Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grule, czyli ziemniaki z charakterem

Grule, czyli ziemniaki z charakterem

Na początek odpowiemy na pytanie: co to są grule? I choć być może ta nazwa brzmi tajemniczo, odpowiedź jest bardzo prosta. Grule to nic innego jak regionalna nazwa ziemniaków, używana głównie w Małopolsce i na Podhalu.

Prawdopodobnie ta nazwa pochodzi od niemieckiego słowa Grülle, które oznaczało coś w rodzaju papki ziemniaczanej. A że górale lubią skracać i upraszczać, wyszły nam swojskie „grule”.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Dlaczego grule rządzą w kuchni?

Polska to kraj, który kocha ziemniaki w każdej postaci. Możesz je znaleźć w każdym regionie, niezależnie od tego, gdzie jesteś. Dlaczego je uwielbiamy? Bo są uniwersalne, tanie i pasują praktycznie do wszystkiego. Możesz je smażyć, gotować, zapiekać, grillować, a nawet robić z nich chipsy. Ziemniaki lubimy jeszcze z kilku powodów:

  • są zdrowe i pełne wartości odżywczych,
  • są niskokaloryczne,
  • są lekkostrawne,
  • są łatwo dostępne o każdej porze roku,
  • sprawdzają się w dietach eliminacyjnych,
  • są nie tylko dodatkiem do obiadu, ale też jego bazą,
  • nie potrzebują zbyt wielu dodatków – już z kilku składników możesz zrobić coś pysznego.

Grule – co można z nich przygotować?

Moskole

Zacznijmy od moskoli, czyli tradycyjnych podhalańskich placków ziemniaczanych. Moskole to esencja prostoty – kilka składników, patelnia i trochę cierpliwości wystarczą, żeby stworzyć smaczne danie. 

Placki ziemniaczane

Nie ma chyba bardziej uniwersalnego dania z ziemniaków niż placki ziemniaczane. Każdy region Polski ma swoją wersję, ale zasada jest jedna: muszą być chrupiące i złociste. 

Kopytka

Kopytka to kolejny klasyk, doskonale znany w polskiej kuchni. Są idealne jako dodatek do gulaszu, sosów grzybowych albo możesz je też serwować jako samodzielne danie na słodko (z masłem, cukrem i bułką tartą). 

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to rodzaj zapiekanki z tartych ziemniaków, boczku, cebuli i przypraw. Piecze się ją w piekarniku, aż stanie się złocista i chrupiąca. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem, czyli kwintesencja wielkopolskiej kuchni. To nic innego jak pieczone ziemniaki podawane z twarogiem wymieszanym ze śmietaną, cebulą i przyprawami. Proste, a jakie pyszne! 

Grule to po prostu ziemniaki, ale w gwarze podhalańskiej. Bez względu na to, czy mówisz „grule”, „pyry” czy „kartofle”, jedno jest niezmienne: to właśnie ziemniaki, bo o nie właśnie chodzi, rządzą w kuchni! To symbol naszej kulinarnej różnorodności, tradycji i miłości do prostych, ale genialnych smaków. 

Polecane przepisy

Ubijana feta z pieczonymi burakami, ziemniakami i marchewką

Ubijana feta z pieczonymi burakami, ziemniakami i marchewką

1 godz Średni
Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

Ziemniaki faszerowane z sosem Remulada

1 godz 38 min Łatwy
Sycąca zapiekanka z kiełbasą

Sycąca zapiekanka z kiełbasą

1 godz 10 min Łatwy
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem)

47 min Łatwy
Ziemniaki pieczone z twarogiem

Ziemniaki pieczone z twarogiem

1 godz 15 min Łatwy
Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

40 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

4 sposoby na ziemniaki z Tik Toka - poznaj najlepsze!
4 sposoby na ziemniaki z Tik Toka - poznaj najlepsze!
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków
Co można zrobić z gotowanych ziemniaków?
Jak przyprawić ziemniaki z ogniska
Jak przyprawić ziemniaki z ogniska?
domowe frytki z piekarnika
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Zobacz więcej porad
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu