Pamiętaj, że przy zbieraniu ziół i owoców warto zachować szczególną ostrożność. Jeśli nie jesteś pewien, jak wygląda konkretna roślina, lepiej po nią nie sięgać. Warto jednak bliżej przyjrzeć się tematowi – może się okazać, że jadalne dzikie jagody i rośliny na stałe wejdą do Twojego jadłospisu.
Jeśli zastanawiasz się, czy spróbować sięgnąć po dzikie rośliny jadalne, szybko zrozumiesz, że wielokrotnie miałeś już pewnie taką okazję! W końcu najpopularniejsze rośliny jadalne w polskim lesie to przebój każdego lata – czyli jagody. Trudno wyobrazić sobie bez nich jagodzianki, pierogi, naleśniki czy inne desery. Wśród najpopularniejszych przepisów należy wymienić makaron z jagodami, miniserniczki z jagodami – bez pieczenia, pierogi z jagodami, a nawet omlety z jagodami!
Chociaż nazbieranie słoika jagód kosztuje sporo zachodu, wiele osób ceni samodzielne zbieranie tych owoców. To okazja, by spędzić czas w lesie i obcować z przyrodą.
A będąc w lesie, można rozglądać się przecież nie tylko za jagodami. Inne rośliny jadalne w lesie to na przykład poziomki. Idealnie sprawdzają się jako składnik orzeźwiających deserów na przywitanie lata.
To jednak dopiero początek. Bardziej zaawansowani zbieracze mają na celowniku dzikie zioła jadalne. Co do nich zaliczyć?
Po latach zapomnienia wykorzystywanie w przepisach dzikich roślin staje się znowu popularne. Kiedyś wynikało to z konieczności – na przednówku często brakowało żywności, bo kończyły się zapasy na zimę, a nie pojawiły jeszcze pierwsze plony. Sięgano wówczas po pokrzywy, szczaw, a także inne zioła, z których przygotowywano na przykład placki. W czasie, gdy żywność jest łatwo dostępna, nie trzeba było poszukiwać dzikich roślin jadalnych, by zaspokoić głód. Zaczęły być one popularniejsze wraz z podejściem zero waste i skierowaniem się ku naturze. Jak się okazuje, dawne przepisy nic nie straciły na aktualności, a dzikie rośliny jadalne mogą być ciekawym urozmaiceniem Twojego jadłospisu!