Strawberry matcha jako deser to po prostu gofry z puszystym kremem i świeżymi truskawkami. Taka przekąska na słodko może być śniadaniem, kolacją, podwieczorkiem albo małym co nieco pomiędzy posiłkami. Chrupiące gofry znakomicie komponują się z kremem i soczystymi owocami. Co więcej, dodatki na gofrze wyglądają jak łąka albo leśna polana, ponieważ krem jest zielony – właśnie dzięki matchy!
Gofry matcha najlepiej serwować latem, bo to wtedy najłatwiej o tanie i smaczne truskawki. Z mrożonych owoców przysmak nie wyjdzie aż taki dobry – wszak owoce mrożone bardziej nadają się do ciast. Warto zatem wykorzystać okres występowania owoców sezonowych i właśnie wtedy jeść gofry strawberry matcha jak najczęściej.
Zrobienie tej pysznej przekąski to nic trudnego. Jak się za to zabrać krok po kroku?
Podstawowy przepis można naturalnie trochę zmodyfikować, dodając do kremu słodziki albo odrobinę odżywki białkowej do ciasta na gofry, żeby przepis był bardziej fit. Występujące w podstawowym przepisie na gofry mleko krowie można także zastąpić napojem sojowym czy owsianym, nie zmieniając proporcji.
Omówiony przepis na pewno spodoba się fanom jadania gofrów na różne sposoby. Jeśli jesteś miłośnikiem tej potrawy, na pewno znasz już różne warianty z bitą śmietaną, owocami i polewą, a może również warianty wytrawne. Wersja z matchą i truskawkami to ciekawa alternatywa dla dobrze znanych smaków. Zdecydowanie warto to wypróbować!
Gofry matcha to także idealna propozycja dla każdego, kto ma słabość do rozmaitych napojów czy wypieków z matchy. Zielony proszek o intensywnej barwie i przyjemnym smaku jest teraz na czasie, więc to nic dziwnego, że ma szerokie zastosowanie – także jako dodatek do gofrów.
Warto zresztą zaznaczyć, że matcha świetnie zabarwi nie tylko krem, ale również same gofry. Możesz zatem pójść na całość, robiąc także… zielone gofry!
Przeczytaj również: