Warto poznać bliżej tę kuchnię, jeśli wybierasz się na wakacje w te strony lub chcesz przygotować coś oryginalnego we własnym domu. Czym charakteryzują się tradycyjne hiszpańskie potrawy i jak je przygotować? Zobacz przegląd najciekawszych kulinarnych inspiracji prosto z Półwyspu Iberyjskiego.
Hiszpania do bardzo zróżnicowany kraj, co ma przełożenie także na kuchnię. Na północy jada się dużo ryb i owoców morza. W rejonach górskich produkuje się pyszne wędliny i kiełbasy, które stamtąd często trafiają do innych regionów. W Katalonii często serwuje się potrawy jednogarnkowe, które nieco przypominają potrawy kuchni francuskiej.
Wschodnia Hiszpania także jest rejonem, gdzie popularne są owoce morza i ryby, lecz w tym miejscu wyraźniejsze są wpływy kuchni arabskiej i kuchni rzymskiej. Znacznie częściej można spotkać się z potrawami z ryżu. Mieszkańcy tej części Hiszpanii chętnie sięgają też po ostre przyprawy.
Na południu (zwłaszcza w Andaluzji) można spotkać mięso z rożna i pieczone sardynki oraz kalmary. W rejonach górskich standardem są sycące gulasze jako danie główne, natomiast w ramach przekąski podaje się słynne tapas.
W środkowej Hiszpanii w rejonach położonych daleko od morza jest za to dużo dań z dziczyzny, mięsa królika lub wieprzowiny, a w potrawkach króluje fasola, groch i ciecierzyca.
Krótko mówiąc, hiszpańskie dania obiadowe mogą przybierać różny charakter, w zależności od tego, o jakiej części kraju jest akurat mowa.
Tradycyjne jedzenie hiszpańskie można opisywać naprawdę bardzo długo. Tutaj skupimy się na wymienieniu najważniejszych potraw, które warto bliżej poznać.
Opisane powyżej hiszpańskie dania główne, zupy, przystawki i desery mają wielu miłośników na całym świecie. Kto wie, może niebawem do nich dołączysz – zapewniamy, że warto!
Typowe hiszpańskie dania wykorzystują to, w co obfituje Półwysep Iberyjski – soczyste, dojrzewające w słońcu warzywa, przyprawy z różnych stron świata oraz lokalne, łatwo dostępne specjały charakterystyczne dla danego regionu. Popularne hiszpańskie dania jednogarnkowe pozwolą szybko zaspokoić głód i nabrać energii. Inne, takie jak gazpacho czy salmorejo, będą idealnym starterem. Hiszpańskie dania tradycyjne dobrze wpisują się w biesiadny klimat i radosne świętowanie w gronie rodziny i znajomych. Nie są może tak lekkie i szybkie jak typowe potrawy kuchni włoskiej, ale na pewno przygotujesz je szybkiej i łatwiej niż skomplikowane dania kuchni francuskiej.
Na pewno popularne dania hiszpańskie warto bliżej poznać, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla tego, co jadasz na co dzień.