Babcia zawsze wiedziała, jak przygotować zupę grochową, która była nie tylko smaczna, ale i pełna miłości. Jej sekret tkwił w prostocie – najlepsze składniki, odpowiednia ilość idealnie dobranych przypraw i dużo cierpliwości. Talerz gorącej grochówki potrafił rozgrzać nawet w najzimniejsze dni i poprawić humor po ciężkim dniu. Ta zupa to prawdziwy skarb wśród tradycyjnych dań.
Potrafi ona zaspokoić nawet największy głód. Jest też idealnym rozwiązaniem na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś, co Cię rozgrzeje i doda energii. Gdy dodasz do grochówki mięsną wkładkę, z powodzeniem może zastąpić danie główne.
Nie musisz być mistrzem kuchni, żeby zrobić smaczną zupę grochową. Wystarczy kilka składników i trochę czasu. Grochówka nie lubi pośpiechu, gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że wszystkie smaki dobrze się „przegryzą”.
Na początku należy namoczyć ziarna grochu – najlepiej zostawić go na całą noc, żeby napęczniał. Następnego dniach groch należy przepłukać, wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. W czasie, gdy groch się gotuje, przygotuj pozostałe warzywa. Pokrój marchew, pietruszkę i ziemniaki. Dodaj warzywa do gotującego się grochu. Nie musisz ograniczać się tylko do tych 3 warzyw. Gdy dodasz ich więcej zupa będzie bardziej treściwa.
Jeśli chcesz zrobić grochówkę z mięsem, to moment na przygotowanie mięsnej wkładki. Wystarczy, że przez chwilę podsmażysz np. boczek lub kawałki kiełbasy z cebulką i dorzucisz do garnka. Grochówkę możesz przygotować też na wędzonych żeberkach lub kościach – te składniki możesz dodać już na wcześniejszym etapie gotowania.
Nie zapomnij też o przyprawach. Do zupy grochowej wcale nie potrzeba wymyślnych dodatków. Idealnie sprawdzi się majeranek, pieprz, czosnek i natka pietruszki.
Prawie każdy region Polski oraz wiele innych krajów w Europie ma swoje warianty zupy grochowej. Dzięki temu za każdym razem można odkrywać ją na nowo. Jeśli jeszcze nie miałaś/eś okazji spróbować grochówki, która jest tak dobra, że aż palce lizać, teraz jest najlepszy moment, żeby to zmienić!