Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Grochówka tak dobra, aż palce lizać!

Zupa grochowa kojarzy się głównie z kuchnią polową, wojskową lub z imprezami masowymi, np. jarmarkami czy dożynkami. Część z nas pamięta ją też z domu, gdzie babcia już od rana krzątała się po kuchni i gotowała obiad dla całej rodziny. Tych zapachów nie da się zapomnieć. Grochówka łączy pokolenia – polubią ją fani tradycyjnych dań, jak i miłośnicy kulinarnych eksperymentów.

Grochówka jak u babci

Babcia zawsze wiedziała, jak przygotować zupę grochową, która była nie tylko smaczna, ale i pełna miłości. Jej sekret tkwił w prostocie – najlepsze składniki, odpowiednia ilość idealnie dobranych przypraw i dużo cierpliwości. Talerz gorącej grochówki potrafił rozgrzać nawet w najzimniejsze dni i poprawić humor po ciężkim dniu. Ta zupa to prawdziwy skarb wśród tradycyjnych dań.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Zupa grochowa – pyszna i sycąca

Potrafi ona zaspokoić nawet największy głód. Jest też idealnym rozwiązaniem na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś, co Cię rozgrzeje i doda energii. Gdy dodasz do grochówki mięsną wkładkę, z powodzeniem może zastąpić danie główne.

Chcesz ugotować pyszną grochówkę?

Nie musisz być mistrzem kuchni, żeby zrobić smaczną zupę grochową. Wystarczy kilka składników i trochę czasu. Grochówka nie lubi pośpiechu, gotowanie na wolnym ogniu sprawia, że wszystkie smaki dobrze się „przegryzą”.

Na początku należy namoczyć ziarna grochu – najlepiej zostawić go na całą noc, żeby napęczniał. Następnego dniach groch należy przepłukać, wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. W czasie, gdy groch się gotuje, przygotuj pozostałe warzywa. Pokrój marchew, pietruszkę i ziemniaki. Dodaj warzywa do gotującego się grochu. Nie musisz ograniczać się tylko do tych 3 warzyw. Gdy dodasz ich więcej zupa będzie bardziej treściwa.

Jeśli chcesz zrobić grochówkę z mięsem, to moment na przygotowanie mięsnej wkładki. Wystarczy, że przez chwilę podsmażysz np. boczek lub kawałki kiełbasy z cebulką i dorzucisz do garnka. Grochówkę możesz przygotować też na wędzonych żeberkach lub kościach – te składniki możesz dodać już na wcześniejszym etapie gotowania.

Nie zapomnij też o przyprawach. Do zupy grochowej wcale nie potrzeba wymyślnych dodatków. Idealnie sprawdzi się majeranek, pieprz, czosnek i natka pietruszki.

 

Prawie każdy region Polski oraz wiele innych krajów w Europie ma swoje warianty zupy grochowej. Dzięki temu za każdym razem można odkrywać ją na nowo. Jeśli jeszcze nie miałaś/eś okazji spróbować grochówki, która jest tak dobra, że aż palce lizać, teraz jest najlepszy moment, żeby to zmienić! 

Polecane przepisy

Zupa serowa z makaronem

Zupa serowa z makaronem

45 min Łatwy
Zupa czosnkowa krem

Zupa czosnkowa krem

45 min Łatwy
Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego

43 min Łatwy
Zupa po bretońsku z fasolą i kiełbasą

Zupa po bretońsku z fasolą i kiełbasą

20 min Łatwy
Zupa jarzynowa z mięsem

Zupa jarzynowa z mięsem

1 godz 6 min Łatwy
Krupnik z grzybami i kapustą kiszoną

Krupnik z grzybami i kapustą kiszoną

26 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

inspiracje na rozgrzewającą zupę krem na jesień
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień
Kulinarna podróż po zupach świata
Kulinarna podróż po zupach świata
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Wiosenne zupy krem – znasz je wszystkie?
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Rozgrzewający comfort food w 20 minut
Co zrobić, żeby fasolka po bretońsku nie była twarda?
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Jak gotować groch WINIARY
Jak gotować groch
Zobacz więcej porad
Gotuj z WINIARY | Produkty WINIARY

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu