Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Europejski Dzień Śniadania

Europejski Dzień Śniadania: Jakie śniadania są popularne w Europie?

Europejski dzień śniadania to okazja, żeby przypomnieć o tym, jak ważny jest ten posiłek. Organizatorzy śniadaniowego święta przypominają o roli i znaczeniu tego, co zjadamy na początek dnia.

Śniadania uchodzą za najważniejszy posiłek dnia, ponieważ dodają energii, wspierają koncentrację i wpływają na nastrój. Czemu dobór odpowiednich produktów jest tak ważny i co jada się rano w różnych krajach europejskich? Zobacz przegląd najważniejszych informacji związanych z dobrymi śniadaniami!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Rola śniadań w codziennej diecie

Złe wybory żywieniowe podjęte rano mogą doprowadzić do pogłębiania złych nawyków w dalszej części dnia. Teoretycznie wszyscy wiedzą o konieczności regularnego sięgania po posiłki, jednak pośpiech i szybkie tempo życia sprawiają, że w praktyce nie zawsze się to dzieje. Niektórzy, żeby zaoszczędzić trochę czasu, całkowicie rezygnują ze śniadań lub zastępują je kawą. To duży błąd. Taka postawa sprawia, że jeszcze przed obiadem doskwiera głód i zaczyna się podjadanie. Często także brak odpowiednio sycących posiłków w ciągu dnia prowadzi do jedzenia wyjątkowo obfitych dań wieczorem, co nie sprzyja dobremu snu i spokojnemu trawieniu.

Z powyższych powodów śniadań nie można lekceważyć. Niezależnie od tego, o której dokładnie godzinie zostanie zjedzony pierwszy posiłek, istotne, żeby był on pełnowartościowy. Przyjmuje się, że powinien pokrywać około 25 – 30% dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.

Popularne śniadanie europejskie – co wybrać?

Szukając inspiracji na dobre śniadanie, można sięgnąć po kulinarne tradycje z różnych krajów. Ciekawe, która wersja śniadania jest najbliższa Twoim upodobaniom. Oto najciekawsze propozycje z kuchni europejskiej!

  • Śniadanie brytyjskie – nazywane po prostu Full English Breakfast. Składa się głównie ze smażonych, ciepłych składników. W skład klasycznego brytyjskiego zestawu wchodzą kiełbaski, bekon, fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki, pomidory, jaja sadzone oraz tosty. Po takiej porcji kalorii trudno nie być najedzonym!
  • Śniadanie polskie – Polacy, podobnie jak Brytyjczycy, lubią dobrze zjeść, dlatego w naszej tradycji także pojawiają się śniadania na ciepło – przede wszystkim klasyczna jajecznica z kiełbasą i cebulą. Można zresztą urozmaicić to danie sięgając po inne składniki. Ciekawym wyborem na pewno będzie jajecznica z oscypkiem albo jajecznica z kurkami. Oprócz tego typowymi elementami polskich śniadań są wędliny, sery oraz świeże pieczywo. Wśród polskich opcji wege można wymienić twarożek z rzodkiewką albo serek wiejski.
  • Śniadanie włoskie – dla Włochów najważniejszym elementem śniadania jest oczywiście kawa cappuccino. Do kawy mieszkańcy Italii bardzo często jadają produkty na słodko. Świetnym wyborem jest cornetto – rogaliki wypełnione nadzieniem czekoladowym lub dżemem – trochę podobne do rogalików z ciasta francuskiego, jednak mniej kruche a bardziej puszyste. Innym włoskim przysmakiem podawanym na śniadanie są cannoli, czyli niewielkie rurki wytwarzane z chrupkiego ciasta, wypełnione specjalnym kremem na bazie sera, cukru i wanilii.
  • Śniadanie francuskie – Francuzi słyną z doskonałego pieczywa, które na śniadania nadaje się idealnie. Z ciasta francuskiego można zrobić nie tylko doskonałe rogaliki (croissant), ale również koperty, rożki, koszyczki i inne kreatywne kształty. Oprócz tego do podania na śniadanie idealnie nadają się francuskie bagietki. Francuski klasyk to oczywiście Jambon-beurre, czyli bagietka z masłem i szynką, lecz jest także wiele ciekawych opcji na słodko. Pieczywo doskonale smakuje przecież z dżemem, konfiturą albo miodem.

Śniadanie po europejsku – podsumowanie

Przypadający 24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania najlepiej uczcić, jedząc pyszny posiłek! Nie chodzi jednak o jednorazową radość z jedzenia czegoś wykwintnego, a wprowadzenie na stałe nawyku jedzenia porządnych śniadań. W różnych krajach można znaleźć inspirujące pomysły na sycące dania. Warto wypróbować kilka z nich i dobrać sobie takie składniki, które najbardziej przypadną Ci do gustu.

Polecane przepisy

Jajka po florencku

Jajka po florencku

26 min Łatwy
Tofucznica

Tofucznica

15 min Łatwy
Dutch baby

Dutch baby

42 min Łatwy
Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

26 min Łatwy
Kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado

Kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado

20 min Łatwy
Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką

Omlet ze szczypiorkiem, serem i szynką

25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jajka po turecku - jak je zrobić na śniadanie?
Jajka po turecku - jak je zrobić na śniadanie?
Sekret idealnego poranka? Te przepisy na śniadanie!
Sekret idealnego poranka? Te przepisy na śniadanie!
Jajko sadzone – przepisy na śniadanie porady
4 pomysły na dania śniadaniowe z jajkiem sadzonym!
Przepis na śniadanie w mniej niż 20 minut
Przepis na śniadanie w mniej niż 20 minut
Komu w drogę, temu lunchbox | Porady i inspiracje Winiary
Przepisy na niebanalne wiosenne śniadania
Jak zrobić idealną pastę jajeczną?
Jak zrobić idealną pastę jajeczną?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu