Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

Smażony makaron po tajsku z masłem orzechowym

22 min Łatwy
Wiosenne risotto ze szparagami

Wiosenne risotto ze szparagami

45 min Łatwy
Tacos z chrupiącą rybą i sosem Remulada

Tacos z chrupiącą rybą i sosem Remulada

18 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak podawać sery na stół? Nasze pomysły na serowe przekąski | Porady i inspiracje Winiary
Jak podawać sery na stół? Nasze pomysły na serowe przekąski
rodzaje chłodników
Jakie są rodzaje chłodników?
Pierogi z różnych zakątków świata
Pierogi z różnych zakątków świata
Światowy Dzień Budyniu
Światowy Dzień Budyniu: historia, ciekawostki i przepisy z różnych zakątków świata
Domowy chutney — 3 smaczne przepisy
Domowy chutney — 3 smaczne przepisy
Kulinarna podróż po zupach świata
Kulinarna podróż po zupach świata
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu