Zanim ustalimy, które danie z camembertem najbardziej Ci odpowiada, warto jeszcze wyjaśnić, co to za ser oraz czym różni się od innych. Jego nazwa pochodzi od miejsca produkcji – niewielkiej wioski Camembert znajdującej się w Normandii, konkretnie w departamencie Orne. Powstaje z niepasteryzowanego mleka krowiego, a w procesie jego dojrzewania wykorzystuje się grzyby i pleśnie (Penicillium camemberti), stąd jego charakterystyczny biały nalot.
Popularność sera na całym świecie jest w pewnym stopniu zasługą Napoleona. Gdy francuski cesarz spróbował camemberta po raz pierwszy, tak mu zasmakował, że zażyczył sobie regularnych dostaw do swojego pałacu! Stąd już niedaleka droga do rozsławienia serowego specjału również poza granicami Francji, gdzie trafiał pakowany w drewniane pudełka.
Wiesz już skąd pochodzi camembert, ale czy będziesz wiedzieć, jak rozpoznać, czy jest świeży? Perfekcyjny camembert powinien być sprężysty i mieć porowatą strukturę bez nacieków. Prawidłowa jest barwa kremowa, a nie żółta, o czym należy pamiętać, oglądając ser po przekrojeniu.
Camembert jest wysokokalorycznym produktem bogatym w tłuszcze oraz białko. Nadaje się do jedzenia w formie surowej, a także na ciepło, co daje ciekawe możliwości wykorzystania go w kuchni.
Kultowy francuski ser można jadać na wiele różnych sposobów. W jaki potrawach sprawdzi się najlepiej? Oto lista sprawdzonych propozycji.
Delikatny ser camembert to doskonały wybór do rozmaitych dań na ciepło i na zimno. W ramach świętowania jego dnia można przygotować nie jedną, a nawet kilka potraw z tym składnikiem. Nawet osoby, które nie przepadają za pleśniowymi serami, co camembert sięgają chętnie. Może być farszem do roladki lub do ciast, występować w sałatce i na kanapce, a nawet w burgerze.