Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej: węgierskie potrawy na wspólny stół

Polaków i Węgrów już od wieków łączą dobre relacje. Mieliśmy wspólnych królów i ramię w ramię walczyliśmy z zaborcami. Oba narody wielokrotnie wspierały się wzajemnie i pomagały sobie w trudnych chwilach.

Wspólna historia to mocny fundament przyjaźni polsko-węgierskiej. Stąd popularne powiedzenie – „Polak, Węgier, dwa bratanki - i do szabli, i do szklanki”. My jednak skupimy się na węgierskim talerzu. Jakie węgierskie potrawy smakują Polakom i które z nich warto przygotować w domu? Sprawdź listę najlepszych propozycji. 23 marca obchodzimy Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kuchnia węgierska charakterystyka

Węgierskie potrawy wyróżniają się na tle innych tradycji kulinarnych. W daniach z tamtych stron niemal zawsze pojawia się papryka! Może być słodka lub ostra, duszona, pieczona albo sproszkowana. Dodaje smaku i aromatu, a także charakterystyczną barwę większości potraw. Oprócz tego węgierskie dania często zawierają cebulę i czosnek. Węgrzy często sięgają po wołowinę, wieprzowinę, ewentualnie drób. Wiele jest potraw jednogarnkowych, które są długo duszone, żeby mięso stało się miękkie.

Niektóre tradycyjne węgierskie potrawy zostały zmodyfikowane i obecnie różnią się od pierwowzoru, ale wciąż mają swoje węgierskie nazwy.

Jeśli interesuje Cię kuchnia węgierska, charakterystyczne potrawy przygotujesz bez większego trudu, ponieważ nie wymaga wielu wyszukanych składników. Dominują rozgrzewające, ciepłe potrawy, często przyprawiane na ostro. Żeby nieco złagodzić smak pikantnego sosu dania podawane są z pieczywem, z dodatkiem ziemniaków, klusek oraz ze śmietaną.

Skoro znana jest Ci już charakterystyka kuchni węgierskiej, pora wymienić polecane dania. Niektóre na pewno już dobrze znasz.

  • Gulasz – to po węgiersku pörkölt. Jest narodowym daniem, z którego nasi bratankowie są naprawdę dumni. Originalnie potrawa podawana była na płytkim talerzu jako drugie danie z dodatkiem klusek. Bazą do prawdziwego węgierskiego gulaszu jest wołowina, do której dodaje się cebulę, seler, paprykę świeżą i mieloną, ziemniaki i marchew. Jeśli chcesz przygotować pyszny gulasz, możesz użyć do tego specjalnej mieszanki przypraw WINIARY POMYSŁ NA… Gulasz z tego, co się nawinie. Danie będzie bardzo aromatyczne.
  • Placki po węgiersku – pod tą nazwą kryje się po prostu gulasz podawany razem z plackami ziemniaczanymi. Żeby łagodzić ostry smak gulaszu, można dodać śmietanę, starty ser oraz drobno posiekane zioła.
  • Halászlé – pod tą nazwą kryje się węgierska zupa rybna – to także pikantne danie jednogarnkowe, ale przygotowane nie z wołowiny, tylko z ryb. Podstawą dobrej zupy rybnej w węgierskim stylu powinna być dobra gatunkowo ryba, która nie rozpada się podczas gotowania. W naszym przepisie polecamy suma, w innych przepisach występuje na przykład karp.
  • Bogrács – w naszym kraju danie znane pod spolszczoną nazwą „bogracz”. Słowo jest jednocześnie określeniem potrawy oraz naczynia, w którym powstaje. Tak nazywano rodzaj kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W naszym przepisie na bogracz pojawia się mięso wołowe, marchew, cebula, ziemniaki i pietruszka, ale w przeciwieństwie do gulaszu nie ma tam papryki.
  • Leczo – to węgierski przysmak, który przeszedł przez wieki największą ewolucję. Pierwotnie była to potrawa z papryki, pomidorów, cebuli i wędzonej słoniny podawana jako dodatek do głównego dania, a nie samodzielny posiłek. W polskiej wersji leczo wzbogacone jest dodatkiem cukinii lub bakłażana. Znane są także wersje z kurczakiem, z kiełbasą albo parówkami oraz liczne wersje wegetariańskie.

Węgierskie potrawy w domu – podsumowanie

Węgierska kuchnia to najczęściej dania, które rozgrzewają i dodają energii. Jeśli lubisz potrawy jednogarnkowe oraz wyrazisty smak papryki i czosnku, z pewnością specjały od naszych bratanków przypadną Ci do gustu!

Polecane przepisy

Langosz przepis podstawowy

Langosz przepis podstawowy

1 godz 20 min Łatwy
Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

1 godz 47 min Średni
Leczo z pieczarkami i bakłażanem

Leczo z pieczarkami i bakłażanem

15 min Łatwy
Papryka duszona z cebulą

Papryka duszona z cebulą

35 min Łatwy
Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami

1 godz 46 min Średni
Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

Faszerowana papryka kaszą kuskus i gotowanym indykiem z sosem pomidorowym

1 godz 10 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co można zrobić z papryki na zimę? | Porady i inspiracje Winiary
Co można zrobić z papryki na zimę?
Jak zrobić przecier pomidorowy? | Porady i inspiracje Winiary
Jak zrobić przecier pomidorowy?
leczo
Jak zrobić leczo?
Zupa gulaszowa - rozgrzewający przysmak na zimowe dni
Zupa gulaszowa - rozgrzewający przysmak na zimowe dni
naleśniki
Naleśniki na 7 sposobów
Pomysły na przetwory| Przepisy Winiary
Zobacz pomysły na przetwory z letnich warzyw i owoców
Zobacz więcej porad
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu