Wspólna historia to mocny fundament przyjaźni polsko-węgierskiej. Stąd popularne powiedzenie – „Polak, Węgier, dwa bratanki - i do szabli, i do szklanki”. My jednak skupimy się na węgierskim talerzu. Jakie węgierskie potrawy smakują Polakom i które z nich warto przygotować w domu? Sprawdź listę najlepszych propozycji. 23 marca obchodzimy Dzień Przyjaźni Polsko-Węgierskiej.
Węgierskie potrawy wyróżniają się na tle innych tradycji kulinarnych. W daniach z tamtych stron niemal zawsze pojawia się papryka! Może być słodka lub ostra, duszona, pieczona albo sproszkowana. Dodaje smaku i aromatu, a także charakterystyczną barwę większości potraw. Oprócz tego węgierskie dania często zawierają cebulę i czosnek. Węgrzy często sięgają po wołowinę, wieprzowinę, ewentualnie drób. Wiele jest potraw jednogarnkowych, które są długo duszone, żeby mięso stało się miękkie.
Niektóre tradycyjne węgierskie potrawy zostały zmodyfikowane i obecnie różnią się od pierwowzoru, ale wciąż mają swoje węgierskie nazwy.
Jeśli interesuje Cię kuchnia węgierska, charakterystyczne potrawy przygotujesz bez większego trudu, ponieważ nie wymaga wielu wyszukanych składników. Dominują rozgrzewające, ciepłe potrawy, często przyprawiane na ostro. Żeby nieco złagodzić smak pikantnego sosu dania podawane są z pieczywem, z dodatkiem ziemniaków, klusek oraz ze śmietaną.
Skoro znana jest Ci już charakterystyka kuchni węgierskiej, pora wymienić polecane dania. Niektóre na pewno już dobrze znasz.
Węgierska kuchnia to najczęściej dania, które rozgrzewają i dodają energii. Jeśli lubisz potrawy jednogarnkowe oraz wyrazisty smak papryki i czosnku, z pewnością specjały od naszych bratanków przypadną Ci do gustu!